Már Magyarországon is lehet receptre kérni az egészséges életmódot

Külföldi mintára a Hegyvidéki Önkormányzat vezette be elsőként Magyarországon a zöld receptet, amellyel személyre szabottan egészséges életmódot írnak elő a pácienseknek. A XII. kerületben az orvos felírhat aerobikot, természetjárást, jógát, funkcionális edzést vagy táplálkozási tanácsokat. A zöld receptet az 1990-es években Új-Zélandon találták ki, és működik: akinek ezt írta fel az orvos, nagyobb eséllyel kezdett sportolni.

2023. 04. 11. 16:24
null
20200318 budapest normafa a korona virus idejen havran zoltan magyar nemzet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Büszkék lehetünk rá, hogy a Hegyvidék az országban elsőként vezette be a zöld recept programot. A program azért jött létre, hogy az egészségügyi szakemberek receptre tudják felírni a természetjárást és más, szabadban végezhető tevékenységeket, s ezáltal segítsenek megóvni vagy javítani a páciensek fizikai, lelki és szellemi egészségét” – írta közösségi oldalán Fonti Krisztina alpolgármester. 

Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina alpolgármester. Forrás: Hegyvidéki Önkormányzat/Fonti Krisztina/Facebook

Az első tesztév alapján népszerűnek tűnik a hegyvidékiek körében a program, amelynek megvalósításában a kerület számos egészségügyi intézménye, kórházak, szakrendelők, a Hegyvidéki Sportközpont és a szabadtéri tematikus sportprogramokat szolgáltató intézmények is részt vesznek.

A zöld receptet a hegyvidéki háziorvosok állítják ki, és a kérelmező fizikai állapotának és szükségleteinek megfelelő szabadtéri mozgásformákat tartalmazza. A program közvetlenül kapcsolódik az Aktív Hegyvidék programunkhoz, amely számos ingyenes testmozgást, például futást, tornát és túrázást kínál a helyi lakosoknak a kerület nagyobb parkjaiban

– sorolta az alpolgármester.

A zöld receptet először az 1990-es években vezették be Új-Zélandon, azóta már az USA-ban és Nagy-Britanniában is meghonosodott. Felmérések szerint azok, akik zöld receptet kaptak orvosuktól, nagyobb valószínűséggel kezdenek mozogni, az egészségükre gyakorolt hatás pedig mérhető. Pozitív hatásként az önkormányzat egészségügyi kiadásai is csökkennek. 

Borítókép: Kirándulók a Normafán (Fotó: Havran Zoltán)


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.