Győr amerikai terrorbombázása: eddig nem látott felvételek kerültek elő a tragikus eseményről

A Civilek Győrért Egyesület hosszú kutatómunka eredményeként megszerezte azt az egyetlen, máig létező filmfelvételt, amely bemutatja Győr 1944-es bombázását a levegőből, az amerikai bombázók szemszögéből. A civileket is megölő terrorbombázásokkal nyolcvan éve, 1944. április 13-án szembesültek először a győriek. Győr bombázásának taktikailag bár volt célja, ám az amerikai katonák ennél jóval tovább mentek.

Forrás: Civilek Győrért, Kisalföld2024. 04. 14. 18:51
Forrás: Civilek Győrért
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai légierő 1944. április 13-án, tíz nappal az első Magyarország elleni légitámadást követően először bombázta Győrt  – írta a tragikus esemény évfordulójának napján a Győr-Moson-Sopron vármegyei hírportál.

Az 1944-es év során még július 2-án, augusztus 9-én, szeptember 20-án, október 7-én és 21-én, valamint november 17-én és 19-én, összesen tehát nyolc alkalommal érte légitámadás a várost.

A bombázások óriási pusztítást végeztek a városban. Fotó: Kisalföld/Régi Győr

 

Eddig sosem látott felvételek

A bombázásról előkerült felvételről a Civilek Győrért Egyesület elnöke, Kovács László elmondta: 

– A filmet az Amerikai Nemzeti Levéltár őrizte egy 35 mm-es cellulóz-acetát filmtekercsen egészen 2024 februárjáig, amikor a Civilek Győrért Egyesület költségén azt digitalizálták. A felvételt így sikerült hazahoznunk, és így vált lehetővé, hogy a szörnyű események 80. évfordulóján azt a magyar közönség elé tárhassuk.

A felvétel ide kattintva megtekinthető. Kovács László hozzátette, a szervezet kutatómunkájának célja a magyar történelem – és azon belül Győr történetének – felelevenítése, az utókor számára elérhetővé tétele.

 

Borzasztóan pontatlan bombák, közel ezer áldozat

A vagongyárat elsősorban a Messerschmittek győri gyártása miatt kezelték célpontként a szövetségesek – írta a Kisalföld. A repülőgépeket építő részlegen tizenegyen vesztették életüket, miközben az üzemi munkáslakásokban több mint kétszázan haltak meg a támadás következtében. A szeszgyárral és a gázművekkel együtt közel háromszázan vesztették életüket a munkahelyükön, a civil áldozatok száma meghaladta az ötszázat. A pusztításról mindent elmond: 386 tonna bomba, harmincezer gyújtóhasáb hullott a városra – közölte Áldozó István a megyei lappal.

Egyes történészek szerint 532, mások szerint 564 civil életét oltották ki a gyilkos fegyverek Győrben. Az eltérő adatok abból fakadnak, hogy háromtucatnyian nyomtalanul tűntek el a támadás után. Ha óvatos becsléseket is veszünk alapul, több mint nyolcszázan vesztek oda Győr gyásznapján – írták.

 

Borítókép: Képernyőkép a felvételből (Forrás: Civilek Győrért Egyesület)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.