Erőszakos szélsőbaloldali bűnszervezet tagjait importálta Budapestre a dollárbaloldal

A dollárbaloldal által februárban Budapestre importált erőszakos szélsőbaloldali aktivisták Németországban hosszú évek óta tartják rettegésben a nagyvárosokat, miközben a hatóságok nehézkesen lépnek fel ellenük – hívta fel a figyelmet cikkében az Origó. Mint írják, most talán fordulhat a kocka, miután a magyar fővárosban is több embert félholtra verő militáns terroristacsoport egyik vezetője és néhány tettestársa ellen bírósági eljárás zajlik Drezdában, méghozzá bűnszervezet létrehozásának vádjával.

Magyar Nemzet
2023. 03. 22. 16:09
A szélsőbaloldali német Antifa megtámadott egy magyar állampolgárt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar rendőrség határozott fellépése, a dollárbaloldal által hazánkba importált erőszakos szélsőbaloldali aktivisták Németországban is felkeltették a közvélemény és az ottani hatóságok figyelmét – emlékeztet cikkében az Origó. Mint írják, március 15-én két keletnémet városban, Lipcsében és Jénában tartottak razziát több helyszínen a német bűnüldöző szervek: több olyan ismert szélsőbaloldali terroristát kerestek, akik a gyanú szerint részt vettek a budapesti akciókban is.

A német sajtóban több helyen megjelent az is, hogy magyar fővárosban történt szélsőbaloldali támadások feltételezett elkövetőin keresztül a nyomok a Hammerbande nevű militáns szélsőbaloldali csoporthoz és annak egyik vezetőjéhez, a jelenleg is börtönben lévő, Drezdában bíróság elé állított Lina Engelhez vezetnek. 

Ő a legismertebb német, magukat antifának nevező szélsőbaloldali bűnözők közé tartozik, vőlegényével országos hálózatot épített ki, amely 2015 óta rendszeresen tervezett meg, készített elő és hajtott végre brutális támadásokat politikai ellenfeleikkel szemben. A Pleiteticker nevű portál szerint a budapesti akciókat elkövető csoport hazánkban jelenleg is letartóztatásban lévő vezetője, Tobias Edelhoff közvetlen összeköttetésben áll Lina Engellel, akit több szélsőbaloldali támadásban való részvétellel vádolnak. Az eljárás kulcstanúja szerint Edelhoff is a Hammerbande belső köréhez tartozik.

 

Így csapnak le az áldozataikra

Mint az Origó rámutatott, a nevezett banda a szélsőbaloldali bűnszervezeten belül is a legagresszívebb, kifejezetten merényletek elkövetésére szakosodott egység. A taktikájuk egyszerű, alattomos és kegyetlen: a különböző demonstrációkról hazafelé tartókat és a saját otthonuk felé sétáló embereket csoportosan, váratlanul lerohannak és súlyos, olykor maradandó sérüléseket okozva brutálisan megverik áldozataikat.

A támadásokat különböző, előre leosztott és begyakorolt szerepek szerint hajtják végre. Egyiküknek figyelnie kell az időt, és ki kell adnia a parancsokat. Egy másik személynek fel kell vennie az „első kontaktot” a célszeméllyel – helyzettől függően megszólítani (például megkérdezni, mennyi az idő) –, vagy akár az első ütést bevinni. A csoport többi tagjának feladata ezután az áldozat földre vitele, lefogása és súlyos bántalmazása. A szerveződéshez különböző közösségi platformokat, mint Facebook és Instagram használnak.

A német jogállamra is veszélyt jelentenek

Március 12-én a Deutschlandfunk honlapján hosszabb cikk jelent meg Lina Engelről és vádlott-társairól, valamint az ellenük zajló bírósági eljárásról, amely Drezdában zajlik. A 26 éves lipcsei egyetemista és három másik szélsőbaloldali – Lennart A., Jannis R. és Jonathan M. – ellen az a vád, hogy legalább hat támadást követtek el jobboldali szélsőségesekkel szemben Szászországban és Türingiában 2018 októbere és 2020 tavasza között.

„Titokban megtervezett, precízen kivitelezett, nyers erővel végrehajtott akciók” – olvasható a vádiratban. A cselekményekben összesen 13-an sérültek meg a jobboldali szélsőségesek közül. Egy részük csonttörést és súlyos fejsérülést szenvedett. A szövetségi ügyész azonban többet lát puszta erőszakos bűncselekményeknél, szerinte Lina Engel és köre nem csupán az egyes áldozatok elleni rajtaütéseket követtek el, hanem létrehoztak egy szélsőbaloldali bűnszervezetet. Bodo Vogler, a vádhatóság képviselője úgy fogalmazott: „Mert a cselekményük a demokratikus jogállam sarokköve, nevezetesen a békés politikai vita ellen irányul, hiszen hozzájárul a helyzet eszkalálásához. A csoportosulás tagjai ugyanis jogosultnak tekintik magukat arra, hogy saját politikai meggyőződésüket erőszakkal érvényesítsék és ezzel tagadják az állam erőszakmonopóliumát.”

Mentegetik az erőszakot

Az Origó cikke szerint tanulságos érvelés olvasható a Deutschlandfunk cikkében egy szociálpszichológustól, aki jobboldali elfogultsággal vádolta a szászországi hatóságokat. Oliver Decker azt mondta: „valójában az a helyzet, hogy Szászországban a rendőrségen belül a baloldalt nagyobb valószínűséggel tekintik általában gyanúsnak vagy általános ellenfélnek, mint a jobboldalt. És ezt nem kell feltétlenül a szélsőjobboldallal kötött paktumként értelmezni. De valójában az a helyzet, hogy a szász rendőrség még nem annyira sokszínű és még nem annyira liberalizált, ezért gyakran, szinte reflexszerűen a baloldalt tekinti ellenfélnek, nem pedig a szélsőjobboldalt.”

Ismerős, de mégis megdöbbentő ez az érvelés, hiszen a nyilvánvaló erőszakot próbája mentegetni ideológiai alapon, és támadja a törvényes rend őrzőit, akiken a szintén gyakran hangoztatott és az élet minden területére ráerőszakolt „sokszínűséget” kéri számon.

Azt persze Decker sem fejtette ki, hogy a rendőrség sokszínűbbé tétele, vagy liberalizációja mennyiben segítené a szélsőbaloldali erőszak visszaszorítását. Vélhetően nem is ez a cél, sokkal inkább a woke-ideológia szellemében arra „érzékenyítenék” a hatóságokat, hogy hunyjanak szemet a szélsőbaloldal által elkövetett bűncselekmények felett és kizárólag a jobboldali extremizmust tekintsék üldözendőnek.

Folytatják a rajtaütéseket

Azt, hogy mennyire valós veszély a szélsőbaloldali terrorizmus, jól szemlélteti, hogy Lina Engel letartóztatása után további erőszakos cselekmények történtek. Ilyen volt 2021 tavaszán, amikor baloldali gyanúsítottak támadtak rá a Lipcse melletti Eilenburgban az NPD ifjúsági szervezetének elnökére. A szélsőségesek rendőrnek álcázva megrohamozták az áldozat lakását, kalapáccsal megütötték a fejét és a bokáját. Hasonló volt egy erfurti jobboldali szélsőséges huligán elleni támadás is 2021 májusában. Ha a bíróság bizonyítottnak tekinti a bűnszervezet megalakulását, Lina Engel környezetéből másokat is megvádolhatnak támogatóként.

A szélsőbaloldali aktivisták a célzott merényleteken túl is rendszeresen feldúlják a német városok békés életét. Idén február 19-én a Bild tudósítása szerint Lipcsében ismét baloldali szélsőségesek randalíroztak, és összecsaptak a rendőrökkel. Az Állami Bűnügyi Rendőrkapitányság súlyos nyugalomsértés miatt indított nyomozást, de egyik elkövetőt sem sikerült elfogni.

Látható tehát, hogy a Németországban már az államot fenyegeti a szélsőbaloldali erőszakhullám, miközben a német hatóságoknak a magukat antifának nevező szélsőbaloldali bűnözők mellett meg kell küzdeniük a baloldali ideológia terjesztőivel is, akik jelenleg uralják a nyugati politikai színteret, a kulturális életet és a médiát.

Borítókép: A szélsőbaloldali német antifa megtámadott egy magyar állampolgárt (Fotó: Részlet a támadásról készült videófelvételből)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.