Lujza 2024. március 2.
logo

Kaptunk hideget, meleget

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2024.02.12. 14:23 2024.02.12. 14:28
Kaptunk hideget, meleget

Vasárnapra virradóra egy peremciklon érte el az országot, amelynek az előterében az erős, délnyugatias áramlással érkező meleg levegő miatt ismét több új melegrekord született – közölte a HungaroMet. 

Hozzátették: vasárnap a legmelegebb órákban Gyomaendrőd-Gyoma állomáson 20,9 Celsius-fokig melegedett fel a levegő, ez kevéssel múlta felül az 1958-ban Ásotthalmon mért 20,1 fokos, korábbi országos napi maximum hőmérsékleti szélsőértéket. Emellett Sándorfalva-Tiszapart állomáson olyan enyhe volt az idő vasárnap virradóra, hogy 

 a hajnalban regisztrált 12,8 fokos érték új országos napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord lett. 

A korábbi rekordot, 9,4 fokot még 1958-ban mérték Pannonhalmán. A főváros sem maradt ki a „rekordözönből”, a ciklon érkezése előtt, még szombaton 

Ferihegyen 15,5 fokot rögzített a mérőműszer, amellyel új fővárosi napi maximum-hőmérsékleti rekord született. 

Előtte a Gellérthegyen mért 15,3 fokos érték tartotta a rekordot. Vasárnap hajnalban pedig Lágymányoson csak 9 fokig hűlt le a levegő, ezzel új fővárosi napi legmagasabb minimum-hőmérsékleti rekord született. A korábbi, 6,5 fokos rekordot szintén Lágymányos tartotta, ahol 2007-ben regisztrálták ezt az értéket.

 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.