Több tucat magyar rendőr megy Szerbiába a migráció megfékezését segíteni

Újabb 33 magyar rendőr megy Szerbiába, akiknek az lesz a feladatuk, hogy segítsenek az illegális migráció megállításában. Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt a rendőrök búcsúztatóján, hogy az ő munkájuk a bizonyíték arra: megfelelő eszközökkel és jogi szabályozással megvédhetők a határok.

Forrás: police.hu2024. 03. 05. 18:51
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szerb–északmacedón határra most útnak induló kontingenst 33 rendőr alkotja, akiket Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára búcsúztatott kiutazásuk előtt – adta hírül a Police.hu. 

Az önök munkája a bizonyíték arra, hogy határozott fellépéssel, a megfelelő eszközökkel és jogi szabályozással igenis meg lehet védeni a határokat az illegális migrációval szemben

– mondta a miniszterhelyettes a Szerbiába induló állománynak, hozzátéve: Magyarország eddig csaknem kétmilliárd eurót fordított külső határainak védelmére.

Beszédében az államtitkár figyelmeztetett: 

az elmúlt időszak történései azt mutatják, hogy Libanon, Tunézia és Niger felől újabb migrációs hullám érkezésére kell felkészülni akár a balkáni útvonalon is: Magyarország vagy Szerbia déli határainál. 

 

Ausztria is segít

Rétvári Bence emlékeztetett arra, hogy a szerb–északmacedón határon tavaly óta már nemcsak magyar, hanem osztrák rendőrök is segítik a szerb hatóságok munkáját. „Ez a bizonyítéka annak, hogy nemzetközi együttműködésben is lehet hatékonyan fellépni az illegális migráció ellen” – fogalmazott. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára elmondta, a közelgő magyar európai uniós (EU) soros elnökségnek egyik kiemelt témája lesz az unió külső határainak megvédése és az illegális migráció visszaszorítása. Mint hangsúlyozta, ennek megvalósíthatóságára a magyar rendőrök és határvadászok hazai, illetve külföldi tevékenysége a bizonyíték.

Az önök elhivatott mindennapi szolgálatának köszönhető –legyen az itthon vagy külföldön –, hogy biztonságban élhetünk, hogy ma Magyarországon nincsenek no-go zónák, hogy hazánk a világ húsz legbiztonságosabb országának egyike

 – zárta beszédét Rétvári Bence, sikeres missziót és biztonságos hazaérkezést kívánva az útra induló állománynak.

A magyar rendőrök feladatai

A 15. magyar rendőri kontingens a következő egy hónapban a 113 kilométer hosszú szerb–északmacedón határszakasznak azon a részén látja el szolgálatát a szerb kollégáikkal közösen, amely az illegális migráció fő irányát jelenti a balkáni útvonalon. A kontingens tagjai fő feladatukként járőrszolgálatot látnak el a jogellenes határátlépések megelőzése és felderítése érdekében, illetve közreműködnek az embercsempészek és a fogadó országok területére belépett illegális migránsok előállításában. A kontingensben részt vevő szakértők nemcsak a határ közvetlen közelében teljesítenek szolgálatot, hanem a határterületen található főbb és alsórendű utakon is.

Az egységek tagjai saját szolgálati felszerelésükkel látják el feladataikat, intézkedési jogosultságukat a fogadó fél irányítása, felügyelete mellett gyakorolhatják – olvasható a rendőrség honlapján.

Borítókép: Rétvári Bence, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkára beszédet mond a Szerbiába induló rendőrkontingensnek 2024. március 5-én (Forrás: Police.hu)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.