Mosdatta az ukrán náci kollaboránst Ungváry Krisztián

Nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy az ukrán SS-veterán esetében egy neonáciról lenne szó – jelentette ki Ungváry Krisztián. A történész szerint önmagában nem jelent háborús bűnt, ha valaki egy fegyveres SS-alakulat tagja volt, ezt a nürnbergi törvényszék sem tekintette annak.

Forrás: Mandiner2023. 10. 02. 17:42
Ungváry Krisztián
Budapest, 2015. június 4. Ungváry Krisztián történész beszél a Trianon 2015-ben: trauma vagy neurózis? címmel, az Ökopolisz Alapítvány Ökopódium beszélgetéssorozatán Budapesten, a La Vida rendezvényházban 2015. június 4-én. MTI Fotó: Kallos Bea Fotó: Kallos Bea
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világbotrány ellenére is mentegeti Ungváry Krisztián történész az ukrán SS-veteránt – írja a Mandiner.

Mint arról a Magyar Nemzet is beszámolt, hatalmas felháborodást váltott ki, hogy a kanadai parlament Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök jelenlétében vastapssal köszöntött egy 98 éves ukrán náci kollaboránst.

Jaroszlav Hunka a második világháborúban a náci katonai egységben szolgált, és részt vett többek között zsidók tömeges meggyilkolásában.

A majd százéves férfi meghatottan hajlongott az őt ünneplő nyugati politikusok előtt, akik Zelenszkij felszólalására gyűltek össze.

A köztudottan baloldali beállítottságú történész a Telexen fejtette ki véleményét a témáról. A korszak egyik legismertebb kutatója a zsidó szervezetekkel ellentétben nem talál különösebb kivetnivalót Hunka szerepeltetésében. Ungváry Krisztián szerint az egykori SS-katona háborús bűnösségét még senki sem bizonyította.

Lehet ugyan, hogy háborús bűnös volt, azonban ez kevéssé valószínű, mert csak 1943-ban jelentkezett katonának az SS-be, előtte fegyveres szolgálatáról nincsen adat

– jelezte a történész. Ungváry Hunka beszámolójára hagyatkozva kifejtette: egysége, a 14. „Galizien” SS-hadosztály annak a náci belátásnak köszönhette létét, hogy a Szovjetunió nem győzhető le a szovjet lakosság együttműködése nélkül. A hadosztály vezényleti nyelve részben ukrán volt, tehát szerinte 

nincs alapja annak a feltételezésnek, hogy neonáciról lenne szó.

Ungváry szerint az inkább ártatlan egykori SS-katona ügyét Lánczi Tamás, a Fidesz-média meg az oroszok fújták fel, arra azonban az írás nem tér ki, hogy ez miért vezetett például a Simon Wiesenthal Központ tiltakozásához – mutatott rá a Mandiner.

A történész úgy véli, hogy mindezek fényében más – háborús bűnt el nem követő – volt SS-veterán pozitív szerepeltetése még abban az esetben is megalapozott lehet a nyilvánosság előtt, ha a későbbiekben Hunkáról kiderülne, hogy háborús bűnös.

A németek által megszállt Ukrajnában már 1941-től rettenetes állapotok uralkodtak – emlékeztetett Ungváry. Szerinte az, hogy ebben a helyzetben egy átlagos ukrán fiatal úgy gondolta, a legkisebb rosszat a német oldalon végzett katonai szolgálatra jelentkezéssel választja, egyáltalán nem érthetetlen reakció, egyben megsemmisítő bizonyítványt állít ki az ezt megelőző szovjet rendszerről is.

A történész szerint ez az eset nem ugyanaz, mint amikor valaki arra jelentkezik, hogy zsidókat kísérjen a vesztőhelyre.

Ugyanis amikor Hunka az SS-be jelentkezett, az ukrán zsidók túlnyomó többségét már meggyilkolták – magyarázta.

Az idős veterán katonai szolgálata és az ukrajnai zsidók meggyilkolása között tehát nem nagyon lehet összefüggés – jelentette ki Ungváry, majd hozzátette: később persze kerülhetett olyan helyzetbe, hogy bűncselekményeket kövessen el, „egy háború eleve ezen helyzetek tömegét eredményezi”.

Borítókép: Ungváry Krisztián (Fotó: MTI/Kallos Bea)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.