Lelepleződhet Juhász Péter homályos ügylete

A Bajnai Gordon fémjelezte DatAdat ellen indult nyomozásban vizsgálhatják ki a Juhász Péterhez került külföldi pénzek ügyét – tudta meg a Magyar Nemzet. Az Együtt korábbi politikusánál ugyanis több tízmillió forint landolt a 2022-es országgyűlési választások idején, amiből kormányellenes propagandát folytatott. Az ügyben felmerült a költségvetési csalás gyanúja.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 08. 28. 18:24
Juhász Péter; Szigetvári Viktor
Budapest, 2018. április 8. Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje (b) és Juhász Péter pártelnök az Együtt választási eredményváró rendezvényén a budapesti Spicc Terasz épületében 2018. április 8-án. MTI Fotó: Bruzák Noémi Fotó: Bruzák Noémi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vizsgálhatja ki a Juhász Péternek juttatott külföldi pénzek forrását – értesült lapunk. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ellenzéknek címzett, négymilliárdos külföldi támogatásból a legutóbbi választás időszakában több mint hatvanmillió forint Juhászhoz vándorolt, aki ezért cserébe egy internetes portálon (Nerpédia) próbálta lejáratni a kormánypártokat.

Az ellenzéki politikus oldala csak a választási kampányban működött, így elképzelhető, hogy egy balliberális választási projektről volt csak szó.

Ezt igazolja, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) tavalyi jelentése szerint a Bajnai nevével fémjelzett, külföldről pénzelt DatAdat-csoport partnerei között feltűnt Juhász KözösÜgyünk Nonprofit Kft.-je is, amely a Nerpédia Facebook-hirdetéseit, illetve Juhász Péter videóinak népszerűsítését fizette.

A DatAdat elleni eljárásban lepleződhet le Juhász

Az ügyben – cikkünk megjelenése után – költségvetési csalás gyanújával Tényi István fordult a hatósághoz. A Fővárosi Főügyészség lapunk megkeresésére azt válaszolta, hogy „a bejelentést a nyomozó hatóság – a tárgyi összefüggésekre figyelemmel – a már elrendelt nyomozásban kezeli”.

A főügyészség konkrét ügyet nem írt, ám információink szerint Tényi feljelentését a DatAdat-ügyben indult eljáráshoz csatolták. Emlékezetes, a cég elleni nyomozásról a tavalyi évben szerzett tudomást a közvélemény:

Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnökhöz, és egykori titkosszolgálati miniszteréhez, Ficsor Ádámhoz köthető cég az adóhatóság gyanúja szerint 2020-ban illegális módon csökkenthette fizetendő adóját, és bevallásában valótlan tartalmú nyilatkozatot téve a költségvetésnek vagyoni hátrányt okozhatott.

A költségvetési csalás gyanúja miatt folyó nyomozás során a NAV tavaly szeptemberben házkutatást tartott (amit pár héttel később egy újabb követett), de lapunk erre vonatkozó információit a DatAdat cáfolni igyekezett, és hazugsággal vádolta meg a hírt közlő sajtótermékeket.

Az adóhatóság ugyanakkor nem sokkal később közleményt adott ki, amiben tudatták, hogy valóban történt házkutatás. Mint írták, a nyomozók megpróbálták lefoglalni a társaság könyvelési iratait, de a cég jogszabálysértő működése miatt ez nem sikerült. A DatAdat ugyanis – a törvényi előírásokat megszegve – nem a bejegyzett székhelyén működött.

A társaság vezetői telefonon sem voltak hajlandók megmondani a cég tényleges működési helyét. Az iratokat a NAV a DatAdat könyvelőjénél sem tudta megtekinteni, mert a megadott címen nem is volt könyvelőiroda. Végül a szükséges iratok jelentős részét a könyvelést végző egyéni vállalkozó be nem jelentett irodájából sikerült lefoglalnia a nyomozóknak – közölte az adóhatóság. 

Több bűncselekmény miatt is nyomoznak

A céggel összefüggésben érdemes azt is megemlíteni, hogy az amerikai pénzek miatt költségvetési csalás, illetve sikkasztás és pénzmosás miatt szintén a NAV-nál zajló nyomozások a DatAdatot is „karcolgatják”, hiszen a már említett titkosszolgálati jelentésből kiderült, hogy az ellenzékhez érkező, több milliárdos nagyságrendű külföldi kampánytámogatások jelentős része végül a cégcsoportnál landolt.

Borítókép: Juhász Péter (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.