Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Megkongatta a vészharangot Müller Cecília hivatala

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.12.07. 13:39 2023.12.07. 15:03
Megkongatta a vészharangot Müller Cecília hivatala

Ismét emelkedik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) csütörtökön a honlapján.

Azt írták, hogy a 48. héten – több hétig tartó stagnálás után – ismét emelkedett a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben mért országos átlagkoncentrációja.

Hozzátették, hogy a tendencia a mintavételi helyek többségénél – 14 helyszínen – emelkedő, így Békéscsabán, Budapest mindhárom szennyvíztisztítójának ellátási területén, a Budapest környéki agglomerációs településeken, Debrecenben, Egerben, Győrben, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szekszárdon és Tatabányán. 

Nyolc településen stagnáló tendencia jellemző.

Közölték azt is, hogy a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 12 helyszínen a magas, tíz helyszínen pedig az emelkedett kategóriába sorolható.

Csaknem 29 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel 

A múlt héten – az előző heti 23 ezer főről – 28 900-ra nőtt az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma – tájékoztatott az NNGYK egy másik közleményében. 

A közlemény szerint további 249 700 ember akut légúti fertőzés tüneteivel jelentkezett orvosnál.

Az influenzaszerű megbetegedés tüneteivel orvoshoz fordulók 26,5 százaléka 14 év alatti gyermek, 33,8 százaléka 15-34 éves fiatal felnőtt volt, 28,3 százalék pedig a 35-59 korosztályhoz tartozott, míg a betegek 11,4 százaléka 60 év feletti volt.

Az akut légúti fertőzések esetében a betegek 46,8 százaléka volt gyermek, 25,2 százalék fiatal felnőtt, 18,9 százalék pedig 35-59 év közötti és 9,1 százalék 60 év feletti - közölték. Kitértek arra is, hogy a légúti figyelőszolgálat keretében 266 beteget vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük huszonnyolcan részesültek intenzív ellátásban.

A 48. héten akut légúti megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, egy Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei bölcsődében a hiányzás aránya meghaladta a 30 százalékot – tudatták. Hozzátették: 

a megbetegedések lázzal, köhögéssel és kötőhártya-gyulladással jártak.

Borítókép: Müller Cecília (Fotó: Havran Zoltán)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.