Másokat is megihletett Karácsony adománygyűjtő módszere

Karácsony Gergely adományládás története megihlette az Egységes Diákfrontot is: a szervezet bulit szervez, ahol adománydobozt helyeznek el. A szervezet megjegyzi: bármilyen valuta begurításáért hálásak lennének.

Magyar Nemzet
2023. 08. 07. 8:48
Közgyűlés Fidelitas
Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mi, az EDF, vagyis az Egységes Diákfront ezúttal egy bulit szervezünk nektek. Mérsékelten titkolt célunk, hogy adományokat gyűjtsünk, mivel az egyre nagyobb szabású terveinkhez igen sok pénzre van szükségünk” – írja Facebook-bejegyzésében az Egységes Diákfront.

A belépőjegy ára már magában is háromezer forint lesz, Karácsony Gergely módszerére utalva azonban megjegyzik: lesz egy adománydoboz is az eseményen. Hozzáteszik: „bármilyen valuta belegurításáért” végtelenül hálásak lennének.

 

Karácsony adományládája

Mint ismert, Karácsony Gergely által fémjelzett 99 Mozgalomhoz a főpolgármester előválasztási kampányába rejtélyes módon, eddig ismeretlen forrásból 506 millió forint érkezett. A dollárbaloldal botrányára azután derült fény, hogy Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését. Ebből kiderült: 

az 506 millió forint jelentős része nem forintban, hanem euróban és angol fontban gyűlt össze. 

A támogatási összeg döntő hányadát jóval a 2021. őszi előválasztási kampány lezárulta után, 2022 tavaszán fizette be a 99 Mozgalom bankszámlájára, a főpolgármester egyik párttársa, Perjés Gábor

A jórészt euróban és fontban érkezett pénz eredetéről semmit nem tudni. Karácsonyék azzal a magyarázattal álltak elő, hogy adománygyűjtő dobozokban szedték össze a félmilliárd forintot, úgynevezett mikroadományozók formájában. Polt Péter legfőbb ügyész korábbi tájékoztatásából kiderült: nyomozás van folyamatban a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom zavaros finanszírozása ügyében.

 

A baloldal is elhatárolódik a módszertől

Kanász-Nagy Máté, az LMP parlamenti képviselője Tusnádfürdőn, a 32. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor pártközi vitafórumán azt mondta, Karácsony Gergely adományládás történetét vissza kell utasítani, és Budapest főpolgármesterének be kellene számolnia ezekről a pénzekről. Molnár Zsolt, az MSZP parlamenti képviselője az eseményen kijelentette, nem tudott az adománygyűjtésről, nem is látott adományládákat, de ha Karácsony Gergely ezt tisztázta, akkor szerinte „nincs okunk ezt nem elhinni”. 

A politikus egyetértett azzal, hogy a külföldieknek nem szabad beleszólniuk abba, hogy mi történik Magyarországon. 

Brenner Koloman, a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője azt mondta, magyarázatot vár Karácsony Gergelytől arra, hogy „miért ütötte el a villamos”, és hogy ennek mi köze van az előválasztási kampányba érkezett 506 millió forinthoz. Nacsa Lőrinc a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában tegnap Karácsonyék finanszírozási botrányával kapcsolatban úgy vélekedett, hogy hazudozás, a hárítás azt mutatja, hogy „van vaj a baloldal füle mögött, hogy egy nagy külföldi beavatkozásnak lehettünk így utólag szemtanúi.” „Mindenkinek joga van tudni, milyen ellenzéke van Magyarországnak, mennyire van a külföldiek zsebében a baloldal. Főleg úgy, hogy jövőre önkormányzati és európai parlamenti választás lesz” – jegyezte meg a KDNP parlamenti frakciójának szóvivője.

Borítókép: Fidelitas akciója (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.