Kádárral hasonlította össze Orbán Viktort a náci relikviákkal kereskedő történész + videó

A katolikusokat a karmelitából fogják irányítani, Mindszenty felelős a zsidóüldözésért, a szerény Kádárnak bankszámlája sem volt – hangoztatta Ungváry Krisztián.

Forrás: Telex2024. 01. 23. 22:41
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Magyarországon a katolikus egyházat nem Rómából, hanem a karmelita kolostorból fogják irányítani, ami ellentétes az egyházi alapelvekkel – jelentette ki Ungváry Krisztián baloldali történész a Telexnek egy hosszadalmas videóinterjúban. A nácizásáról ismert szakértő botránynak nevezte, hogy a katolikusok egy ortodox egyházzá váltak, pont úgy, mint Moszkvában.

 

Mindszenty kártékony, és felelős a zsidóüldözésért

Új könyvét hirdetve a történész kijelentette: Mindszenty József kifejezetten kártékony volt, amit pedig tett, az kontraproduktív, és mind a mai napig gyűrűznek azok a károk, amelyeket a magyar társadalomnak és az egyháznak okozott. Eközben ő is egy áldozat, nagyon sokat szenvedett a kommunista diktatúra alatt, de önmagában ettől még nem kellene hérosszá avatni.

Viszont az állam ezt teszi, mert jelenleg Mindszentyt Deák Ferenc és Széchenyi István közé emelve a legnagyobb magyarok között tartja számon, ami egy teljes tévedés – fogalmazott Ungváry Krisztián. Hangsúlyozta, Mindszentyt azért favorizálja a jelenlegi kormány, mert ő nem az önálló gondolkodás reklámja, hanem személyében a rendet, a fegyelmet és a hatalomnak való megfelelést testesíti meg, azt az orosz politikai modellt, amire Orbán Viktor annyira vágyik.

Arra a kérdésre, hogy Mindszentynek volt-e személyes felelőssége abban, hogy Magyarországon milyen hangulat alakult ki a deportálások és a zsidó állampolgárok üldözése körül, Ungváry úgy felelt: abszolút.

 

Párhuzamok a Kádár-rendszerrel

A történész kitért arra is, hogy a kádári hatalomgyakorlásnak a szovjet szuronyok voltak a biztosítékai, anélkül ez nem működött volna. – Orbán Viktor viszont nem egy idegen állam szuronyaival tartja fenn a hatalmát, hanem azzal, hogy elfoglalta az államot, méghozzá gazdasági értelemben, Kádár Jánosnak bankszámlája sem volt – vélekedett.

Hozzátette, ahhoz képest, ahogy a kádári sajtó működött, a mostani sokkal profibban dolgozik. A kádári sajtóirányítás álmodni nem mert volna azokról a lejáratókampányokról, amiket ma összehangoltan oldanak meg. Sokkal, de sokkal profibb ez a rendszer a politikai propaganda és sajtó szempontjából, mint amiről Kádár valaha álmodhatott – mondta.

 

Brüsszel és Moszkva összehasonlítása

Ungváry Krisztián a mostani és a szocializmus idején regnáló hatalmi központok összehasonlításáról úgy fogalmazott, hogy ezeket egészen fájóan övön aluli ütéseknek tartja, ez szellemi kútmérgezés. Szerinte nagy nyilvánosság előtt kellene felelősségre vonni azokat, akik ezt teszik, ugyanis olyan iszonyatos kárt okoznak ezzel az emberek fejében, olyan szinten járatják le a demokratikus intézményrendszert, hogy ez kútmérgezésnek tekinthető.

Azzal próbált érvelni, hogy egyesek úgy tesznek, mintha mi valami kényszerből mentünk volna a Nyugat után, holott Magyarország kérte a felvételét az Európai Unióba. Ki lehet lépni belőle, nem kötelező ott tartózkodni – jelentette ki.

A történész, megfeledkezve arról, hogy 1956-ban Kádár János mit tett, hangsúlyozta: ezzel szemben a Szovjetuniót nem hívta ide senki.

– Ha a politikai konzekvenciáit nézzük, egy kutya az, hogy az egyik rendszer akasztott, gyilkolt, szétlőtte a fővárost és az egész országot lábtörlőnek használta, a másik rendszer pedig minden évben több millió magyart vízum és minden nélkül befogad, több százezer embernek munkát ad és lehetőséget. Mindennek a legalja ezt a kettőt egy lapon említeni – fogalmazott Ungváry Krisztián.

Szinte már hagyománynak tekinthető, hogy a történész vitatható kijelentéseket tesz a magyar közéletben. Mint arról lapunk is beszámolt, Ungváry Krisztián a világbotrány ellenére is mentegetett egy ukrán SS-veteránt, amikor a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst. A történész azt állította, hogy nincs alapja annak a feltételezésnek, miszerint az ukrán SS-veterán esetében egy neonáciról lenne szó, mert

önmagában nem jelent háborús bűnt, ha valaki egy fegyveres SS-alakulat tagja volt,

ezt a nürnbergi törvényszék sem tekintette annak.

A történész egy másik botrányos megszólalása pedig akkor váltott ki nagy felzúdulást, amikor minden alapot nélkülözve lenácizta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető minisztert. Ez annak tükrében különös, hogy éppen a történészről derült ki néhány éve:

nemcsak gyűjti, hanem üzletel is náci relikviák­kal.

Akkor a történész lapunk megkeresésére közölte: gyűjteményeit korábban Németországban is kiállította, valamint egyes hazai tárlatoknak is adott kölcsön tárgyakat.

 

Borítókép: Ungváry Krisztián (Forrás: Facebook)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.