Homályos pénzek külföldről: a NAV asztalán a dollárbaloldal legújabb botránya

Nyomozást indíthat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a baloldal legújabb finanszírozási botrányával kapcsolatban – tudta meg a Magyar Nemzet. Egy magánszemély azután tett költségvetési csalás miatt feljelentést a hatóságnál, hogy kiderült, a tavalyi választási évben nagy összegű külföldi támogatást bezsebelő Humán Platform Egyesület húszmillió forint értékben rendelt szolgáltatásokat a Bajnai Gordon fémjelezte DatAdattól.

Munkatársunktól
2023. 08. 15. 15:30
null
HUNGARY-POLITICS-VOTE-MSZP-BAJNAI Fotó: ATTILA KISBENEDEK
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Költségvetési csalás gyanújával feljelentést tett az adóhatóságnál a Humán Platform Egyesület és a Tanítanék Mozgalom finanszírozásaival összefüggésben a közérdekű bejelentéseiről ismertté vált Tényi István. Az „ország feljelentője” azután fordult a hatósághoz, hogy a Magyar Nemzet megírta, külföldi tízmilliókból finanszírozhatták a két baloldali szervezet közös politikai kampányakcióit.

Tényi a feljelentésében – korábbi cikkünket idézve – arra hívta fel a figyelmet, hogy a megelőző esztendőkhöz képest szokatlanul sok külföldi pénz folyt be tavaly a Humán Platform Egyesülethez.

Az ellenzéki koalíció választási kampányát segítő szervezet – amelyet az elmúlt években részben Soros-pénzekből finanszíroztak – a 2022-es beszámolója szerint a tárgyévben 54,5 millió forintnyi külföldi pénzt kapott. Ez sokszorosa a megelőző esztendőkben elkönyvelt nemzetközi eredetű támogatásnak, ami 2021-ben mindössze 7,9 millió, 2020-ban pedig 1,85 millió forint volt – áll a feljelentésben, ami arra is kitér, hogy a rekordmagas összeget attól a Democracy and Pluralism nevű szervezettől kapta a Humán Platform Egyesület, amely a Gulyás Márton-féle Partizán alapítványát is tízmilliókkal támogatta. 

Tényi arra is felhívta a figyelmet, hogy az egyesület ezt a pénzt különböző politikai akciókra költötte el, egy másik baloldali aktivista szervezettel, a Tanítanék Mozgalommal közösen.

A feljelentésben az is szerepel, hogy az egyesület közhasznúsági tevékenységét bemutató részben mindössze annyit írnak a Tanítanék Mozgalommal folytatott együttműködésükről, hogy hat fórumot és előadást rendeztek meg az oktatás területén dolgozók részvételével. Nehezen elképzelhető, hogy az előadások több tízmillió forintnyi költséget emésztettek volna fel.  

Ide tartozik az a nem mellékes körülmény is, hogy a Humán Platform Egyesület működteti a Tanítanék Mozgalom weboldalát, az adatkezelésbe pedig besegít a Bajnai Gordon nevével fémjelzett DatAdat is – olvasható az adóhatóságnak küldött iratban, amiben az is meg van említve, hogy a Nemzeti Információs Központ (NIK) jelentése szerint 2022-ben az egyesület 18,8 millió forint értékben rendelt szolgáltatásokat az ellenzék választási csodafegyverének tartott cégcsoporttól, ami meglehetősen magas összeg a hasonló szervezetek költségvetéséhez képest.

 

Négymilliárd forint a baloldal kampányára

Mint ismert, a DatAdat egyebek mellett szavazói csoportok profilozására és adatgyűjtésre szakosodott, s oroszlánrészt vállaltak a szivárványkoalíció kampányának a levezénylésében. A dollármédia másik fő erőközpontja az EzaLényeg médiabirodalom, amelynek a kiadója, a Páva Zoltán érdekeltségébe tartozó Oraculum 2020 Kft. volt – a DatAdattal együtt – a külföldről érkező pénzek fő recipiense. Az említett NIK-jelentés megállapította, hogy a Korányi Dávid-féle Action for Democracyn és egy svájci alapítványon keresztül több, mint négymilliárd forint érkezett külföldről a baloldal kampányának finanszírozására, ezen összegnek pedig jó része a DatAdatnál és az Oraculum 2020 Kft.-nél landolt. Az ügyben pénzmosás, költségvetési csalás és személyes adattal való visszaélés gyanúja miatt nyomozások vannak folyamatban a NAV-nál, illetve a rendőrségnél.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.