A hatóság vizsgálhatja az életveszélyesen felújított városházi homlokzat ügyét

A Városháza homlokzatának felújítását a Nemzeti Nyomozó Iroda vizsgálhatja, miután az ügyben bejelentést tett Tényi István hűtlen kezelés bűntett gyanúja miatt.

2024. 04. 25. 15:03
Városháza hátsó homlokzat
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fővárosi Főügyészséghez és a Nemzeti Nyomozó Irodához fordult a Magyar Nemzet cikkében megjelent információk kapcsán a közérdekű bejelentéseiről ismert Tényi István, aki ismeretlen tettes által elkövetett hűtlen kezelés bűntett gyanúja kapcsán írt a hatóságoknak.

Mint arról lapunk beszámolt, baleset- és életveszélyes lett a Városháza homlokzatának felújított része, amely a Városháza-park felé esik. Az ügyre rálátó forrásaink szerint a projektre ráadásul a korrupció árnyéka vetül. Az építkezés 2022-ben kezdődött el. A beruházásra eredetileg 1,36 milliárd forintot szánt a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, ám valószínű, hogy a végösszeg a kétmilliárd forintot is meghaladhatja.

2023 végére a projektre rálátó szakértők egyre erőteljesebben jelezték feletteseiknek, hogy számos probléma van az építkezéssel. Készült több úgynevezett hibatérkép is, az egyik ilyen lapunk által is látott dokumentum szerint több mint 300 problémát észlelt a műszaki ellenőr. Ráadásul nem apróságokról volt szó: egy helyen például leszakadt az új vakolatból egy közel tízkilós darab. A műszaki ellenőri jelentés alapján a vakolat több helyen kong, vagyis nem tapadt hozzá a teherhordó szerkezethez, így bármikor újabb darabok válhatnak le.

Információink szerint a hivatali dolgozók hiába próbálták felhívni a figyelmet arra, hogy a javításokat a kivitelező cégnek saját forrásból kellene állnia, vagy legalább valamilyen módon megegyezésre jussanak a felek a költségek kapcsán, a projektért felelős főosztályvezető lesöpörte az asztalról az észrevételeket. Lapunk úgy tudja, hogy két dolgozó is elvesztette az állását amiatt, hogy nem akartak aláírni egy 330 millió kifizetésről szóló dokumentumot, amely a projekt készültségi szintjének 90 százalékos voltát erősítette volna meg.

A Magyar Nemzet az ügy kapcsán kérdéseket juttatott el a fővárosi önkormányzathoz, valamint közérdekű adatigényléssel fordultunk Budapest főjegyzőjéhez, hogy az építkezés dokumentumaihoz hozzáférjünk. A felújítás ügyét a választás előtti utolsó Fővárosi Közgyűlési ülésén is szóba hozta Wintermantel Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakcióvezetője. Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes azonban érdemben nem válaszolt a projekt kapcsán megfogalmazott aggodalmakra. 

Ellenben tőle és a főpolgármestertől olyan ígéretek hangzottak el, hogy az építkezés dokumentumait nyilvánosságra hozzák, és amíg az tart, addig a nyilvánosság elől elzárják az adott részt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.