Levélben kérték számon az Ukrajnára költött uniós pénzt a Fidesz EP-képviselői

Deli Andor és Deutsch Tamás szerint miközben az Európai Bizottság többletfizetést vár a tagállamoktól, nem tud elszámolni azzal, mennyit költött Ukrajnára.

Magyar Nemzet
2023. 07. 10. 16:26
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Levélben fordultak az Európai Parlament költségvetési ellenőrző bizottságának elnökéhez a Fidesz EP-képviselői. Deli Andor és Deutsch Tamás a Monika Hohlmeierhez címzett levelében kiemelte: az unió 2021–2027-es pénzügyi keretének most zajló félidei felülvizsgálata egy rendkívül aggasztó pénzügyi szabálytalanság komoly gyanújára világított rá. Kiderült ugyanis, hogy miközben az Európai Bizottság több tíz milliárd euró többletbefizetést várna el a tagállamoktól az uniós programok finanszírozhatósága érdekében – köztük egy újabb 50 milliárdos tételt Ukrajna támogatására –, nem tud elszámolni azzal, hogy eddig pontosan mennyit és milyen jogcímen költött Ukrajnára. 

A képviselők szerint

aggodalomra ad okot, hogy miközben a költségvetési ellenőrző bizottság a fentinél jóval kisebb nagyságrendű gazdálkodási szabálytalanságok miatt megtagadta egyes uniós ügynökségek zárszámadását, illetve kétes hátterű szervezetek alaptalan, gyakran politikai indíttatású vádjaira alapozva vizsgálódik a tagállamokban, addig az Európai Bizottság kirívó, ráadásul egy nem uniós ország finanszírozását érintő hanyagsága ügyében mindeddig az ég egy adta világon semmit sem tett.

Deli Andor és Deutsch Tamás ezért felszólította az elnököt, hogy az ügy tisztázása és az Európai Unió pénzügyi érdekeinek hathatós védelme érdekében haladéktalanul forduljon levélben az Európai Bizottsághoz, illetve a kérdést a lehető leghamarabb tűzze a költségvetési ellenőrző bizottság napirendjére.

Borítókép: Petri Sarvamaa finn kereszténydemokrata képviselő, Monika Hohlmeier és Karácsony Gergely főpolgármester Budapesten (Fotó: Monika Hohlmeier/Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.