Kifejtette az elemző, kell-e tartani világháború kitörésétől

Hatalmas szerepe van a Lynxeknek a magyar haderőfejlesztésben – mutatott rá Somkuti Bálint. A biztonságpolitikai szakértő a Rheinmetall zalaegerszegi gyáráról és a harmadik világháború lehetőségéről is beszélt.

2024. 04. 23. 19:42
null
Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A zalaegerszegi gyár fontossága kettős: miután Magyarországon megtörtént a BMP–1-es lánctalpas harcjárművek kivonása, ezeket modern és potens eszközzel, a Rheinmetall-gyár Lynx nevű lánctalpas járművével kívánták pótolni – mondta a Zala vármegyei hírportálnak az MCC geopolitikai műhelyének kutatótanára. Somkuti Bálint kifejtette: ipartelepítéssel kapcsolták össze a projektet, hiszen a hadiipar nélküli országok rendkívül kiszolgáltatott helyzetben vannak. Rámutatott:

a Rheinmetall nemcsak gyártókapacitást telepített Magyarországra, hanem fejlesztőközpontot is, amiben a ZalaZone járműipari tesztpálya már meglévő képességei komoly szerepet játszottak.

 

Várható-e harmadik világháború?

Arra a kérdésre, hogy kell-e tartani harmadik világháborútól, Somkuti Bálint azt mondta: a veszély folyamatosan ott van a levegőben, azt azonban érdemes látni, hogy egy világháború az elsőhöz és a másodikhoz hasonlóan blokkok között zajlik, katonai eszközökkel. Bár az egyik oldalon ott van az Egyesült Államok és a NATO mint blokk, a másik oldalon nincs olyan szövetség, amit láttunk a második világháborúban.

Másrészt ami miatt nem félek egy globális harmadik világháborútól, az az atomfegyverek jelenléte

– húzta alá, majd rámutatott: két atomhatalom közötti háború ugyanis az atomfegyverek bevetésével és kölcsönös pusztítással fenyeget.

Szerinte a helyzet tehát abból a szempontból megnyugvást adhat a számunkra, hogy a hagyományos háborús összecsapások esélye rendkívül kicsi. – Az tény, hogy az érdekkülönbségeket fegyveres erővel igyekeznek a nagyhatalmak megoldani, de ezek az Ukrajnában is látható úgynevezett proxy háborúk formájában valósulnak meg – magyarázta Somkuti Bálint.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.