Hamis hírek keringenek az embervadászatért felelős szélsőbaloldaliak fogva tartási körülményeiről

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága szerint valótlanok az egyik külföldi fogvatartottra hivatkozó, az olasz, majd a magyar médiában megjelent állítások.

2024. 01. 29. 14:32
null
Berlin, 2023. május 31. A szélsõbaloldali, úgynevezett antifasiszta, azaz antifa csoportok tagjai tüntetnek tiltakozásul a német antifa rohamcsapat, a Hammerbande vezetõje, Lina Engel börtönbüntetése miatt Berlinben 2023. május 31-én. A 28 éves nõt öt év, három hónap börtönre ítélték bûnszervezet megalakításáért és a súlyos sérülésekkel járó támadásokért. MTI/EPA/Filip Singer Fotó: Filip Singer
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának közleménye szerint a Hvg.hu online híroldal 2024. január 28-án megjelent cikkében idézett állítások valótlanok, ezért a büntetés-végrehajtási szervezet azokat határozottan visszautasítja. 

Szomorúnak és etikátlannak tartjuk, hogy egy volt fogvatartott sárdobálását a másik fél megkérdezése nélkül, már-már tényként kezelve hozzák le bizonyos sajtóorgánumok

– írta a közleményében a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága, majd hozzátették: az olasz, majd a magyar médiában megjelent, egy volt külföldi állampolgárságú fogvatartott állításai egyszerűen hazugságok.

A közlemény szerint hazánkban a vonatkozó jogszabályok és a különböző szakmai protokollok szigorú előírásokkal szabályozzák a fogva tartás körülményeit, melyet az ügyészség mint a törvényességi felügyeletet ellátó szerv, valamint az alapvető jogok biztosa rendszeresen ellenőriz. Azoknak a fogvatartottaknak, akik úgy érzik, hogy jogaik bármilyen módon sérülnek, lehetőségük van panaszt vagy bejelentést tenni.

A börtön attól börtön, hogy nem egy többcsillagos szálloda szolgáltatásait nyújtja! Az intézetekben napi háromszori étkezést biztosítunk a raboknak, az ételek minősége biztosan nem közelíti meg egy Michelin-csillagos étterem színvonalát, de megfelel az egészséges táplálkozás követelményeinek

– írták a közleményükben, amelyben megjegyezték azt is, hogy az intézményekben folyamatos higiéniai ellenőrzések zajlanak, a fogvatartottak megfelelő egészségügyi ellátásban részesülnek. A patkányok jelenléte hazugság, a büntetés-végrehajtási intézmények magas higiéniás szabványoknak felelnek meg. Ezt támasztja alá, hogy a Covid-járvány alatt a magyar börtönökben a zárt közösség ellenére sehol sem alakultak ki járványügyi gócpontok.

 Az intézetekben a bánásmód a jogszabályoknak megfelelően történik, a büntetés-végrehajtás az emberi méltóság tiszteletben tartása mellett végzi a szakmai tevékenységeit. Amennyiben bármilyen szabálysértés vagy kihágás történik akár a fogvatartottak, akár a felügyelet részéről, a börtönök parancsnokai a szükséges intézkedéseket minden esetben megteszik.

A sajtóközlemény szerint a külföldi állampolgárokat a befogadásuk után ellátták az általuk beszélt nyelven írt házirenddel, hogy az intézeti szabályokat mielőbb és minél pontosabban megismerhessék, azonban nem várható el, hogy kollégáink minden ma beszélt nyelven kommunikáljanak.

 

Borítókép: A szélsőbaloldali Antifa-csoportok tagjai tüntetnek (Fotó: MTI/EPA/Filip Singer)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.