Újabb kudarc, érdektelenségbe és trágárságba fulladt a pedagógustüntetés

Érdektelenségbe és trágárságba fulladt a tegnapi pedagógustüntetés a Kossuth téren. A pedagógusok életpályájáról szóló törvénytervezet elleni, néhány száz fő részvételével zajló demonstráción – amelyen a baloldali pártok is szép számban képviseltették magukat – a Tanítanék Mozgalom tagjai diktatúrát kiáltottak, a diáktüntetők Petőfit szavalva akasztást vizionáltak, Pankotai Lili pedig ezúttal is a kormányt bírálta obszcén stílusban. A téren feltűnt egy „igazmondó tojás” is.

Magyar Nemzet
2023. 06. 16. 17:15
pedagógus tüntetés 20230519
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bejelentették a tüntetés végét. Törley Katalin viszont közölte, hogy bár a színpadot este 10 után elbontják, ők maradnak virrasztani a Kossuth téren.

Színpadon a baloldal 

A tüntetés vége felé ellenzéki politikusokat szólítottak a színpadra, akik két percet kaptak arra, hogy a törvénytervezet ellen emeljenek szót. Az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes szerint a kormány visszaél a kétharmaddal, és hazudik, amikor Brüsszeltől várja a pénzt a tanárok béremelésére. A DK-s Barkóczi Balázs arról beszélt, hogy Orbán úgy járkál, mintha az egész ország a laktanyája lenne. „Milyen miniszterelnök az, aki hagyja, hogy 13 év alatt lerohadjon a közoktatás?” – tette fel a kérdést, majd a saját, illetve a Dobrev-féle árnyékkormány nevében is kitartásra buzdított. A párbeszédes Szabó Tímea a szégyen és a gyávaság napjának nevezte a parlamenti vitát. Az LMP-s Kanász-Nagy Máté pedig szintén kijelentette, hogy kormány nem mond igazat, amikor azt mondja, hogy Brüsszel miatt nem kapnak a tanárok béremelést. 

TÖRLEY Katalin
 Törley Katalin és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítói az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament előtt 2023. június 16-án. MTI/Máthé Zoltán

Igazmondó tojást kaptak a tüntetők 

A diáktüntetők megkérték a demonstrálókat, hogy a Parlament épülete felé dobott papírrepülőkkel fejezzék ki, hogy nem kérnek a státusztörvényből, de a mikrofonokkal felszerelt, úgynevezett igazmondó tojásba is bele lehetett kiáltani a panaszaikat. 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) két vezetője, Nagy Erzsébet és Szűcs Tamás szólt a tüntetőkhöz. Utóbbi közölte: 31 év tanítás után a mai napon beadta a felmondását. Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja gyalázatnak nevezte a státusztörvényt. Állítása szerint a törvény nem tartalmaz semmiféle fizetésemelést, életpályának sincs nyoma benne, helyette az egész büntetésekre, szankciókra épül.

Akasztást vizionálnak  

A színpadon két diák Petőfi Sándor Dicsőséges nagyurak című versével hergelte a résztvevőket, majd Sas Bíborka, aki ellen eljárás indult, elmondta: nem élhet tovább olyan országban, amelyben börtönnel fenyegetik és meghurcolják a rendőrségen – ezzel szemben még mindig itt van, s addig amíg nem történik változás, jelen lesz minden tüntetésen. Pankotai Lili – aki a tavaly októberi kormányellenes tüntetésen elmondott trágár beszédéről híresült el – szintén a színpadra lépett, ahol kijelentette: 

csessze meg a k...rva, korrupt kordonkormány.

Diktatúrát kiáltott a Tanítanék Mozgalom

Törley Katalin és Pilz Olivér, a Tanítanék Mozgalom alapítói léptek először a tüntetők elé. A felszólalók szerint Magyarországon diktatúra van, a törvénytervezettel kapcsolatos mostani egyeztetés is kísértetiesen hasonlít az egypártrendszerben tapasztalt módszerekre. Le ezzel a diktatúrával! — hangsúlyozta Törley Katalin, majd mindenkit arra buzdított, hogy lépjen fel a kormány ellen. – Rólunk döntenek, de minket nem kérdeztek meg, nekünk nincs beleszólásunk. A mi életünk a tét, de nem akarják meghallani a hangunkat – folytatta Takács Gergely tanár. Nincs tanár, nincs jövő – skandálták erre a résztvevők, majd általános sztrájkot követeltek. 

Résztvevõk az új pedagóguséletpálya-törvény elleni tüntetésen a Kossuth téren, a Parlament elõtt 2023. június 16-án. Fotó: Máthé Zoltán

Megjelentek a baloldali pártok 

A hivatalos kezdés után háromnegyed órával kezdett megtelni a színpad előtti tér. Megérkezett Törley Katalin is, miközben mozgalma, a Tanítanék Mozgalom pénzt gyűjtögetett egy dobozban. A demonstráción Budapest volt főpolgármestere, Demszky Gábor, Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő és baloldali pártok is képviseltették magukat, a DK, az MSZP, az LMP, a Párbeszéd, a Momentum és a Jobbik aktivistái és zászlói is feltűntek.

Vitáznak a parlamentben, tüntetnek a Kossuth téren

Délután öt órakor kezdetét vette a pedagógusok új életpályájáról szóló törvénytervezet elleni demonstráció a Kossuth téren. A Tanítanék Mozgalom és az Egységes Diákfront által szervezett tüntetés apropója az volt, hogy a kormány által benyújtott tervezetet ma tárgyalják a parlamentben.

Cikkünk frissül...

Borítókép: Tüntetés a Parlamentnél. Fotó: (Havran Zoltán/Magyar Nemzet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.