Százhúszmilliós értékpapír-állományt halmozott fel tavaly a Soros által pénzelt portál

Sokféle módon kap külföldi pénzeket a Direkt36 nevű portál. A finanszírozók egyike az elmúlt években Soros György, de rajta kívül másoktól is komoly összegekhez jutottak. Gulyás Mártonhoz hasonlóan a Direkt36 munkatársait is képezték a tengerentúlon. Érdekesség, hogy a részben amerikai pénzügyi hátterű lap tavaly vegyianyag-elosztó központtal riogatott, amely jogerős bírósági döntés szerint is álhírnek bizonyult.

2024. 07. 16. 5:42
Soros György magyar származású amerikai befektető beszédet mond a közgyűlésnek a Világgazdasági Fórum (WEF) éves davosi találkozóján 2022. május 24-én. Fotó: Fabrice COFFRINI Forrás: AFP
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Direkt36 nevű „tényfeltáró” oldal mögött álló nonprofit vállalkozás is közzétette 2023-as üzleti évről szóló beszámolóját. Bár a bevételeket és támogatókat szokásukhoz hűen most sem részletezték túlzottan a dokumentumban, a portált átszövő külföldi befolyást már tavaly részletesebben bemutattuk.

Az oknyomozó központ hosszú éveken át élt Soros-pénzekből, egy újságírójuk, Panyi Szabolcs pedig a milliárdos spekuláns által finanszírozott Transparency International díját is megkapta. Eközben a munkatársakat gyakran képezték a tengerentúlon, továbbá Soroshoz köthető nemzetközi médiahálózatoknak is része a Direkt36, sőt Hamász-közeli dzsihadista források is szállíthattak nekik információt az izraeli konfliktus kapcsán.

 

A portál a guruló dollárok egyik kedvezményezettjeként az álhírgyártástól sem riadt vissza az elmúlt évben, de ennek csupán az lett az eredménye, hogy a liberális médiának papírja is lett arról, hogy egy kitalált üggyel folytatott hazugságkampányt közel fél éven át.

A Direkt36 mérlegében az értékpapírok esetében mutatkozott a leginkább szembetűnő változás az elmúlt évben. Míg a 2022-es üzleti évet értékpapírok nélkül zárta a cég, addig tavaly 123,6 millió forintos értékpapírállományt halmozott fel – miközben bankszámláján is maradt 165 millió az egy évvel korábbi 235-ből. 

A 2022-es veszteséges évet követően tavaly már nyereségesen működött a Direkt36. A 4,4 milliós adózott eredmény duplája a cég értékesítésből származó bevételeinek, az egyéb bevételek ugyanakkor 21 százalékos növekedést mutattak, így a százmilliót is meghaladták. 

Kiadási oldalon az anyag- és személyi jellegű ráfordítások vitték el a legtöbbet, 25, illetve 76 milliót – 9,5, illetve 7,1 millióval többet, mint 2022-ben. A Direkt36 dolgozóinak száma eggyel nőtt tavaly, tíz főt foglalkoztattak a 2023-as évben.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.