Hírhedt bűnöző volt a rejtélyes nyíregyházi gyilkosság áldozata

A brutális gyilkosság áldozatául esett negyvenöt éves nyíregyházi férfi komoly bűnöket tudhatott maga mögött. Tizenegy évet ült rablógyilkosság miatt, az 1997-es, általa elkövetett esetre még ma is sokan emlékeznek.

2024. 04. 23. 9:30
tószegi gyilkosság
Fotó: Csudai Sándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról a Magyar Nemzet beszámolt, egy korábbi gyilkost találtak holtan, elvágott torokkal múlt héten Nyíregyházán. A férfi korábban tizenegy évet ült börtönben egy közel huszonhét éve elkövetett brutális rablógyilkosság miatt, amelynek az emlékét máig őrzi egy kopjafa Nyíregyháza–Oros határában, egy buszfordulóban – írja a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei hírportál, amelynek szerkesztőségéből többen emlékeznek az esetre.

 

Egy angol házaspár volt az áldozat

Az 1997-ben történt eset nagy port vert fel nemcsak a hazai, hanem a külföldi médiában is. Egy angol házaspár lakókocsival Romániába tartott gyerekeknek szánt étel- és játékadománnyal. A The Independent magazin írta meg akkor, hogy a házaspár Prágában, az egykori Csehszlovákiában tartózkodott 1968-ban, amikor az orosz tankok begördültek, és annyira megrázta őket ez az élmény, hogy azóta évente járták a kelet-európai országokat, hogy adományokat vigyenek a rászorulóknak.

Amikor Nyíregyházán jártak, a férfit halálra verték, az asszonyt is bántalmazták, majd minden értéküket elvitték.

A Kelet-Magyarország napilap is kiemelt figyelemmel követte az eseményeket, hiszen minden jóérzésű emberrel együtt a szerkesztőség munkatársait is nagyon megrázta az eset. Tudósító kollégáik a brutális tett után nem mindennapi sajtótájékoztató részesei lehettek a megyei rendőr-főkapitányság kistermében.

– Hasonló bűncselekmény régen történt a megyénk területén – mondta akkor Házi István rendőr alezredes, megbízott főkapitány, aki át is adta a szót a gyors és eredményes munkát végző munkatársainak.

Vas László, az életvédelmi alosztály vezetője és Veress Mihály kiemelt főnyomozó 24 óra alatt elfogta a triumvirátust, az országúti gyilkosokat.

Az asztalra rakott csomagokból könyvek, gyermekruhák és játékok kerültek elő. Mindezeket humanitárius célból Romániába kívánta vinni az angol házaspár, a 63 éves Michael Trevor Pollard történelemtanár, hitoktató és 55 éves felesége, Sovaleire Pollard.

 

Rendőrnek adták ki magukat

1997. augusztus 4-én este tíz óra után az autót vezető, akkor 18 éves D. I. céltalanul kocsikázott az Oros és Nyírpazony közötti úton az egyik társával, amikor észrevették a műszaki hiba miatt (az egyik irányjelző nem működött) a buszfordulóban parkoló lakókocsit, amelyben az angol házaspár utazott. D. I.-nek hamarjában ötlete támadt: 

Fejjük meg az idegeneket!

A náluk lévő két rendőrségi büntetőcédulával (melyeket egyik borsodi portyájukon gyűjtöttek be) rendőrnek adták ki magukat, és két-kétezer forintra „megbüntették’' a házaspárt tilos parkolás címén. A négyezer forintot meg is kapták, majd távoztak, de csak rövid időre, ugyanis később visszatértek.

D. I. a lábával berúgta a kocsi ablakát, majd ököllel az idős férfinak esett. Elhagyták a helyszínt, majd nem sokkal később a harmadik társukkal megjelentek a kocsinál, ő is rendőrnek adta ki magát. Az ajtót nyitó asszonyt lefújták gázspray-vel, bántalmazták, majd gyorsan a csomagok átpakolásába kezdtek, végül hazahajtottak.

Amikor Sovaleire Pollard magához tért, érezte, hogy a fogai kitörtek, arca és homloka több helyen fájt az ütésektől. Amikor kivilágosodott, megállított egy kisbuszt, segítséget kért a sofőrtől, aki értesítette a rendőrséget, és az asszonyt azonnal a kórházba szállították.

 

Kopjafát állítottak a gyilkosság helyszínén

Óriási nemzetközi visszhangja volt az angol család tragédiájának, mind a média, mind a közvélemény részéről. Számtalan együttérző távirat és felajánlás érkezett a Jósa András Kórházban fekvő nőhöz, nemcsak Nagy-Britanniából és Magyarországról, hanem Európa más országaiból is.

Az özvegy gyászában az egész megye lakossága osztozott, hatalmas virágcsokrokkal, üdvözlőlapokkal igyekeztek enyhíteni fájdalmait, feledtetni a rémálmot. Pollard asszony azonban akkor úgy nyilatkozott, hogy

nem érez gyűlöletet, és imádkozik férje gyilkosainak lelki üdvéért.

Egy évvel később gyönyörűen faragott kopjafát állítottak fel a buszfordulóban a mártír sorsú lelkipásztor emlékére. Az özvegy akkor visszatért Nyíregyházára, ellátogatott a kórházba, ahol ápolták, volt a rendőrségen, és meglátogatta a most holtan talált D. I. szüleit is. Felkereste az esemény színhelyén férje emlékére felállított emlékoszlopot, ahol koszorút helyezett el. Ezután Pollard asszony Budapesten találkozott a jogerősen fegyházbüntetésre ítélt D. I.-vel és másik bűntársával, akiknek megbocsátott.

A múlt héten elvágott torokkal megtalált egykori bandavezér, D. I. 11 éves börtönbüntetése után Nyíregyházára tért vissza.

Az alkoholista férfinak azóta sok konfliktusa volt a környékbeliekkel. Holttestét egy ismerőse találta meg csütörtök este, akivel együtt dolgozott, de napok óta nem jelentkezett. A Tények információi szerint a holtan talált egykori gyilkos ügyében a rendőrség nyomozást indított igazságügyi orvosszakértő bevonásával.

Fotó: Archív fotó: Szon/KM

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Csudai Sándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.