Jugoszláv gépkarabélyokat foglaltak le Röszkén

Nem hivatalosan Yugo AK-nak nevezték a Jugoszláv Néphadseregben a Zastava M70-es gépkarabélyokat, amelyekből csütörtökön Röszkén húsz darabot foglaltak le a hozzájuk tartozó tárakkal együtt egy albán férfi gépkocsijából. Az albánt fegyvercsempészet miatt átadták a rendőrségnek a fegyverekkel együtt.

2023. 03. 23. 17:42
fegyver Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zastava M70 típusú gépkarabélyokat és hozzá tartozó tárakat találtak az egyébként kábítószer után kutató pénzügyőrök Röszkén egy albán férfi autójának kárpitja alatt – tudta meg a Magyar Nemzet hatósági forrásból.

Húsz gépkarabélyt és hozzájuk tartozó tárakat találtak egy albán sofőr autójában elrejtve a pénzügyőrök Röszkén – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatósága csütörtökön. Némedi-Varga Éva alezredes közölte: a pénzügyőrök egy albán sofőr járművét ellenőrizték Röszkén. A kocsi küszöbébe és a hátsó üléssor melletti oldalkárpitba rejtve, papírba és fóliába csomagolva húsz gépkarabélyt, huszonnégy hozzá tartozó tárat, valamint húsz pisztolytárat találtak. A NAV munkatársai a sofőrt, valamint a fegyvereket, tartozékokat átadták a rendőrségnek – tudatta az alezredes.

A fegyverek és tárak megtalálásról a NAV videót tett közzé a Facebook-oldalán, amit megmutattunk egy fegyverszakértőnek, aki azonnal rávágta:

Zastava M70-esek, avagy, ahogy nevezték a Jugoszláv Néphadseregben a kiskatonák, Yugo AK-k a lefoglalt, igen jó állapotban lévő gépkarabélyok.

A szakirodalom szerint a Zastava M70 egy 7,62 milliméteres gépkarabély, amelyet a jugoszláv Zastava Arms nevű fegyvergyár fejlesztett ki 1970-re. Az M70-est az AKM (kalasnyikov) mintájára gyártották, majd 1970-ben a Jugoszláv Néphadsereg rendszeresített gépkarabélya lett. Nem hivatalos jelölései a Yugo M70 vagy Yugo AK. Az albán fegyvercsempész elszámoltatása zajlik a rendőrségen. Többek között arra kellene választ adnia, hogy kinek a megbízásából hova, kinek kellett volna leszállítania a fegyverarzenált.

A Yugo AK-kat szakszerűen csomagolták be vízmentessé téve a plasztikzacskókat, majd még papírba is tekerték a fegyvereket, úgy rejtették az albán gépkocsijának kárpitja alá, az autó karosszériájának üregeibe.

A pénzügyőrök kockázatelemzés után választották ki az adott gépkocsit tételes vizsgálatra, amely során a karosszéria kopogtatása során tűnt fel, hogy a gépkocsi egyes üregei tompábban szólnak, mintha volna ott valami. A vámosok kábítószerre gyanakodtak, hiszen Röszkén vezet az Európai Unióba például az albán drogcsempészek útvonala.

A NAV videóján jól látszik, ahogy az első csomagot kiemeli a kutató pénzügyőr, majd kibontva azt kézbe fogja az egyik Yugo AK gépkarabélyt. Ennek a fegyvernek még megvan a fából készült hátsó markolata, ám a videó végén, amikor a kamera végigpásztáz a földön a fegyvereken, látszik, hogy egy kivételével valamennyi fegyverről hiányzik a hátsó kézi markolat, ahogyan a kihajtható tus is.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó katonai szakértő szerint a lefoglalt tétel a Jugoszláv Néphadseregből a dél-szláv háború után eltűnt több tízezer fegyverből származhat. Vélhetően az albán maffia tette rá a kezét és valahol a Dinári-hegységben tárolhatták, és most valamelyik maffia megrendelésére akarták Nyugatra szállítani.

Borítókép: A kutató pénzügyőr kézbe fogja az egyik Yugo AK gépkarabélyt. (Forrás: NAV)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.