Bátor , Ákos 2024. február 27.
logo
A szivárványkoalíció megpróbálja kijátszani a magyar jogszabályokat

Valaki hazudik a dollárbaloldalon

Magyar Nemzet
2022.12.13. 05:45
Valaki hazudik a dollárbaloldalon

Az Action for Democracy szerint kizárólag külföldi magyarok, míg Márki-Zay Péter szerint mások is adományoztak pénzt a dollárbaloldalnak. A szivárványkoalíció korábbi miniszterelnök-jelöltje azzal védekezik, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, így nem követtek el törvénytelenséget. A Századvég szerint a baloldal rendszeresen trójai falóként használja a civil szervezeteket, ezért változtatni kell a szabályozásokon.

„Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk, de Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok, sőt nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres lehessen ez a kampányunk” – nyilatkozta Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért érdekes, mert a Karácsony Gergely tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy márciusban még azt állította, hogy 

„Az MMM-nek nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

A jogszabályok egyébként kifejezetten tiltják, hogy párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást fogadjon el.

 

Módosítást javasolnak

Mint arról már beszámoltunk, a Századvég szerint a pártpolitikai, illetve a civil szféra közötti alkotmányos különbségek sorozatos figyelmen kívül hagyása a civil társadalom működési zavaraihoz, valamint a civil szervezetekkel szembeni társadalmi bizalom megingásához vezethet.

A 2022-es országgyűlési választási kampány és az azóta történt fejlemények fényében a hazai jogalkotónak a 2024-ben esedékes önkormányzati választásokig célszerű lenne megfontolnia a vonatkozó szabályozás módosítását, amely a jelenleginél sokkal szigorúbban különítené el a politikai pártokat más társadalmi szervezetektől

– írták. Mint ismert, hatpárti balliberális összefogás egykori kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a külföldről érkező pénzekből nem a baloldali pártok tevékenységét támogatták, hanem különböző „társadalmi célokat”, illetve ezen célok mögött álló „civil szervezeteket”, így a Mindenki Magyarországa Mozgalom Egyesületet. A Századvég szerint a civil szervezeteknek nem lehet célja a kormányzati hatalom megszerzése.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

Guruló dollárok

Felbukkant Karácsony főtanácsadója, de el is futott a sajtó elől + videó

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.