„Orbán Viktor beszédének legfontosabb üzenete, hogy a kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt”

A Nézőpont Intézet vezetője szerint ahogy a kormány kezelte elmúlt napok válságos időszakát, mérce lesz a magyar demokráciában. Mráz Ágoston Sámuel hozzátette: amikor a gyermekvédelmi szigorításról lesz szó, a baloldal már nem lesz annyira támogató, mint ahogy az elmúlt napokban látható volt.

Forrás: MTI2024. 02. 18. 12:17
ORBÁN Viktor
Budapest, 2024. február 17. Orbán Viktor miniszterelnök évértékelõ beszédét tartja a Várkert Bazárban 2024. február 17-én. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A kegyelmi ügyben a lemondás helyes volt és megerősít bennünket” – mutatott rá Orbán Viktor évértékelőjének lényegére a Nézőpont Intézet vezetője. Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában azt mondta: az elmúlt napokban elbizonytalanodás volt az egész országban, különösen a jobboldali választóknál, akik szerették Novák Katalin leköszönő köztársasági elnököt.

Meglátása szerint két értelmezési lehetősége van a megerősödési leírásnak. Az egyik egy erkölcsi dimenzió, hiszen aki hajlandó felelősséget vállalni, a közösségért személyes áldozatot tud hozni, erkölcsileg megerősödik.

Az elmúlt napok történései beíródnak a magyarok kollektív emlékezetébe, mérce lesz a magyar demokráciában

– fogalmazott.

A másik értelmezési lehetőség, hogy a kormánypárt az elmúlt napok defenzívája után offenzívára készül, és a gyermekvédelemben új törvénycsomagot dolgoz ki.

Kifejtette: a kormányfő hangsúlyozta, hogy az alaptörvénytől a miniszteri rendeletig mindent átvizsgálnak, és vitát kezdeményeznek a szigorításról. A nemzeti konzultáció erre már adott felhatalmazást – mondta az elemző, hozzátéve, egészen biztos abban, hogy 

amikor a gyermekvédelmi szigorításról lesz szó, a baloldal már nem lesz annyira támogató, mint ahogy az elmúlt napokban látható volt.

Felhívta a figyelmet arra: a gyermekvédelmi törvény már évek óta a politikai viták középpontjában áll, a magyar baloldal képviselői Brüsszelben többi között a gyermekvédelmi törvény miatt 

mindent elkövetnek, hogy a Magyarországnak járó uniós források ne érkezzenek meg.

Mráz Ágoston Sámuel beszélt arról is, hogy az Európai Unióban szerveződik az új jobboldal. Orbán Viktor bejelentette csatlakozási szándékát a Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett pártszövetséghez, amely a Fidesszel együtt száztagú frakciót alkothat – mondta. Hozzátette: amennyiben Marine Le Pen francia elnökjelölt-aspiráns is csatlakozik a szövetséghez, 

a második legnagyobb ereje lehet Európának, azaz kihagyhatatlan a döntésekből.

Meglátása szerint Orbán Viktor azért beszél új jobboldalról, mert „érzékeli azt, hogy nagyon sok választópolgár az úgynevezett jobboldallal elégedetlen és valójában baloldalnak tartja. 

Az új jobboldal visszatér a Helmut Kohl-i német jobboldalnak, a kereszténydemokráciának az alapjaihoz, ami a nemzeti érdeket és az európai érdeket összhangba tudta hozni

 – mondta Mráz Ágoston Sámuel.

A Nézőpont Intézet vezetője az orosz–ukrán háborúra kitérve kulcskérdésnek nevezte, hogy a működésképtelen ukrán államról hogyan fog gondolkodni a Nyugat.

Kitért arra is: Orbán Viktor úgy fogalmazott, nagyon szeretnék, ha Donald Trump visszatérne az elnöki székbe, tőle várja az Egyesült Államok álláspontjának megváltoztatását, hogy ne folytatódjon Ukrajnában „az értelmetlen, fenntarthatatlan” háború.

Borítókép: Orbán Viktor (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.