Edina 2024. február 26.
logo

Ezért nem jár jól, ha albán pékségben vásárol

Magyar Nemzet
Forrás: Mandiner
2023.10.23. 16:02 2023.10.23. 16:08
Ezért nem jár jól, ha albán pékségben vásárol

Nem felelnek meg a Magyar élelmiszerkönyv szabályainak az albán pékségek tésztái, az üzemeltető cégek pedig megkerülik a munkaügyi szabályokat – vette észre a Mandiner Septe József, a Magyar Pékszövetség elnökének kijelentését, aki a Spirit FM Több-Kevesebb című műsorában tájékoztatta a hallgatókat. Mint az elnök részletezte, az inkriminált vállalkozások 

minimális tőkebefektetéssel, bérelt ingatlanokban, bérelt eszközöket és berendezéseket alkalmazva kerülnek lépéselőnybe a magyar cégek kárára.

 Septe József hangsúlyozta, hogy az albán pékségek magyarországi jelenléte kedvezőtlen a magyar sütőipari cégekre nézve, és az egyik fő gond az, hogy kevés tésztaféle használatával sokféle termék készül náluk.

Az elnök nem dicsérte az albán pékségek hozzáállását sem a higiéniai és élelmiszeripari szabályokhoz, valamint azt sem, hogy sok közöttük az „eldobós cég”, amelyik adósságokat halmoz fel, és a tulajdonosai egyszerűen otthagyják. Ezután egyből indítanak egy fantomcéget ugyanabban az épületben, de sem az energiaszámlákat, sem az egyéb járulékokat nem fizetik ki – mutatott rá. 

Kiemelte, ez nagy kárt okoz a magyar sütőipari vállalkozásoknak. Septe József úgy értesült, hogy a Magyarországon működő körülbelül félezer albán pékség mögött 15-20 tulajdonos található, akik a teljes hálózatot működtetik. A magyar vállalkozóknak viszont saját boltjuk van, amelyeket tisztán tartanak, a dolgozóikat pedig tisztességesen fizetik ki és törvényesen alkalmazzák – világított rá az elnök.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.