Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Veszélyre figyelmeztettek a verőcei hajóbaleset és a Hableány tragédiájának áldozataira emlékezve a szakmai szervezetek

Koszorúzással emlékezett a Hableány sétahajó tragédiájának áldozataira a Magyar Hajózási Országos Szövetség és a Személyhajósok Szövetsége a tragédia helyszíne közelében, a Margit híd pesti hídfőjénél felállított emlékműnél szerdán.

Forrás: MTI2024. 05. 29. 16:07
illusztráció Fotó: MTI/Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 27 áldozatot követelő szerencsétlenség mellett az idén májusban bekövetkezett verőcei hajóbaleset hét áldozatáról is megemlékeztek a szakmai szervezetek – tartalmazza a két szervezet közös közleménye.

A Hableány sétahajó öt évvel ezelőtti tragédiája a magyar dunai hajózás történetének eddigi legsúlyosabb balesete. Bár a fél évtizeddel ezelőtt történtek és a mostani verőcei hajóbaleset nem összehasonlítható, arra azonban mindkét tragédia rávilágít, hogy a hivatásos hajósok mellett mindenkinek […] szigorúan be kell tartania a vízi közlekedésre vonatkozó szabályokat

– idézték a közleményben Figler Zoltánt, a Személyhajósok Szövetségének főtitkárát.

a Magyar Hajózási Országos Szövetség főtitkára arról szólt, a döntéshozóknak kiemelt felelősségük van abban, hogy a személyhajózással kapcsolatban olyan szabályokat alkossanak, amelyek maximálisan szem előtt tartják az utasok biztonságát is.

A kommüniké szerint Varga Zsolt ezzel arra utalt, hogy a két hajósszervezet szerint a Fővárosi Közgyűlés által legutóbb elfogadott Duna-parti építési szabályzat kikötőbezárásokra vonatkozó passzusa komoly közlekedésbiztonsági veszélyeket rejt magában.

A BRFK szintén a Margit hídnál, a Dunán emlékezett az áldozatokra. Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya és a BRFK vezetői idén is koszorú vízre bocsátásával rótták le kegyeletüket az áldozatok előtt – írták a rendőrség honlapján.

KÁLI Sándor; MARKÓ Attila; PÁL Adrián; TERDIK Tamás
Pál Adrián ezredes, bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettes, Almagro Carmen ezredes, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Prohászka Richárd alezredes, kapitányságvezető, Terdik Tamás vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya, Markó Attila dandártábornok, gazdasági rendőrfőkapitány-helyettes, Bánházi-Hanula Gabriella őrnagy, a BRFK Főkapitányi Titkársági Osztály vezetője és Káli Sándor alezredes, a Humánigazgatási Szolgálat vezetője (b-j) tiszteleg a Dunai Vízirendészeti Rendőrkapitányság hajóján. Fotó: MTI/Lakatos Péter

Hozzátették, a megemlékezésnek szomorú aktualitást adott a 2024. május 18-án éjjel Verőcénél történt motorcsónak-baleset, amelyben heten vesztették életüket. 

Emlékükre egy-egy szál virágot engedtek a folyóba a budapesti rendőrök.

Felidézték azt is: 2019. május 29-én este a Dunán észak felé haladó Hableány turistahajót néhány másodperc alatt a víz alá nyomta a hátulról nekiütköző szállodahajó. A Hableány fedélzetén 35-en utaztak: 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet. A folyóból mindössze hét embert sikerült élve kimenteni.

A rendőrség a Duna 215 kilométeres szakaszát 19 hajóval fésülte át az esetleges túlélők, később az elhunytak után kutatva. 

Huszonhét holttestet találtak meg, egy embert eltűntté nyilvánítottak.

A mentésben, a kutatásban, az elsüllyedt roncs kiemelésében és az ügy vizsgálatában is részt vett a BRFK több egysége - olvasható a közleményben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.