Valaki hazudik a dollárbaloldalon

Az Action for Democracy szerint kizárólag külföldi magyarok, míg Márki-Zay Péter szerint mások is adományoztak pénzt a dollárbaloldalnak. A szivárványkoalíció korábbi miniszterelnök-jelöltje azzal védekezik, hogy a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) nem párt, így nem követtek el törvénytelenséget. A Századvég szerint a baloldal rendszeresen trójai falóként használja a civil szervezeteket, ezért változtatni kell a szabályozásokon.

Magyar Nemzet
2022. 12. 13. 5:45
20220315 budapest muegyetem rakpart az ellenzeki felszolalok havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Nem hiszem, hogy Soros György konkrétan adományozott volna pénzt nekünk, de Kati Marton és barátai nagyon sokan, nagyon sokat tettek azért, és gyűjtöttek a kinti magyarok, sőt nyilván nem csak a magyarok körében ahhoz, hogy sikeres lehessen ez a kampányunk” – nyilatkozta Márki-Zay Péter a Magyar Hang augusztusi, Gulyáságyú című műsorában. A baloldal korábbi miniszterelnök-jelöltjének kijelentése azért érdekes, mert a Karácsony Gergely tanácsadója, Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy márciusban még azt állította, hogy 

„Az MMM-nek nyújtott támogatás kizárólag magyar állampolgárok adományaiból áll”.

A jogszabályok egyébként kifejezetten tiltják, hogy párt külföldi szervezettől – jogi státusától függetlenül – és nem magyar állampolgár természetes személytől vagyoni hozzájárulást fogadjon el.

 

Módosítást javasolnak

Mint arról már beszámoltunk, a Századvég szerint a pártpolitikai, illetve a civil szféra közötti alkotmányos különbségek sorozatos figyelmen kívül hagyása a civil társadalom működési zavaraihoz, valamint a civil szervezetekkel szembeni társadalmi bizalom megingásához vezethet.

A 2022-es országgyűlési választási kampány és az azóta történt fejlemények fényében a hazai jogalkotónak a 2024-ben esedékes önkormányzati választásokig célszerű lenne megfontolnia a vonatkozó szabályozás módosítását, amely a jelenleginél sokkal szigorúbban különítené el a politikai pártokat más társadalmi szervezetektől

– írták. Mint ismert, hatpárti balliberális összefogás egykori kormányfőjelöltje, Márki-Zay Péter egy rádióinterjúban arról beszélt, hogy a külföldről érkező pénzekből nem a baloldali pártok tevékenységét támogatták, hanem különböző „társadalmi célokat”, illetve ezen célok mögött álló „civil szervezeteket”, így a Mindenki Magyarországa Mozgalom Egyesületet. A Századvég szerint a civil szervezeteknek nem lehet célja a kormányzati hatalom megszerzése.

Borítókép: illusztráció (Fotó: Havran Zoltán)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.