időjárás 19°C Cintia , Norbert 2023. június 6.
logo
A fegyverek a délszláv háborúból kerülhettek az alvilághoz

Jugoszláv gépkarabélyokat foglaltak le Röszkén

Szemán László János
2023.03.23. 17:42 2023.03.23. 17:52
Jugoszláv gépkarabélyokat foglaltak le Röszkén

Nem hivatalosan Yugo AK-nak nevezték a Jugoszláv Néphadseregben a Zastava M70-es gépkarabélyokat, amelyekből csütörtökön Röszkén húsz darabot foglaltak le a hozzájuk tartozó tárakkal együtt egy albán férfi gépkocsijából. Az albánt fegyvercsempészet miatt átadták a rendőrségnek a fegyverekkel együtt.

Zastava M70 típusú gépkarabélyokat és hozzá tartozó tárakat találtak az egyébként kábítószer után kutató pénzügyőrök Röszkén egy albán férfi autójának kárpitja alatt – tudta meg a Magyar Nemzet hatósági forrásból.

Húsz gépkarabélyt és hozzájuk tartozó tárakat találtak egy albán sofőr autójában elrejtve a pénzügyőrök Röszkén – tájékoztatott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Csongrád-Csanád Megyei Adó- és Vámigazgatósága csütörtökön. Némedi-Varga Éva alezredes közölte: a pénzügyőrök egy albán sofőr járművét ellenőrizték Röszkén. A kocsi küszöbébe és a hátsó üléssor melletti oldalkárpitba rejtve, papírba és fóliába csomagolva húsz gépkarabélyt, huszonnégy hozzá tartozó tárat, valamint húsz pisztolytárat találtak. A NAV munkatársai a sofőrt, valamint a fegyvereket, tartozékokat átadták a rendőrségnek – tudatta az alezredes.

A fegyverek és tárak megtalálásról a NAV videót tett közzé a Facebook-oldalán, amit megmutattunk egy fegyverszakértőnek, aki azonnal rávágta:

Zastava M70-esek, avagy, ahogy nevezték a Jugoszláv Néphadseregben a kiskatonák, Yugo AK-k a lefoglalt, igen jó állapotban lévő gépkarabélyok.

A szakirodalom szerint a Zastava M70 egy 7,62 milliméteres gépkarabély, amelyet a jugoszláv Zastava Arms nevű fegyvergyár fejlesztett ki 1970-re. Az M70-est az AKM (kalasnyikov) mintájára gyártották, majd 1970-ben a Jugoszláv Néphadsereg rendszeresített gépkarabélya lett. Nem hivatalos jelölései a Yugo M70 vagy Yugo AK. Az albán fegyvercsempész elszámoltatása zajlik a rendőrségen. Többek között arra kellene választ adnia, hogy kinek a megbízásából hova, kinek kellett volna leszállítania a fegyverarzenált.

A Yugo AK-kat szakszerűen csomagolták be vízmentessé téve a plasztikzacskókat, majd még papírba is tekerték a fegyvereket, úgy rejtették az albán gépkocsijának kárpitja alá, az autó karosszériájának üregeibe.

A pénzügyőrök kockázatelemzés után választották ki az adott gépkocsit tételes vizsgálatra, amely során a karosszéria kopogtatása során tűnt fel, hogy a gépkocsi egyes üregei tompábban szólnak, mintha volna ott valami. A vámosok kábítószerre gyanakodtak, hiszen Röszkén vezet az Európai Unióba például az albán drogcsempészek útvonala.

A NAV videóján jól látszik, ahogy az első csomagot kiemeli a kutató pénzügyőr, majd kibontva azt kézbe fogja az egyik Yugo AK gépkarabélyt. Ennek a fegyvernek még megvan a fából készült hátsó markolata, ám a videó végén, amikor a kamera végigpásztáz a földön a fegyvereken, látszik, hogy egy kivételével valamennyi fegyverről hiányzik a hátsó kézi markolat, ahogyan a kihajtható tus is.

Lapunknak név nélkül nyilatkozó katonai szakértő szerint a lefoglalt tétel a Jugoszláv Néphadseregből a dél-szláv háború után eltűnt több tízezer fegyverből származhat. Vélhetően az albán maffia tette rá a kezét és valahol a Dinári-hegységben tárolhatták, és most valamelyik maffia megrendelésére akarták Nyugatra szállítani.

Borítókép: A kutató pénzügyőr kézbe fogja az egyik Yugo AK gépkarabélyt. (Forrás: NAV)

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.