Önmagát buktatta le Karácsony + videók

Karácsony Gergely kínos, zavarodott magyarázkodásai továbbra sem adnak hiteles választ a 99 Mozgalom félmilliárdos kampánypénzének eredetére, sőt erősítik a gyanút, hogy takargatnivalójuk van. Egy videóinterjúban a főpolgármester gyakorlatilag elismerte, hogy hónapokkal az előválasztási kampánya lezárulta után, 2022 tavaszán érkezett az 506 millió forint nagy része a mozgalom számlájára, ami felveti a gyanút, hogy nem az eredeti célra és nem közadakozásból gyűjtötték össze a tetemes mennyiségű pénzt.

MUNKATÁRSUNKTÓL
2023. 07. 08. 5:42
ÖRSI Gergely; KARÁCSONY Gergely; TORDAI Bence
Budapest, 2023. június 15. Karácsony Gergely fõpolgármester beszédet mond, mellette Õrsi Gergely (Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP) II. kerületi polgármester (b) és Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyûlési képviselõje (j) a fõvárosi jármûcsereprogramról tartott sajtótájékoztatón a Széll Kálmán téren 2023. június 15-én. Az elmúlt évtizedek legjelentõsebb fõvárosi jármûcsereprogramjának nevezte Budapest fõpolgármestere azoknak a modern, CAF-típusú, spanyolországi gyártású villamosoknak a beszerzését, amelyek a budai vonalakon közlekednek majd. MTI/Illyés Tibor Fotó: Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendkívül kínos, ellentmondásokkal tarkított magyarázkodást adott elő Karácsony Gergely az Index és az ATV közös műsorának adott csütörtöki interjúban, amikor a félmilliárdos kampánypénz eredetéről faggatták. A főpolgármester helyenként csak hebegett-habogott, láthatóan zavarodott volt, holott a műsorvezető kézenfekvő, egyszerű kérdéseket tett fel neki.

Ismert, hogy a Karácsony Gergely fémjelzett 99 Mozgalomhoz a főpolgármester előválasztási kampányába rejtélyes módon, eddig ismeretlen forrásból 506 millió forint érkezett. A dollárbaloldal újabb botrányára akkor derült fény, miután Nemzeti Információs Központ feloldotta a 2022-es magyarországi országgyűlési választások külföldi befolyásolásával kapcsolatos titkosszolgálati jelentés titkos minősítését. A számos kérdést felvető ügyben van két igazán gyanús körülmény, ami miatt erős a gyanú, hogy jogszerűtlen módon, és nem feltétlen a Karácsonyék által deklarált célra érkezett a tetemes pénzösszeg.

1.: Az 506 millió forint jelentős része nem forintban, hanem euróban és angol fontban gyűlt össze.

2.: A támogatási összeg döntő hányadát jóval a 2021 őszi előválasztási kampány lezárulta után, 2022 tavaszán fizették be a 99 Mozgalom bankszámlájára, 19 részletben.

Eddig Karácsonyék azzal a magyarázattal álltak elő, hogy adománygyűjtő dobozokban szedték össze a félmilliárd forintot, úgynevezett mikroadományozók jóvoltából. Arról is beszéltek, hogy anonim gyűjtés történt, vagyis név megjelölése nélkül bárki adakozhatott Karácsony Gergely előválasztási kampányára, amely végül sikertelenül zárult, hiszen, mint emlékezetes, a főpolgármester az utolsó pillanatban visszalépett Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelölti versengésben.

Arra nem volt eddig semmilyen válaszuk, hogy miért 2022 tavaszán, tehát jóval Karácsony kampányának lezárta után fizették be az 506 millió forint nagyobb részét.

Az interjúban a kérdező, Rónai Egon is tisztázni próbálta a rejtélyes és meglehetősen furcsa körülményeket, ezért többször is feltette az előbb említett kérdést. Karácsony Gergely elsőre azt felelte: „van az adománygyűjtés, és az, hogy ezeket a számlákat mikor kellett kiegyenlíteni, a kettő nem ugyanaz. Ez egy viszonylag turbulens politikai időszak volt és gyorsan lezajlott, tehát ezek az adományok az én kampányomra érkeztek” – magyarázkodott a főpolgármester.

Ezt követően arról beszélt Karácsony, hogy a félmilliárdos összeget adománygyűjtő rendezvényeken kalapozták össze, amelyeken személyesen nem is vett részt, mert nem akarta tudni, kik támogatják. Ezen a ponton érdekes egy pillanatra megállni, mert ha Karácsony igazat mondott a műsorban, az azt jelenti, hogy a pénzt 2021 őszén, a kampány során gyűjtötték össze. Ezzel szemben tény, hogy az összeg nagyobb részét – mintegy háromszázmillió forintot – a főpolgármester embere, Perjés Gábor csak hónapokkal később fizette be a mozgalom számlájára.

A műsorvezető kételyeit sem sikerült eloszlatni, mert feltette az újabb kérdést: „El tudja képzelni, hogy valaki úgy adott pénzt Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányára, hogy ön már nem volt miniszterelnök-jelölt?” Ekkor zökkent ki a szerepéből az addig sem túlságosan magabiztos főpolgármester. Másodpercekig csak kereste a szavakat, majd hebegve-habogva azt mondta: „…az, azt nem tudom, hogy ez időben hogyan néz ki, tehát…”

Ekkor Rónai megkímélve a teljesen „szétesett” Karácsonyt a további kínos magyarázkodástól, közbevetette, hogy talán meg kellene szólalnia Perjés Gábornak is az ügyben. Erre a főpolgármester – az előző jelenetet tekintve komikus módon – azt mondta, hogy

Perjés kevésbé viseli jól az ilyen médiaszerepléseket.

Később, némi kitérővel a műsorvezető visszatért egy kérdés erejéig a félmilliárdos kampánypénzre, azt tudakolta, hogy maradt-e még abból az összegből, ami akkor érkezett a 99 Mozgalomhoz, amikor már nem is volt választási kampány. Karácsony ekkor is zavarba jött, előbb értetlenkedett, mondván, hogy nem tudja, mire gondol Rónai, majd, amikor még konkrétabban megismételte a kérdést, miszerint „2022 tavaszán még érkezett egy csomó pénz a számlára”, a főpolgármester azt felelte, ezt azért kapták, hogy kifizessék a kampányban lévő adósságaikat.

Ez a kijelentés egyértelműen cáfolja Karácsonyék korábbi magyarázkodását, amely arról szólt, hogy a kampány során gyűjtötték össze az 506 millió forintot. Ha viszont ez igaz, akkor az vet fel kérdéseket, hogy miért hónapokkal később fizette be Perjés Gábor a mozgalom számlájára.

De nem csak az adománygyűjtés időszakának meghatározásával vannak hitelességi problémák. Ez az állítás, ami a műsorban többször elhangzott, és amit Karácsony a válaszaival megerősített, amely szerint a legnagyobb összeg 2022 tavaszán érkezett, magát az adománygyűjtésről szóló magyarázatot is erősen kétségessé teszi, hiszen akkor már régóta nem zajlott gyűjtés, de nem is életszerű, hogy magánszemélyek, szimpatizánsok utólag adnának százmilliókat egy régen lezárult kampányra.

Az interjúból az a kép rajzolódik ki, hogy Karácsony Gergely előválasztási kampánya csak a fedősztori lehet, valójában ez a félmilliárdos támogatás is része annak a dotációnak, amire korábban már fény derült, és amelynek során a dollárbaloldal négymilliárd forintnak megfelelő pénzt kapott, döntően a tengerentúlról. De mindenképpen tisztázásra vár sok gyanús körülmény a 99 Mozgalom 506 milliós kampánypénzével kapcsolatban is, hiszen többek között a pénzmosás gyanúját is felvetik a történtek.

A Magyar Nemzet pedig arról értesült nemrég, hogy az ügyben eljárást indított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután Tényi István feljelentést tett költségvetési csalás gyanújával.

Borítókép: Karácsony Gergely főpolgármester beszédet mond, mellette Őrsi Gergely (Momentum–DK–MSZP–Párbeszéd–LMP) II. kerületi polgármester (balra) és Tordai Bence (Párbeszéd), a választókerület ellenzéki országgyűlési képviselője (Fotó: MTI/Illyés Tibor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.