Fellélegezhet a Gozsdu udvar a nehézfiúk letartóztatásával + videó

Hétvégén ismét átfogó, éjszakai razziát tartottak Budapest belvárosában. Információnk szerint nem véletlenül kezelték kiemelten a razzia során a Gozsdu udvar néven ismert, turisztikailag kiemelt jelentőségű szórakoztató épülettömböt. Két, az éjszakai életben is rettegett nehézfiú letartóztatása után ugyanis fellélegezhetnek a Gozsdu udvarban is.

2023. 02. 22. 10:00
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hétvégi budapesti belvárosi általános razzia során kiemelten kezelték a Gozsdu udvart a hatóságok. Lapunk arról értesült, hogy a szórakoztató épülettömb kiemelt ellenőrzése összefügghetett egy napokkal korábbi elfogással, amikor két, az éjszakai életben is rettegett nehézfiúra csaptak le a rendőrök.

D. Gézát és K. Csabát február 9-én éjszaka egy életveszélyes fenyegetésekkel járó zsarolási ügy miatt fogták el. 

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI) felderítő főosztály bűnszervezetek elleni osztályán csalás miatt indult büntetőeljárás. Az ügy alapját egy illegális üzlet jelentette. Az eladó tisztázatlan tulajdoni viszonyban lévő fémárut akart eladni a két elfogott férfinak. Amikor a vevők erre rájöttek, a hatóságok értesítése nélkül maguk akarták visszaszerezni az előleget, és rendezni átverőjükkel a dolgot, mégpedig úgy, hogy megzsarolták. 

D. Géza és K. Csaba a megalapozott gyanú szerint a fémárúért átadott több millió forint ötszörösét követelte a kereskedőtől, és azzal fenyegették meg, hogy ha a pénzt nem adja meg nekik, akkor ezt rajta és a családján torolják meg.

A fenyegetések beváltására azonban a KR NNI felderítői gyors és szakszerű reagálásának köszönhetően már nem került sor. A 44 és a 48 éves budapesti férfit február 9-én éjszaka a Terrorelhárítási Központ műveleti egységének, valamint a Készenléti Rendőrség bevetést támogató osztályának segítségével elfogták. A fiatalabbik személyt Budapesten, XVIII. kerületi lakásában, míg társát a főváros XIV. kerületében, az utcán  fogták el. Őrizetbe vették, majd február 12-én harminc napra letartóztatta őket az illetékes nyomozási bíró.

 

Hatósági forrásaink szerint az éjszakai életben ismert két férfi fő profilja többek között belvárosi szórakozóhelyek, köztük a turisztikailag frekventált Gozsdu udvar védelmének az ellátása, emellett kétes hátterű területi és birtokviták rendezése, azok – jellemzően erődemonstrációval, zsarolással, fenyegetéssel történő – behajtása.

A letartóztatottak, illetve az általuk irányított bűnbanda tagjai kiemelten erőszakos, agresszív, az éjszakai életben és bűnözői körökben rettegett bűnözők, akik fizikai bántalmazásokkal, fenyegetésekkel szereztek érvényt maguknak.

Garázdaság a Gozsdu udvarban

K. Csaba résztvevője, egyes hírek szerint vezetője volt a 2021. október 3-ra virradóra a Gozsdu udvarban történt erőszakos, garázda bűncselekménynek is, ahol az egyik játékterem biztonsági őre fegyvernek látszó tárggyal (mint kiderült, légpisztollyal) több lövést adott le a szórakozóközpont udvarának biztonsági szolgálatát ellátó K.-ékra. 

A nyomozás megállapította: a légpisztolyt a játékterem alkalmazottja azután használta, hogy az udvar biztonsági őrei rá és munkatársaira támadtak. Fenyegették és bántalmazták a játéktermet vezető nőt és két alkalmazottját, majd törni-zúzni kezdtek a helyiségben. A vizsgálat adatai szerint a támadók azt akarták elérni, hogy újra ők védhessék a játéktermet is.

A fővárosi nyomozók a BRFK bűnügyi bevetési osztály és a Készenléti Rendőrség támogatásával október 8-áról 9-ére virradóan kapták el a feltételezett elkövetőket. A kihallgatás után őrizetbe vették a 44 éves J. Rudolfot, a 46 éves K. Csabát, a 28 éves G. Dánielt és a 20 éves J. Attilát.

 

Önbíráskodás Debrecenben

K. Csaba szintén érintett volt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 2020-ban egy debreceni önbíráskodás miatt indult nyomozásban. 

K. Csaba megismerte a nyíregyházi rendőrségi fogdát is, miután önbíráskodás miatt elfogták. Forrás: Police.hu

Bűntársa, a rakamazi, „Guli” becenéven ismert, a börtönviadalokban pedig a „Vitathatatlan” címet szerző B. Attila egy gépkocsi adásvétel kapcsán vitába került egy debreceni lakossal, majd a vita rendezése céljából többedmagával megkereste, amikor K. Csaba bántalmazta is a személyt.

Az üggyel összefüggésben 2020. július 3-án őrizetbe vették, majd letartóztatták B. Attilát és K. Csabát, ami egyben kettejük viszonyának végleges megromlását is eredményezte.

Ezt követően több esetben csoportosan igyekeztek elégtételt venni hol K. Csaba, hol B. Attila vezetésével az ellenérdekelt fél tagjain.

 

Erődemonstráció

A legutolsó ilyen eset a január 30-i angyalföldi, Béke téren, egy edzőterem előtt történt „erődemonstráció” volt, mely hátterében szintén D. Géza és K. Csaba állt. Mintegy száz fős, az éjszakai életben is ismert, erőszakos, agresszív, „keményfiúkból” álló csoportot vonultattak fel Gulival, azaz B. Attilával szemben. 

A TikTokon K. Csaba és B. Attila kihívták egymást egy puszta kézzel megvívandó verekedésre, ám az összecsapás nem jött létre, mivel K. századmagával jelent meg a helyszínen, Guli pedig, látva a rendőri készültséget, nem mutatkozott.

A csoportosulást a tervezett erőszakos cselekményeket megelőzően a BRFK és a Készenléti Rendőrség jelentős létszámú erővel feloszlatta, így bűncselekmény vagy más, erőszakos cselekmény nem történt, nem történhetett.

Borítókép: A nehézfiúk egyikét elfogja a TEK (Forrás: Hír TV/Radar)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.