Bejelentette rendezvényét a Jobbik

Mindössze egy nappal az 1848–49-es forradalom és szabadságharc évfordulója előtt jelentette be a Jobbik–Konzervatívok, hogy március 15-én délelőtt 10 órakor a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést. Nagy Ervin, filozófus, a XXI. Század Intézet elemzője úgy látja: míg a Jobbik számára a nemzeti ünnepek mindig is különös jelentőséggel bírtak, ahogy azonban a párt identitása kezdett megváltozni, úgy jelképesen az ünnepekhez való hozzáállása is szép lassan átalakult. – 2022-ben egy színpadra álltak a kommunista utódpárttal, és azzal a Gyurcsány Ferenccel, amellyel szemben megalakultak és önmagukat meghatározták, ami egy ősbűn volt – mondta a Magyar Nemzetnek Nagy Ervin elemző.

Magyar Nemzet
2023. 03. 14. 16:32
Fotó: MTI/Földi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy nappal az 1848–49-es forradalom és szabáságharc évfordulója előtt jelentette be a Jobbik–Konzervatívok, hogy március 15-én délelőtt 10 órakor a Batthyány-örökmécsesnél tart megemlékezést. 

A párt közleménye arról nem tesz említést, hogy a rendezvényen felszólalna bárki, így nem lehet tudni, Gyöngyösi Márton, a párt elnöke tart-e majd beszédet.

Mindenesetre hosszú utat tett meg a Jobbik a nemzeti nagygyűlésektől a balliberális ellenzékkel tartott közös rendezvényeken át az utolsó pillanatban bejelentett megemlékezésig. A párt 2016-os, még tömegeket vonzó március 15-i nagygyűlésén felszólalók között volt Vona Gábor akkori pártelnök, valamint Dúró Dóra, Toroczkai László és Stummer János. Közülük ma már senki nem tagja a Jobbiknak. Jakab Péter elnökké választása után a párt az önálló rendezvények helyett rendre a balliberális ellenzékkel és civil szervezetekkel közösen állt színpadra. Így volt ez 2022-ben a Műegyetem előtt, illetve korábban a Ferenciek terénél is.

A 2022-es csúfos választási vereség, valamint a Jobbikban végbement változások után a párt nevében visszatért a konzervatív politikai irányvonalhoz, így ismét önálló megemlékezést tartanak 15-én.

Nagy Ervin filozófus, a XXI. Század Intézet elemzője úgy látja, 

a Jobbik számára a nemzeti ünnepek mindig is különös jelentőséggel bírtak, október 23-a és március 15-e olyan megemlékezések voltak, ahol kifejezhették a nemzeti szuverenitás iránti elkötelezettségüket, illetve lehetőségük is volt arra, hogy a szabadsággal, a nemzeti politikával kapcsolatos aktuális mondanivalójukat is elmondhassák.

 

– Ezzel mindig is éltek, egészen 2016–2017-ig, amíg sikeresen nagyobb rendezvényeket szerveztek. Ahogy azonban az identitása kezdett megváltozni a pártnak, úgy jelképesen az ünnepekhez való hozzáállása is szép lassan átalakult. 

Elhalványodott a párt nemzeti karaktere, ezáltal a mondanivaló is változott. 

Az október 23-val és március 15-vel kapcsolatos credo, a nemzeti szuverenitásért való erőfeszítés egyre kisebb szerepet játszott a politikájukban – fogalmazott Nagy Ervin. 

Megítélése szerint a valódi törés akkor kezdődött, amikor már nem önálló, hanem közös rendezvényeket szerveztek. 

– 2022-ben egy színpadra álltak a kommunista utódpárttal, és azzal a Gyurcsány Ferenccel és pártjával, amellyel szemben megalakultak és önmagukat meghatározták, ami egy ősbűn volt 

– hangsúlyozta. 

Nagy Ervin szerint 

két oka is van annak, hogy a Jobbik csökkentett üzemmódban szervez megemlékezést. – Az egyik az, hogy elfogytak, kevesen vannak, nem tudnának seregszemlét mutatni. Másrészről a mondanivalójuk sem lenne feltétlenül kompatibilis vagy hiteles. Ha megnézzük, az elmúlt időszakban Gyöngyösi Márton ugyanazokat a paneleket, kritikákat fogalmazta meg mint Gyurcsány Ferenc. 

A putyinozás, a parttalan orbánozás, a szankciópártiság, melyben a Jobbik elnöke stréber módon az EP-ben beállt a baloldal hosszú sorába, és a szankciók mellett nemcsak kiállt, de azok kiterjesztését üdvösnek tartotta. Ebben a helyzetben elég furcsa is lenne, ha március 15-én ettől eltérő politikával állnának elő – mondta Nagy Ervin, aki szerint feltehetően a holnapi rendezvényen ugyanazokat a paneleket fogják használni, mint a DK is mond, legyen szó az EU-ról, a fegyverszállításról, a szankciókról.

Hozzátette, 

a Jobbik számára kínos lesz, ha 15-én kevesen jelennek meg a rendezvényükön, de készülnek magyarázattal, és feltehetően azért is volt eléggé visszafogott a szervezés, gyorsan összedobott programmal, mintha ez nem lenne olyan fontos. 

– Megpróbálják mindezt egy olyan kontextusba helyezni, hogy csak a sajtóban megjelent gondolatok legyenek lényegesek, ne pedig a részvétel. Ha nagy feneket kerítenének ennek az egésznek és már régebben bejelentették volna a rendezvényt, sokkal kellemetlenebb lenne, hogy kevesen mennek el, ami megjósolható – mondta Nagy Ervin.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Földi Imre)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.