Portik Tamás embere politikai merényleteket vállalt magára

Portik Tamás embere, egykori fő bizalmasa, a Fürge becenéven ismert férfi magára vállalta az 1998-as pokolgépes politikai merényleteket. Állítja: személyesen vitte a bombát a kisgazda székházhoz. A negyed századdal ezelőtti robbantások rongálásnak minősültek, és napjainkra mind elévült, így bárki büntetlenül magára vállalhatja azok elkövetését.

2023. 06. 05. 19:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Napjainkra bizonyossá vált az a hír, amiről két évvel ezelőtt a Magyar Nemzet és a Pesti Srácok már beszámolt: Portik Tamás emberei követhették el a 1998-as robbantásokat Budapesten.

Portik volt fő bizalmasa, a Fürge becenéven emlegetett Sz. József tett vallomást egyebek mellett a pokolgépes támadásokról is. 

Fürge állítja, ő és a társai követték el például a kisgazda székház elleni merényletet, ráadásul személyesen ő vitte a bombát a pártházhoz.

A robbantássorozatban senki sem sérült meg, követeléseket sem fogalmazott meg senki, így rongálásnak minősültek, amelyek azonban már elévültek. Így bárki magára vállalhatja őket anélkül, hogy bíróság előtt kellene felelnie.

Emlékeztetőül: az 1998-as országgyűlési választások előtt és után a hivatalos álláspont szerint ismeretlenek, ismeretlen okból egy sor robbantásos merényletet hajtottak végre Budapesten. A politikai merényletek 1998. március 12-én kezdődtek, amikor reklámszatyorba helyezett pokolgépet rejtettek el az FKGP Belgrád rakparti székházának bejárata mellé. A szerkezetet még robbanása előtt megtalálták és hatástalanították. Néhány nappal később, 1998. március 16-án robbanás történt Torgyán József, az FKGP elnökének rózsadombi lakásánál, ahol gépkocsik rongálódtak meg. Az év május 1-jén Szájer József akkori Fidesz-alelnök Futórózsa utcai lakásának ajtaja előtt robbant pokolgép, június 15-én pedig a Fidesz Lendvay utcai székházánál lerobbantották Áder János irodájának erkélyét.

1998-ban a Lendvay utcai székház erkélyén helyszínelnek (Forrás: PestiSrácok)

A merénylő az utcán lévő telefonfülkéből felhívta a székházat, és megkérdezte, bent van-e Áder úr, majd a nemleges válaszra robbantott. A telefonfülkét leszerelték, rögzítették az anyagmaradványokat, amelyek összehasonlítása – például a Roháctól vett mintákkal – rutinmunkának mondható. Mindegyik merényletnél csehszlovák gyártmányú, Danubit nevű, ipari plasztik robbanóanyagot használtak, csakúgy, mint az Aranykéz utcában 1998. július 2-án. 

 

A politikai robbantások nyomozását 2018-ban indította újra Horváth András nyugalmazott dandártábornok, az 1990-es évek leszámolásos ügyeinek vizsgálatával megbízott miniszteri biztos és csapata. Horváth és munkatársai 2013 óta végzik ezt a feladatot, és látványosan új lendületet adott a nyomozásoknak, hogy az év áprilisában Gyárfás Tamást azzal gyanúsították meg: ő volt a felbujtója Fenyő János médiavállalkozó 1998-as kivégzésének. (Gyárfás azóta már vádlott, azzal vádolják, hogy ő bujtotta fel Portik Tamást Fenyő János meggyilkoltatására, amit Portik Jozef Roháccsal el is végeztetett.)

Portik volt főbizalmasa, Fürge 2017-ben került képbe, amikor többedmagával meg akarta zsarolni Gyárfás Tamást egy összeollózott hangfelvétellel, illetve annak leiratával. A Fenyő-gyilkosság miatti perben ki is hallgatták védett tanúként. Érdekesség: míg Fürge váltig állítja, hogy a zsarolásra használt irományt ő személyesen vitte el Gyárfás villájához, addig Gyárfás a tárgyaláson sem ismerte fel benne azt a férfit, aki az irományt odavitte. Az első hírek szerint az illető egyébként Rohác egyik szlovákiai bandatársa volt, aki az ügyből végül teljesen kimaradt.

Fürge Gyárfás zsarolását Dósa Andrással, az MSZP egykori tagozatvezetőjével közösen tervelte ki és kísérelte meg. Rendőri adatok szerint Dósával Portik még a 2012-es elfogása előtti estét is együtt töltötte, másnap hajnalban fogta el a TEK.

A szocialista kapcsolat így egyértelmű, ennek ellenére Fürge állítólag arról beszélt, hogy a politikai robbantásokra nem politikai körökből kaptak megbízást. Néhai Drobilich Gábor és Portik Tamás tudhatja csak, hogy miért, de a robbantásokat direkt azért csinálták, hogy megbukjon az MSZP–SZDSZ-kormány. Erről azonban sem a kisgazdáknál, sem a Fideszben nem tudtak.

A Gyurcsány-kormány elhárítófőnökével, Laborcz Sándorral történt 2008-as találkozójukon aztán Portik előjött a politikai robbantásokkal. A beszélgetés leirata szerint azt állította: tud a balliberálisoknak olyat mondani a robbantásokról, amit fel tudnak majd használni a következő választásokon.

Borítókép: Portik Tamás néhány éve még így nézett ki (Fotó: MTI)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.