Politikai bábszínházat játszik a Momentum

Miközben próbálja magát középre pozicionálni és Magyar Péter mellé állni Gyurcsány Ferenccel szemben, az Antifát hazánkba importáló Szikra Mozgalommal való összeállással a Momentum legitimálta a szélsőbalos agressziót is – mondta Nagy Ervin a Magyar Nemzetnek. A politikai elemző szerint a párt csődöt mondott, és a brüsszeli munkája is zsákutcának bizonyult, a túlélésért pedig már a színfalak mögött bárkivel hajlandó összefogni.

2024. 04. 18. 5:13
EP2I9105

Budapest, Nagytétényi piknik. Momentum Március 15-i rendezvénye. Donáth Anna

Donáth Anna, Európai Parlamenti képviselő Fotó: Teknős Miklós
Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Magyar Péter megjelenését a Momentum se lenyelni, se kiköpni nem tudja, ugyanis Magyar Péter rövid időn belül magához tudta vonzani a baloldal szavazóit – mondta lapunknak Nagy Ervin annak kapcsán, hogy a liberális párt látszólag kétségbeesetten próbálja hol védeni, hol támadni Magyart. A politikai elemző szerint ez azt jelenti, hogy ellenzékváltó hangulat van, a Magyar Péter-jelenség kulcsa, hogy új arcokat keresnek az ellenzéki szavazók, mert a most regnáló baloldal a 2022-es összefogás után végleg leszerepelt.

A Momentum például a színpadon azt kommunikálja, hogy ellenzékváltásra van szükség, és Magyar Péter mellé áll, a színfalak mögött viszont együttműködik azzal a baloldallal, amelynek a szavazóit Magyar is elszipkázhatja

– világított rá az elemző. Kiemelte, mivel Magyar szimpátiája hirtelen nagyot nőtt, a Momentum nem meri nyíltan támadni, ezért van az a kettős kommunikáció, hogy hol kritizálják, hol dicsérik. – Úgy tesznek, mintha az ellenzékváltásban ők is részt szeretnének venni, és nem zavarja őket Magyar Péter, de kénytelenek a négy-öt százaléknyi, Momentummal szimpatizáló szavazó felé kritikát is megfogalmazni Magyarról, különben őket is elveszítik. Ez tipikus kettős kommunikáció, amivel a Momentum esetében az a baj, hogy kis pártnál nem működik. Nemcsak hiteltelenné teszi őket, de a kapkodás jeleit is mutatja a választóknak – vélekedett Nagy Ervin.

Az elemző úgy látja,

a Magyar Péter-jelenség hosszú távon nem fog működni, hiszen nincs szervezeti háttér, nincs politikájuk, de a választásokig kitarthat, amivel a baloldalnak keresztbe tehet. Hozzátette, ennek a DK is vesztese lehet, hiszen Gyurcsányék arra számítanak, hogy az MSZP és a Jobbik nem jut be az EP-be, a Momentum is veszít legalább egy mandátumot, amivel majd nekik áll a zászló, de Magyar Péter keresztülhúzhatja a számításaikat.

Kiemelte, a Momentum jelenleg rosszabbul áll, mint 2019-ben, egyes kutatások szerint öt százalékot sem ér el. – A túlélés mozgatja őket, ennek mentén kötnek elvtelen kompromisszumokat vagy próbálkoznak olyan alternatív módszerekkel, amelyek kapkodásnak tűnhetnek. A párt mint politikai szereplő csődöt mondott, és a brüsszeli munka is zsákutcának bizonyult. A választókat ugyanis visszataszítja, hogy nyíltan Magyarország megbüntetését követelték. Hibás koncepció volt, hogy Donáth Anna Brüsszel segítségével akarta a magyar kormányt gyengíteni, mert közben nem vette észre, hogy a magyar kormány ugyanolyan stabil maradt, és csak Magyarországnak ártott. Ennek köszönhető, hogy Donáth visszatérésével a pártja népszerűségi mutatói nem javultak, hanem tovább romlottak – fogalmazott Nagy Ervin. Szerinte

csődöt mondott az az identitásképzés, amelyet szabadelvű, liberális jelzővel illettek, ezért a Momentum folyamatosan egy politikai bábszínházat játszik.

A nyilvánosság előtt eljátsszák, hogy a kormány megbuktatása mellett ellenzékváltásban is gondolkodnak, miközben a színfalak mögött bárkivel hajlandók összefogni.

 – A Momentum kétségbeesését jól mutatja, hogy Zuglóban még a neomarxista nézeteket valló Szikra Mozgalommal is összeálltak. Mivel a XIV. kerületben a szocialista vezetés már rég kitette őket a pozíciókból, a Momentum olyan szövetségest talált magának, ami egy liberális pártnak vállalhatatlan.

Szabadságban hívő, az európai egyesült államok létrejöttét támogató, progresszív párttól teljesen életidegen, hogy a kommunista nosztalgiát ébresztgető Szikrával összeálljanak

– hangsúlyozta az elemző. Kiemelte: a Szikra importálta Magyarországra a szélsőbaloldali erőszakot az Antifa német osztrák és olasz sejtjeivel, így a szövetséggel kimondható, hogy a Momentum legitimálta a szélsőbalos agressziót. – Ez teljesen elvtelen kompromisszum, ami jelzi a Momentum kétségbeesését. A párt ráadásul a XII. és a XXII. kerületben is vesztett az előválasztáson, ami azt bizonyítja, hogy a párt zsákutcába került – jelentette ki Nagy Ervin.

Borítókép: Donáth Anna (Fotó: Teknős Miklós)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.