időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Böröndi Gábor: Fel kellett rázni a hadsereget

Baranyai Gábor
2023.09.18. 20:01
Böröndi Gábor: Fel kellett rázni a hadsereget

A most belépő fiatalok történelmi jelentőségű korszakban válhatnak a hazájuk védelmében aktív részt vállaló katonákká – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Böröndi Gábor vezérezredes. A Magyar Honvédség vezérkari főnöke szerint az orosz–ukrán háború kitörése után fel kellett rázni a hadsereget, amelynek része, hogy novemberben évtizedek óta nem látott komplex hadgyakorlat kezdődik Magyarország nyolc pontján, együttműködve a civil hatóságokkal.

A honvédség parancsnoka a sereg létszáma kapcsán bizonyos tiszti, altiszti kategóriákban növekedésről, emellett pedig emelkedő toborzási létszámról számolt be. Arra reagálva, hogy sokan magasabb fizetésért sem mennek el az ország másik végébe szolgálatra, a honvédség Kaposváron egy lövészzászlóalj felállítását kezdte meg.

A vezérezredes a honvédelmi és haderőfejlesztési program kapcsán a jelenleg futó beszerzéseken túl beszélt a passzív, kisugárzás nélküli lokátorok és új csapatlégvédelmi rendszerek szükségszerű rendszeresítéséről is. Elmondta, hogy a most zajló háború tapasztalatai kapcsán a mélységi csapásmérés eszközei, a drónok mellett a rakétatüzérség beszerzésének előkészítése is folyik a honvédségnél. Beszámolt egy kisebb, de annál fontosabb, a katonák gondolkodás- és harceljárásmódját jelentősen meghatározó beszerzésről is, a honvédség 

nagy számban vásárol olcsó, kézből indítható drónokat, hogy azok alkalmazása készségszinten legyen a csapatoknál.

A teljes interjú lapunk keddi print- és online számában olvasható.

Borítókép: Böröndi Gábor vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke (Fotó: Mirkó István)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.