Saját volt tagtársuk cáfolja a bírákat a Pressman-találkozó kapcsán

Vadász Viktor egyértelműsíti, hogy Matusik és Vasvári nagykövetségi látogatása jelzésértékű.

Forrás: Tűzfalcsoport2022. 11. 01. 11:59
DAVID PRESSMAN
DAVID PRESSMAN Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint ismeretes, mind bírósági körökben, mind a nyilvánosságban botrányt okozott, hogy David Pressman amerikai nagykövet találkozott két magyar bíróval, Matusik Tamással és Vasvári Csabával, akik nem mellesleg az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjai is. Az ügyben megszólalt a tanács, többek között arra utalva, hogy egy rutinszerű találkozóról volt szó, amelynek elvi kerete a „demokráciákban teljesen szokásos mód”. A kúria elnöke, Varga Zs. András ugyanakkor rámutatott, hogy az egyes nagykövetségek természetesen kapcsolatot tartanak a fogadó állam intézményeivel, viszont

a hivatalos kapcsolatok helyszíne általában a fogadó állam intézményének székhelye. A Kúria elnöke hozzátette, hogy nincs tudomása arról, hogy  az OBT és az Amerikai Egyesült Államok nagykövetének kapcsolata az októberi két OBT-ülés bármelyikén napirenden szerepelt volna.

Ezt erősíti Vadász Viktor korábbi OBT-tagnak az ügyben megjelent Twitter-üzenete, amelyben egyértelműsíti, hogy Matusik és Vasvári nagykövetségi látogatása jelzésértékű, a két bíróval előbb találkozott Pressman nagykövet, mint az igazságszolgáltatás bármely más szereplőjével, és ez azt jelzi, hogy Magyarországon az igazságot, az igazságszolgáltatást az Országos Bírói Tanács képviseli – írja a Tűzfalcsoport.

Vadász és Matusik szemlátomást jóban vannak – tette hozzá a portál.

Megjegyzendő, hogy az OBT mindig is népszerű volt a balliberális médiában, sajtófigyelő rovatában túlnyomó többségben balos újságokat szemléz a tanács.

A gyakori HVG-, Népszava-, 444-citátumok mellett azonban egészen döbbenetes hivatkozások is felkerültek az OBT honlapjára, olyanok, mint az OLKT.net, (Orbán Lapjáról Kitiltottak Társasága) ahol olyan ordenáré írások jelennek meg, amelyekben a kormányfő lányát gyalázzák, a nemrég elhunyt világhírű producert Andy Vajnát rágcsálónak titulálják, vagy ahol azt írják, hogy 1956-ban a fegyveres harcokban részt vevők jelentős része köztörvényes bűnözőként, nem pedig politikai fogolyként ült börtönben. 

Arról most nem is beszélve, hogy a több korábbi írásban is említett Sándor Zsuzsa volt bírónőnek, a Magyar Helsinki Bizottság kampányarcának irományait is listázzák, akit nehéz hiteles forrásként emlegetni, példának okáért egy nyomdafestéket nem tűrő címmel megírt "műalkotását" követően.

Amikor Matusik még befolyásról beszél

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy az érintett bírók egyike, Matusik Tamás az OBT 2022. február 2. napján megtartott ülésén egyes sajtóhírekben megjelent történések kapcsán nyomatékosította, hogyha a bírákat érintő behatások  „a vezetői munkát, bírói ítélkező munkát érintik, hogyha ezek befolyás alapján, nem törvényes rendben történnek és nem szakmai alapjuk van, akkor sértik és érintik a bírói függetlenséget.” Matusik szerint 

igen, fel kell szólalnunk, meg kell szólalnunk, ezt várják tőlünk a bírák, és ez a felszólalás, ez a bírói függetlenség megsértésének veszélye miatt kell hogy megtörténjen, az iránya pedig az lehet, amiket itt már többen felvetettek, köztük én magam is.

Ez az érzékenység lenne elvárható Matusiktól a Vadász Viktor szerint demonstratív jellegű, botrányos nagykövetségi látogatás kapcsán is.

Bírákkal az utcán – korábban az OBT is leszavazta a túlmozgásos Vasvárit

Az Országos Bírói Tanács 2022. január 5. napján kelt jegyző könyve arról tájékoztat, hogy Csontos Katalin, az OBT tagja az alábbiakat vezette elő: „a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál igazgatója keresett meg azzal, hogy január 22-től 30-ig tartó fesztiválon a programba bekerült egy lengyel film, Bírákkal az utcán címmel, ami a bírák mozgalmával, tüntetéssorozatával kapcsolatos eseményeket mutatja be Igor Tuleya főszereplésével, aki egy lengyel bíró. Gyakorlatilag az ő munkáját, tevékenységét követi ez a dokumentumfilm, és erre sok szeretettel meghívják az OBT tagjait.”

Vasvári Csaba a fentiekre úgy reagált, hogy „amennyiben a tanács felhatalmaz, akkor úgy természetesen részt tudok venni, az időpont nem fog problémát jelenteni.” 

Szabó Károly, az OBT akkori elnöke az elhangzottakat összegezve kijelentette, hogy arról kell dönteni, hogy a Bírákkal az utcán című film vetítését követő pódiumbeszélgetésen történő részvételre Vasvári Csaba sajtószóvivőt felhatalmazza-e a tanács, vagy sem. A szavazást követően megállapította, hogy a tanács 8 nem és 7 tartózkodás mellett úgy döntött, hogy az OBT nem hatalmazza fel a sajtószóvivőt a pódiumbeszélgetésen történő részvételre.

A balliberális portálok több nap késéssel, de védték az testület bíráit

A Telex nevű szélsőbaloldali propagandaoldal mindezt úgy találta, hogy „Majdnem részt vehetett egy bíró egy pódiumbeszélgetésen a lengyel jogállamiság leépítéséről, de aztán jött az államtitkár és a Kúria elnöke”. Ezt hétköznapi értelemben színtiszta fake newsnak hívják – írta a Tűzfalcsoport.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az Országos Bírói Tanács említett közleményében a két bírói hitelességének alátámasztása kapcsán arra hivatkozott, hogy „sőt még Handó Tünde korábbi elnök idején arról állapodtak meg az Amerikai Egyesült Államok nagykövetével, hogy hasznos lenne az amerikai és a magyar szakemberek közötti tapasztalatcsere.”

Azt azonban e körben elfelejtették hozzáfűzni, amit korábban Matusik Tamás nyilvános ülésen az OBT és Handó egykori nexusára vonatkozóan hangsúlyozott: „a nyomást nem annyira kell messze keresni, hogyha arra gondolunk, hogy akkor milyen konfliktusban állt az OBT az OBH korábbi elnökével, dr. Handó Tündével”. A konfliktus úgy tűnik, a múlté, ha érdekeiket szolgálja, akkor Handó Tünde hirtelen hivatkozási alappá válik. Sőt Handó, a 444 propagandablog számára is hitelessé vált, holott korábban arról írtak, hogy a magyar bírói karban és az európai politikában Handó autokratikus vezetési stílusa okozza a problémákat. Persze a cél szentesíti az eszközt.

Forrás: Tűzfalcsoport

Az eredeti cikk IDE kattintva olvasható.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.