Karácsony Gergely önjelölt tanácsadójává lépett elő Demszky Gábor

Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere egy interjúban arról beszélt, hogy egy tiszta, korrupciómentes főváros áll szemben a kormánnyal. A valóság azonban ettől távol áll, amit Karácsony Gergely kampányfinanszírozási botránya is bizonyít.

Magyar Nemzet
2023. 09. 05. 12:13
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A budapesti főpolgármester nem csak Budapest főpolgármestere. Nemcsak az országban fontos pozíció ez, hanem azon kívül is, a nemzetközi közéletben. Annak idején a munkaidőm harminc-negyven százalékában angolul vagy németül beszéltem – fogalmazott a Hírklikknek adott interjúban Demszky Gábor, Budapest korábbi főpolgármestere. Mint mondta, konferenciákon vett részt, előadásokat tartott (például Washingtonban és az ENSZ-ben is), Brüsszelben tárgyalt sok tucatszor, ahogy a Világbankkal is tanácskozott.

Demszky véleménye szerint van egy tiszta, korrupciómentes főváros, amelyet ez a rezsim minden áron tönkre akar tenni, de nem sikerül neki. – Ennek a vezetője az ellenpontja ennek a rendszernek, de nem pártpolitikusként, hanem főpolgármesterként. Ha lenne ehhez elegendő karizma, program, tehetség és kabinet, akkor Budapest vezetője természetes kihívója lehetne Orbán Viktornak és a rezsimnek – tette hozzá.

Megjegyzendő, hogy Karácsony Gergely híján van azoknak a képességeknek, amiket Demszky felvázolt. Egyrészt önállóan nem tudja megoldani a nemzetközi diplomáciai tárgyalásokat a hiányos angol nyelvtudása miatt. 

Mint arról korábban lapunk is beszámolt, Karácsonynak nincs államilag elismert nyelvvizsgája, mindössze lektorátusi igazolása van, az viszont nem feleltethető meg egy klasszikus középfokú bizonyítványnak, amit az egyetemek szabályzatai kimeneti követelményként előírnak.

Másrészt az sem felel meg a valóságnak, hogy a főváros korrupciómentes lenne. Nemrég az Átlátszó számolt be róla, hogy Soros György amerikai spekuláns 2016 és 2021 között több mint tízmilliárd forinttal támogatta magyarországi hálózatát. A vizsgált periódusban a Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations, OFS) a legtöbb pénzzel Budapest Főváros Önkormányzatát támogatta, 2020-ban több mint 3,3 millió dollárral, átszámítva több mint egymilliárd forinttal.

A főpolgármester 2021–2022-ben pedig több mint félmilliárd forintot kapott máig ismeretlen forrásból, döntő részben euróban és fontban a végül elbukott kampányára. Karácsony azt állítja, hogy gyűjtőládákban, mikroadományok formájában érkezett a pénz, ezt viszont eddig semmivel nem bizonyította.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nemrég egy Kormányinfón lapunk kérdésére leszögezte: 

Karácsonyéknak el kell számolniuk azzal, hogy mire költötték ezeket a pénzeket.

Borítókép: Demszky Gábor és Karácsony Gergely (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.