A Momentum igaztalanul vádolja a Hegyvidéki Önkormányzatot

Csak az elmúlt néhány évben az építkezések miatt kivágott mintegy ezer fa helyére 2820 új fát ültettek a XII. kerületi építkezéseken, az önkormányzat pedig további 1350 fát telepített a befizetett fapótlási díjakból – hangsúlyozta lapunknak Fonti Krisztina. A Hegyvidék alpolgármestere arra reagált, hogy a Momentum és az Élhető Hegyvidéki Egyesület azzal vádolja az önkormányzatot: a lakóövezeti beépítések rombolják a környezetet.

2023. 04. 02. 5:50
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hegyvidéki Önkormányzat az elsők között alkotta meg a fák védelméről szóló rendeletét, és szigorú előírások vonatkoznak a beépítésre szánt területeken a fák kivágására és pótlására is − nyilatkozta lapunknak Fonti Krisztina, a Hegyvidék alpolgármestere. 

A Momentum hetek óta kampányt folytat a Hegyvidéki Önkormányzat ellen, mert kiderült: a helyhatóság hat terület övezet átsorolását szeretné elérni a Fővárosi Önkormányzatnál, zöld területet akarnak átminősíteni lakóövezetté. Az Élhető Hegyvidéki Egyesület aláírásgyűjtésbe kezdett, azt próbálnák keresztülvinni, hogy a főváros a területi átsorolásnak ne adjon zöld utat. 

Fonti Krisztina szerint mindez alaptalan politikai hangulatkeltés. Az alpolgármester hangsúlyozta, hogy egyedül az elmúlt néhány évben az építkezések miatt kivágott mintegy ezer fa helyére 2820 új fa ültetését írta elő kerületi építkezéseken az önkormányzat, és további 1350 fát telepített a befizetett fapótlási díjakból.

A önkormányzat által javasolt övezeti átsorolásokkal nem csökken a zöldterületek aránya, ugyanakkor a jelenlegi fővárosi tervhez képest közel 3000 m2 szintterülettel csökkenti a beépíthetőséget a Hegyvidéken.

– Országosan nálunk az egyik legszigorúbb a beépítési szabályozás és a zöld területek védelme − emelte ki az alpolgármester, aki példaként említette, hogy míg a főváros a Margitszigeten 28-63 százalék kötelező zöldterületet ír elő, addig Hegyvidéken a lakóövezetekben is ennél több, 65-70 százalék az előírás. Fonti Krisztina arra is felhívta a figyelmet, hogy az építkezéseken kivágott fák mennyiségéhez képest több mint négyszer annyi fa ültetését írta elő az önkormányzat a Hegyvidéken.

– Ezek a tények, amiket figyelmen kívül hagynak azok a politikai szereplők, akik a valamennyiünk számára fontos természetvédelem ügyét önző politikai haszonszerzésre használják – szögezte le az alpolgármester.

Vadász Gábor momentumos önkormányzati képviselő a közösségi oldalán úgy fogalmazott: a fideszes Hegyvidéki Önkormányzat 11 000 négyzetméter zöldterületet minősítene lakóövezetté, ezzel valószínűleg az ott lévő erdőt is kivágásra ítélik. 

„Szinte hihetetlen, de én voltam az egyetlen, aki nemmel szavazott a javaslatra." − írta Vadász, aki lapunk megkeresésére viszont már nem reagált. 

Borítókép: Pokorni Zoltán polgármester és Fonti Krisztina (Fotó: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.