Szigorú szabályok vonatkoznak a nemzetiségi jelöltekre

A jelöltek május 6-ig gyűjthetik az ajánlásokat.

2024. 04. 23. 7:09
felvidék, szavazás
Forrás: Pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Számos feltételnek kell megfelelnie annak, aki az idei nemzetiségi választáson jelölt szeretne lenni. Mindenekelőtt a jelölt csak az adott nemzetiség névjegyzékében szereplő, magyarországi lakcímmel rendelkező magyar állampolgár lehet, továbbá előírás, hogy

a jelölt szerepeljen az adott nemzetiségi névjegyzékben.

Fontos elvárás, hogy a jelenlegi voksolást megelőző két nemzetiségi önkormányzati választáson nem volt más nemzetiség jelöltje.

A jelöltnek továbbá nyilatkoznia kell arról is, hogy a nemzetiség képviseletét vállalja, a nemzetiségi közösség nyelvét beszéli, kultúráját és hagyományait ismeri.

A települési nemzetiségi önkormányzati választáson nincs megkötés a jelölt lakóhelyével kapcsolatban, így nem csak az indulhat jelöltként, aki az adott településen lakik, de mindenképpen szükséges a magyarországi lakcím. A nemzetiségi választáson, hasonlóan a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásához,

egy nemzetiségi választópolgár nemzetiségének több jelöltjét is ajánlhatja.

A települési nemzetiségi önkormányzati képviselő jelöléséhez a nemzetiségi névjegyzékben a választás kitűzésének napján, azaz március 12-én szereplő választópolgárok öt százalékának, de legalább öt választópolgárnak az ajánlása szükséges. A választáson azok vehetnek részt, akik május 31-én délután négy óráig felvetetik magukat a nemzetiségi névjegyzékbe.

A települési önkormányzati jelöltek április 20-tól május 6-án 16 óráig gyűjthetnek ajánlásokat.

A 13 nemzetiség (bolgár, görög, horvát, lengyel, német, örmény, roma, román, ruszin, szerb, szlovák, szlovén, ukrán) képviselői június 9-én, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint az Európai Parlament (EP) képviselőinek választásával egy napon választja meg a települési, a területi és az országos önkormányzatát.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.