Élő közvetítés
Hollandia
ÉLŐ
Franciaország

Verőcei hajóbaleset: szakértő magyarázta el, ki lehet a felelős + videó

Borbély Zoltán közlekedési szakjogász a motorcsónak vezetőjének és a hajó kapitányának szerepét értékelte.

2024. 05. 30. 21:48
Hajóbaleset Verőcénél Fotó: Lakatos Péter
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nagyon súlyos jogi felelőssége lehetne a május 18-án Verőcénél balesetet szenvedett motorcsónak vezetőjének, ha túlélte volna az ütközést – mutatott rá a Hír TV-ben Borbély Zoltán közlekedési szakjogász az azt firtató kérdésre, hogy az egyetlen túlélő vallomása szerint a vezető ittas lehetett, a figyelmeztetések ellenére túl gyorsan vezetett. Rámutatott: a vezetőnek ugyan senki nem adhat utasítást, de mivel a víz sokkal veszélyesebb, mint a közút, már sokkal kisebb veszélyeztetés is bűncselekménynek minősül. 

Elmondása szerint az utasokért alapvetően a vezető felel, de az már például nem feladata, hogy ellenőrizze a mentőmellények viseletét.

A szakember a szállodahajó kapitányának szerepéről úgy vélekedett, a jelenlegi információk alapján nehezen elképzelhető, hogy látta volna, hogy emberek fuldokolnak. 

Azt viszont el tudom képzelni, hogy az ütközést észlelte

– magyarázta. Hozzátette, hogy az is elképzelhető, felfigyelt a hangos csattanásra, de azt uszadékfának hitte, vagy reflektorral végigpásztázta a folyót, de nem talált semmit, ezért ment tovább. Rámutatott: ha viszont nem győződött meg róla, hogy történt-e baleset, akkor segítségnyújtás elmulasztásért felelhet.

Nagyon csekély mértékben befolyásolja a szállodahajó kapitányának büntetését, hogy a motorhajó sofőrje és utasai fogyasztottak-e alkoholt 

– fejtette ki.

Borbély Zoltán a tragédia tanulságaként arra figyelmeztetett, a víz veszélyes. Példaként említette még egy ügyét, amikor Mosonmagyaróvárnál jött egy olyan vízmozgás, amely megborította a csónakot, és az egyik fiatalember már nem tért vissza. – A kapitány nem lehet a buli élén. Neki józannak kell maradnia. Nem végezhet olyan manővereket, amely másokat veszélyeztet! – mondta. 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.