Dollárbaloldal: vizsgálja a hatóság az újabb leleplező információkat

A rendőrség is ellenőrzi azokat a kényes információkat, amelyek november végén kerültek nyilvánosságra a baloldalhoz áramlott, homályos eredetű amerikai pénzek ügyében – tudta meg a Magyar Nemzet. Pár hete Rákay Philip médiaszemélyiség mutatott be egy videót, amiből többek között kiderült, hogy az ellenzékhez jutott milliárdok nem mikroadományokból származnak: a dollárokat csupán tizenegyen adták össze.

Munkatársunktól
2022. 12. 12. 19:04
TUSK, Donald; MÁRKI-ZAY Péter
Budapest, 2022. március 15. Donald Tusk, az Európai Néppárt lengyel elnöke (b) és Márki-Zay Péter, hat ellenzéki párt közös miniszterelnök-jelöltje az Egységben Magyarországért nagygyûlésén Budapesten, a Mûegyetem rakparton 2022. március 15-én. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai dollárok ügyében pénzmosás és sikkasztás miatt indított nyomozásban vizsgálja a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) azokat az elmúlt hetekben nyilvánosságra került információkat, miszerint a magyar ellenzékhez nem amerikai magyar „kisadományozóktól” érkezett hárommilliárd forint: az összeg mindössze tizenegy forrásból érkezett – derül ki a Magyar Nemzet birtokába került rendőrségi határozatból.

Ismert, Rákay Philip több hazugságot is leleplezett egy néhány hete közzétett videójában az ellenzék kampányfinanszírozásáról, azaz a Márki-Zay Péter nevével fémjelzett Mindenki Magyarországa Mozgalomnak (MMM) és más, baloldali szervezeteknek juttatott amerikai támogatásokról. A videóból kiderült, nem igaz, hogy az amerikai dollárok nem a kampányra érkeztek, továbbá az is, hogy csak magyar útlevéllel lehetett adakozni.  

Hazugság volt az is, hogy mikroadományozók ezrei dobták össze a pénzt.

Rákay a videóban ugyanis bemutatott egy programot, amely kvázi egy digitális levéltár, ez az Internet Archive. Ez a program adott időközönként megnéz egy honlapot, és mindent lement, amit csak ott talál. Így bukott le a baloldal, és kiderült, semmi nem igaz az állításaikból. A legmegdöbbentőbb, amit Rákay közölt, hogy a hárommilliárd forintnyi dollárt mindösszesen csak tizenegyen adták össze.

A videó megjelenése után a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István fordult a hatósághoz. A rendőrség Tényit a napokban arról tájékoztatta, hogy az ügyben tett feljelentését és az abban közölt információkat a már korábban elrendelt nyomozásban vizsgálják. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyébként azután indított eljárást pénzmosás és sikkasztás bűntette miatt a baloldal kampányfinanszírozása ügyében, hogy 

az ellenzék volt kormányfőjelöltje maga beszélt arról, hogy amerikai pénzek áramlottak a mozgalmához.

Később egy nyilvánosságra hozott titkosszolgálati jelentésből az is kiderült, hogy az amerikai Action for Democracy nemcsak Márki-Zay Péter mozgalmának, a Mindenki Magyarországa Mozgalomnak utalt 1,8 milliárd forintot a választási kampány alatt, hanem egymilliárd forintot kapott az Ezalényeg.hu nevű ellenzéki propagandalap kiadója, továbbá több mint egymilliárd forinthoz jutott hozzá a DatAdat is, amely az egyesült ellenzék kampányát segítette. Utóbbi  – a Bajnai Gordon volt miniszterelnök által fémjelzett – céggel összefüggésben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) költségvetési csalás gyanújával folytat eljárást.

Borítókép: Márki-Zay Péter (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.