Brüsszelben a magyar érdekek ellen lobbizott Karácsony mikroadomány-botrányának feltételezett kulcsfigurája 

Míg Tordai Csaba a 2010 előtti években a Gyurcsány–Bajnai korszak meghatározó embereként tevékenykedett, az elmúlt évtizedben a Soros-hálózattal épített ki szoros köteléket. A Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom bűncselekménygyanús adománygyűjtése kapcsán a hatóságok célkeresztjébe került ügyvéd rendszeres vendége volt a spekuláns által támogatott jogvédő szervezetek rendezvényeinek, Brüsszelben lobbizott a magyar érdekek ellen, de részt vett a kormányellenes Átlátszó portál megalapításában is, amelynek társtulajdonosa is volt.

2023. 11. 26. 5:45
null
20220103 budapest a fovarosi kozgyulesnek a varoshaza eladasa ugyeben tartott vizsgalobizottsagi ulese havran zoltan magyar nmezet Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tordai Csaba a Soros-szervezetek világában is meglehetősen otthonosan mozog. Amellett, hogy társalapítóként jegyzi a Soros György által finanszírozott Átlátszó.hu-t, 2011 és 2017 között felügyelőbizottsági tag volt a portál mögött álló Átlátszó.hu Közhasznú Nonprofit Kft.-ben, 2014 és 2019 között pedig társtulajdonos is volt az „oknyomozó” portálnál. Tulajdonrészétől csak akkor vált meg, amikor elfogadta Karácsony Gergely főpolgármester felkérését a jogi főtanácsadói pozícióra. Viszont az Átlátszó impresszuma szerint Tordai a mai napig a portál jogásza.

Partnerségben a Soros-féle jogvédőkkel

A rendszeresen kormányellenes tartalmakkal jelentkező híroldal hazai partnerei között egy sor olyan szervezet található, amelyeket a Soros-hálózat támogatott valamilyen formában az elmúlt években: egyebek mellett a Magyar Helsinki Bizottság, a Transparency International Magyarország, a Társaság a Szabadságjogokért, valamint a Political Capital. 

Maga az Átlátszó pedig csak a 2021-es évben több mint 17 millió forint támogatáshoz jutott a tőzsdespekuláns Nyílt Társadalom Alapítványokja jóvoltából. 

Tordai – aki a Gyurcsány- és a Bajnai kormányokban is dolgozott, utóbbiban államtitkárként – Bajnai Gordon egykori miniszterelnökön keresztül is kapcsolódik a tőzsdespekuláns hálózatához. Az ügyvéd 2011 és 2015 között például kuratóriumi tagja volt a Bajnai-féle Haza és Haladás Alapítványnak, amelyből az Együtt nevű, 2018-ban megszűnt párt is kinőtt. Az alapítvány néhány év leforgása alatt közel egymilliárd forintnyi támogatást kapott a Soros Györgyhöz köthető Center for American Progresstől.

Bajnai Gordon; Székely Sándor
Soros György szervezete nem volt szűkmarkú Bajnai Gordon alapítványával (Fotó: Kovács Attila)

Bajnai pénzügyminiszterével, Oszkó Péterrel közösen volt tulajdonosa a mára már felszámolt TMC First Tanácsadó Kft.-nek, amely korábban tagja volt az ugyancsak a Bajnaihoz köthető Együtt Mozgalom hátterében megalapított Civil Support Nonprofit Kft.-nek.  

Utóbbi a 2012–14-es kampányidőszakban, majd a 2022-es választás előtt volt aktív, a saját célmeghatározásuk szerint a „magyar társadalmi célú szervezetek hatásnövelésén” ügyködtek.

Oszkó Péter
Oszkó Péter és Bajnai Gordon közös cége mára megszűnt (Fotó: MTI/Bugány János)

Baloldali aktivisták toborzókampányában

Ami nagyjából a Soros-féle soft-power gyakorlásával írható le, vagyis álcivil szervezetek hálóján, illetve médiakapcsolataikon keresztül igyekeztek javítani a baloldal győzelmi esélyeit. A Civil Support Nonprofit Kft. honlapján felsorolt együttműködő partnereik között megtalálható Soros egyeteme, a CEU, valamint a tőzsdespekuláns hálózata által az elmúlt években támogatott olyan szervezetek, mint az Artemisszió Alapítvány vagy az Asimov Alapítvány.

Tordai Csaba személyesen is a baloldal ügyének előmozdításán dolgozott a 2022-as választás kampányában: ő vezette a Tiszta Választásokért Alapítványt, amely a Bajnai Gordon által meghirdetett „20K – Húszezer ember az ország tízezer pontján egy teljes napon át” nevű baloldali aktivistatoborzó kezdeményezés oldalának üzemeltetéséért felelt. 

Érdekesség, hogy Tordai jogásztársa az Átlátszónál, Sepsi Tibor szakértőként működött az alapítványnál az említett időszakban.

Hazánk ellen lobbizott Brüsszelben

Karácsony Gergely jogi főtanácsadója visszatérő vendége a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok (Open Society Foundations), valamint a tőzsdespekuláns által ugyancsak bőkezűen támogatott a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) rendezvényeinek, amelyeken a „jogvédők” jellemzően a nemzeti alapon álló magyar kormányzatot ostorozzák a balliberális agenda alapján. 

Utóbbi mentén Brüsszelben is erős lobbit folytat Tordai hazánk ellen: az ügyvéd több sikeres alkotmányjogi panaszt és beadványt készített elő a magyar állam elleni strasbourgi pereskedések kapcsán. 

A Tűzfalcsoport néhány évvel ezelőtti cikke a Soros-hálózat azon ügyvédei között említi Tordai Csabát, akik közérdekű adatigénylésekkel igyekeznek megbénítani magyar kormányzati és a közigazgatási intézményeket és akik rendszeresen járnak el az ezzel kapcsolatos perekben. 

Mint megírtuk, néhány nappal ezelőtt Tordai Csaba ügyvédi irodájában házkutatást tartott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), ahol okirat-hamisítás bűncselekményét alátámasztó bizonyítékokat foglaltak le, a Karácsony Gergely által alapított 99 Mozgalom botrányos, félmilliárdos adománygyűjtése kapcsán. 

A gyanú szerint Tordai irodájában hamisíthattak meg több, az adománygyűjtés körülményeiről szóló jegyzőkönyvet. Bár Karácsony és köre továbbra is azt hangoztatja, hogy mikroadományokból jött össze az 506 millió forint, ezt a 99 Mozgalom számlavezetője, az OTP is megcáfolta. 

Közlésük szerint nem is fért bele annyi pénz a gyűjtőládákba, mint amekkora összegekről a mozgalom pénzügyeit intéző Perjés Gábor beszélt. Továbbá a begyűjtött pénz java része egymást követő sorszámú, nagy címletű euróbankjegyekből állt, amelyek sokszor még el sem voltak választva egymástól, tehát nem is lehettek forgalomban. Mindennek alapján az OTP is feljelentést tett az ügyben, s Tordai irodája mellett Perjés Gábor törökbálinti otthonában is házkutatást tartottak, ahova a 99 Mozgalmat bejegyezték. 

Borítókép: Tordai Csaba (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.