Fontos, hogy ledöntsük a Rákosi- és a Kádár-rendszer tabuit

Mező Gábor dokumentumfilmje a 60-as, 70-es években működő elmeszociális intézményekben a politikailag veszélyesnek ítélt emberek megtörésére alkalmazott módszereket mutatja be.

2022. 12. 13. 16:17
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fontos, hogy megismerjük a Rákosi- és a Kádár-rendszerben alkalmazott politikai pszichiátriai módszereket – hangzott el az Elsüllyesztve – A politikai pszichiátria múltja és jelene című eseményen, amely a Matthias Corvinus Collegium szervezésében zajlott. 

Az eseményen Mező Gábor dokumentumfilmes, újságíró, producerrel beszélgetett Hal Melinda, a Matthias Corvinus Collegium Tanuláskutató Intézetének vezető kutatója többek között arról, hogy mit jelent a politikai pszichológia valójában és hogyan alkalmazhatjuk azt változó világunkban.

Mint ismert, Mező Gábor Elsüllyesztve címmel készített dokumentumfilmet, amely a 60-as, 70-es években működő elmeszociális intézményekben a politikailag veszélyesnek ítélt emberek megtörésére alkalmazott módszereket mutatja be.

Mező Gábor elmondta, nem jó a témában történő tabusítás, amely a Rákosi- és a Kádár-rendszerben kezdődött. Fontos, hogy az emberek megismerjék ezt a két korszakot és minél inkább feltárjuk. A magyar társadalomnak sosem volt erőssége a szembenézés, amely szintén a politikai rendszerek, a hatalmi érdek sajátosságaiból adódott. Fontos tennünk azért, hogy ezek a témák kutathatók legyenek – tette hozzá. 

A politikai pszichiátria módszere a Szovjetunióból eredt, és bár a pszichiáterek és pszichológusok egy része igyekezett küzdeni a módszer ellen, de tudjuk, hogy sokakat vetettek alá kínzásnak politikai okokból, és jellemző volt az emberek „eltüntetése” is – fogalmazott Mező Gábor. Elmondta, a szakemberek körében még mindig tabusított téma a politikai pszichiátria, és az összezárás is jellemző, hiszen az ő szemszögükből ez egy bélyeg.

Mező Gábor szerint a szakmának és a társadalomnak is érdemes erőfeszítéseket tennie a múlt tabusításának feloldásáért.

A dokumentumfilm a Médiaklikk oldalán, a linkre kattintva megtekinthető. 

Borítókép: a beszélgetés résztvevői. (Fotó: Kincses Krisztina/Magyar Nemzet)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.