A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0
HUNMagyarország
09:00Sportlövészet10m légpuska
HUNMagyarország
11:00KézilabdaMagyarország-Egyiptom
HUNEszter Muhari
11:15VívásJunyao Tang-Eszter Muhari
HUNMagyarország
12:20ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNMagyarország
12:26ÚszásSzabad 4 x 100m
HUNSzatmári András
13:20VívásBolade Apithy-Andras Szatmari
HUNSzilágyi Áron
13:45VívásFares Arfa-Aron Szilagyi
HUNGémesi Csanád
13:45VívásCsanad Gemesi-Eli Dershwitz
NyílNyíl

Sarc a lakóknak, segítség a családnak

Amíg Matkovich Ilona, Vác baloldali polgármestere a gyerekeinek biztosít privilégiumokat, addig a helyi lakosokat sarcolja és visszaél a közhatalmával – mondta lapunknak Imre Zsolt, a Fidesz–KDNP váci polgármesterjelöltje. Szerinte a Duna-parti város elszigetelődött, mert a polgármester politikai harcot vív a kormánnyal, ahelyett, hogy a város fejlődését tartaná szem előtt és pályázna a fejlesztési forrásokra.

2024. 05. 28. 5:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Most egy olyan városban élünk, ahol Matkovich Ilona polgármester nem a közösség javát szolgálja, hanem a saját családja anyagi boldogulását tartja a legfontosabbnak – mondta Imre Zsolt, a Fidesz–KDNP váci polgármesterjelöltje a Magyar Nemzetnek.

 

Biznisz a gyerekekkel

Szerinte a regnáló baloldali városvezető ezzel lejáratja a polgármesteri tisztség méltóságát, mert miközben a helyi szabályzatban megtiltotta az építkezést a Duna-parton, a lányának lehetővé tette egy vendéglátóhely teraszának felépítését a „családi biznisz” érdekében. A másik fia a szomszédban lakók tiltakozása ellenére 47 lakásos társasházat kezdett építeni egy zöldövezeti telken, ahol madarak fészkelési idején ősfákat vágtak ki. Ezután 

fia kérésére a polgármester asszony közpénzen nyíratta le fia telkén a füvet, miközben rendeletben kötelezte a városlakókat a saját telkük előtti köztér fűnyírására. 

– Matkovich Ilona menekül a számonkérés elől, kerüli a nyilvánosságot, mialatt a közhatalmával visszaélve sarcolja a lakosokat. Ezért változásra van szükség. Mi visszaadjuk Vácot a váciaknak, megszüntetjük ezt a már nem is „urambátyám-”, hanem „fiam­lányomrendszert” – jelentette ki a kormánypártok jelöltje.

Mint ismertette, a város működéséhez a kormányzat az éves költségvetés egyharmadát adja a központi költségvetésből. Az előző ciklushoz képest évente mintegy hatszázmillió forinttal több központi támogatás érkezik kifejezetten a város működtetésére. Az iparűzésiadó-bevétel soha nem volt ilyen magas, meghaladta a négymilliárd forintot, ez viszont mégsem volt elég a fejlesztésre. Ezért kellene a fejlesztési forrásokat pályázatok útján megszerezni, amit a jelenlegi városvezetés ebben a ciklusban elmulasztott. Emiatt az ingatlaneladáshoz nyúltak és milliárdos tételekben herdálták el a város vagyonát – magyarázta a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje.

 

Konfliktusok a kormánnyal

Imre Zsolt arról is beszélt, hogy Matkovich Ilona állandó konfliktusban van a kormányzattal, ami nem tesz jót a városnak, mert Vác elszigetelődéséhez vezet. A települések között kemény harc folyik a fejlesztési forrásokért, egy városvezető politikai szembenállása pedig ronthatja a helység versenyképességét.

 – Mi a kormánnyal szembeni nyílt konfrontációt megszüntetjük, és törekszünk a jó kapcsolatok kiépítésére, hogy végre a baloldal által elmulasztott forrásokat megkaphassuk 

– állította a kormánypárti polgármesterjelölt. Hozzátette, ezekből a közszolgáltatások minőségét javítanák: a közutak, a gyűjtőutak, a külterületi utak, valamint a víz- és a szennyvízhálózat állapotának a javítását végeznék el, de fontos a csapadékvíz elvezetésének a műszaki felülvizsgálata is. Emellett fejlesztenék a szakrendelőt, amit már 2019-ben terveztek, de a baloldali vezetés miatt ennek a megvalósítása eddig elmaradt. Jó hír, hogy kiírták a pályázatot, és jelen állás szerint 2026-ra a felújítás meg fog történni – fogalmazott a polgármesterjelölt.

Ezenfelül Imre Zsolt és csapata átvilágítaná az önkormányzati kötelező alapfeladatok és közszolgáltatások körét, újraszerveznék a humán és a szociális intézményrendszer működését. Erősítenék a környezetvédelmet is: célul tűzték ki a település tisztaságának javítását, a légszennyezettség csökkentését és az illegális hulladéklerakás felszámolását.

A polgármesterjelölt kifejtette, bizony hagy kívánnivalót maga után a közbiztonság, mert amit ennek a fejlesztéséért tenni kell, azt a polgármester asszony „elfelejtette”. Ezért fél évvel ezelőtt megalakult az Imre Zsolt nevéhez fűződő Vácért Polgárőr Egyesület, amely szervezet a városvezetés helyett civil oldalról tesz a biztonságosabb környezetért. A civilek emellett más ügyben is hallatják a hangjukat: a váci közélet korábbi bal- és jobboldali közéleti szereplői szólaltak fel a városi ingatlanvagyon privatizációja és a jelenlegi városvezetés működése ellen, mivel Matkovichék nem a közjavak jobbításán dolgoznak, hanem a családi érdekeket helyezik előtérbe.

 

Ösztönök helyett tervek

Imre Zsolt szerint egy ezeréves, a keresztény történelmi múltjára büszke városnak meg kell őriznie az arculatát, és ehhez igazítania a gondosan megtervezett, előkészített városfejlesztést. 

A baloldali polgármester maga is elismerte, hogy az ösztöneire hallgatva vezeti a várost, ami nem szolgálja annak épülését és nem teszi egészségessé a helybeliek együttélését.

 Vác a kultúra városa, ez a szegmens a most véget érő ciklusban nem kapott megfelelő támogatást, így a kulturális intézmények szakmai működését és gazdasági üzemeltetési modelljét újra kell gondolni – vélte a kormánypárti jelölt, hozzátéve, hogy a helyi média mára teljesen elvesztette közszolgálati jellegét, a polgármester az elektronikus és a nyomtatott sajtót is a saját képére formálva, lakájmédiaként üzemelteti. – Ezen mindenképpen változtatni szeretnénk, helyre kell állítani a propagandacélokat szolgáló médiumok közszolgálatiságát – szögezte le Imre Zsolt.

Ezenkívül vissza akarják állítani a képviseleti demokrácia tekintélyét, mert a baloldali vezetés a havi képviselő-testületi ülések számát a felére csökkentette, vagyis kéthavonta ül össze a váci önkormányzat. Emiatt az egyéni körzetben dolgozó képviselők nem tudják minden hónapban tolmácsolni az emberek kéréseit, ami a kötelességük lenne – magyarázta a Fidesz–KDNP váci polgármesterjelöltje.

Borítókép: A Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje véget vetne a baloldal családi bizniszének (Fotó: MTI/Lakatos Péter)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.