Bige László cége magára hagyta életveszélyesen megsérült munkását

Forró sav csapódott a férfi arcába, súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

Forrás: SZOLJON2024. 01. 24. 17:31
Még mindig lábadozik tiszatenyői otthonában Bartók Viktor, aki tavaly márciusban szenvedett súlyos balesetet a Bige Holding Kft. szolnoki gyárában Forrás: SZOLJON/Mészáros János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig nyomoz a rendőrség foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt a Tiszatenyőn élő Bartók Viktor ügyében, aki tavaly márciusban szenvedett brutális munkahelyi balesetet a Bige Holding Kft. szolnoki kénsavgyárában. A cég azóta nemhogy nem fizetett kártérítést megsérült dolgozójának, de még csak válaszra sem méltatják sem őt, sem az ügyvédjét – közölte a SZOLJON.

Bartók Viktor elmondása szerint nagyon sokszor álmodik a balesettel, de napközben is vissza-visszatérnek az emlékképei. Újraéli azt a pillanatot, amikor a forró sav az arcába csapódik, a tanítványa arcán a rémületet, a kórházi kezelések brutális fájdalmát, amikor lesúrolták az arcáról a megégett bőrt. Ennek ellenére leginkább az bántja, hogy ennyire nem foglalkozik vele a cég – számolt be a lapnak jelenlegi állapotáról Bartók Viktor, aki tavaly márciusban szenvedett súlyos balesetet a Bige Holding Kft. szolnoki gyárában. 

Súlyos vádak gazdasági ügyekben, tizenegymilliárdos bírság 

Mint ismert, a Bige Holding elnök-vezérigazgatója, Bige László még a választások előtti, Partizánnak adott interjúban gyakorlatilag bosszút esküdött az ellene folyó büntetőeljárások miatt, és nem is titkolta, hogy személyesen érdekelt a kormányváltásban. 

Bige László ellen akkoriban több súlyos gazdasági ügyben emeltek vádat,

a Gazdasági Versenyhivatal pedig tizenegymilliárdos bírságot is kiszabott a cégcsoportjára. 

Politikai bosszú és tízmilliós támogatás a baloldalnak

Bige László, az általa megígért politikai bosszú érdekében jelentős pénzösszegekkel is beszállt az országgyűlési választási kampányba, finanszírozott a baloldalnak egy több tízmillió forintos közvélemény-kutatást, amit a Závecz Research végzett. Később, szintén tízmilliós nagyságrendben támogatta Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt kampányát.

 

Bige László cége teljesen elzárkózik a balesettől

Ahogy már számtalanszor, Bartók Viktor akkor is az ott készült veszélyes sav minőség-ellenőrzését végezte, egy tanítványnak mutatta be a folyamatot. Ám a sav a lefolyócsőből nyílegyenesen, nagy erővel visszarobbant rá, és hiába a teljes védőfelszerelés, súlyos másod- és harmadfokú égési sérüléseket szenvedett az arcán, a bal alkarján, a combján és a lábszárán. A felszabaduló gázoktól a tüdeje is megégett. 

Három hétig kezelték kórházban, bőrátültetést végeztek rajta. De ahogy akkor, azóta sem kapott a cégtől semmilyen kártérítést, de egy telefonhívást, vagy egy e-mailt sem, se válaszokat – magyarázza a lap.

A teljes testi felépüléséhez azonban plasztikai beavatkozásra lenne szüksége, aminek ára van – hangsúlyozzák.

Már nagyon jól megtanultam beszélni, az elején nem nagyon tudtam, viszont a szám körüli hegek miatt még mindig nagyon nehezen tudok enni. Evés előtt be kell nyúlnom a számba, és percekig nyújtani, hogy a kanál beleférjen.

Rendbe tudnák hozni a sérüléseit, a műtétek aktuális ideje április környékén lenne. De hogy addig kap-e pénzt, vagy az összes megtakarításából plusz banki kölcsönből kell-e majd fedeznie, az még kérdéses – mondta Bartók Viktor. Hozzátette, utolsó információja a cégtől tavaly novemberi. Akkor azt az ígéretet kapta ügyvédjével, hogy a cégvezetés, a vállalat ügyvédje, illetve a biztosító részvételével összehívnak egy megbeszélést a történtek miatt. 

Azóta semmilyen jelzés nem érkezett.

 

A sértett és ügyvédje kártérítési igényt nyújtott be

Nem értem miért nem foglalkozik a munkáltató kellő komolysággal ezzel az üggyel. Ráadásul úgy, hogy van egy biztosítótársasága is, ami kifizetné helyette a kártérítést

– mondta a lapnak Ikanov Gábor, Bartók Viktor ügyvédje

Bartók Viktor kártérítési igényt nyújtott be a munkáltatóval szemben, teljesen jogosan és teljesen megfontolt szakmai alapon, hiszen neki ez egyértelműen jár. Nagyon sokszor felvettem a kapcsolatot a munkáltatóval, hogy ügyfelem költségeihez járuljanak hozzá. Legalább annyi kártérítést vagy kárelőleget biztosítsanak neki, amiből a rehabilitációját tudja folytatni megfelelő módon és minőségben. 

Jelen pillanatban semmi mást nem mond a munkáltató, mint hogy neki egyeztetnie kell a biztosítójával. De ezt most már lassan fél éve mondja, és igazából érdemi előrelépés nincs 

– mondta az eddig történtekről az ügyvéd.

A cég elméletileg ezt megteheti, de akkor ügyfelének peres eljárásban kell részt vennie, ami akár évekig is eltarthat. Ráadásul súlyosabb következményekkel jár majd a munkáltató számára, ugyanis így még magasabb összeg kifizetésére kötelezhetik

– hangsúlyozta az ügyvéd.

Ügyfelem nem arra kérné a kártérítést, hogy elmenjen egy tengerparti nyaralásra, hanem arra, hogy olyan plasztikai műtéteket tudjon igénybe venni, amelyek az állapotjavulásához szükségesek.

 – mondta a szakember. Hozzátette: Nemcsak az esztétikáról beszélek, hanem az élettani funkciók helyrehozásáról. Egy ilyen, milliárdos törzstőkével rendelkező óriási gyár esetében, hogy még érdemi információt sem ad, az számomra döbbenetes.

 

A cég nem, de a rendőrség válaszolt

A lap levélben tett fel kérdéseket a Bige Holding Kft.-nek, de eddig nem válaszoltak. A rendőrség viszont reagált a megkeresésükre, a válasz szerint az ügyben a Szolnoki Rendőrkapitányságon foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés bűntette miatt még folyamatban van az eljárás.

Borítókép: Bartók Viktor (Fotó: SZOLJON/Mészáros János)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.