Demszky Gábor fröcsögve jelentette be, hogy elhagyja Magyarországot

Az egykori főpolgármester Horvátországban telepedik le, ahol könyvet akar írni.

2024. 08. 07. 14:37
Demszky Gábor
Budapest, 2017. február 13. Demszky Gábor volt fõpolgármester a Budai Liberális Klub Alapítvány rendezvényén, amelyet az Európai Csalás Elleni Hivatalnak (OLAF) a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentésérõl tartottak Budapesten 2017. február 13-án. MTI Fotó: Kovács Tamás Fotó: Kovács Tamás
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hatalmas csapás érte a balliberális elitet, ugyanis Demszky Gábor, Budapest egykori főpolgármestere, az SZDSZ emblematikus alakja a Facebook-oldalán jelentette be, elhagyja Magyarországot és a horvát tengerparton, Isztrián található házába költözik, elmondása szerint egy jobb világba.

A Mandiner szúrta ki, hogy az egykori politikus úgy vélekedett, hogy nem akarja látni a főváros állítólagos kormányzati kifosztását és hanyatlását, de szerinte a társadalom leszelektált züllése is zajlik, az értelmiségről pedig az a véleménye, hogy olcsó pénzen megvett és rövid pórázon tartott.

Azonban a legnagyobb bejelentés, hogy az SZDSZ korábbi vezetője könyvet fog írni, amit szerinte senki sem fog cenzúrázni. 

A szándék komolyságát jelzi, hogy azt is megírta, kiad mindent, mi kiadható, többek között a Hollán Ernő utcai lakását is októbertől.

A posztja alatt egy hozzászólásra reagálva aztán kifejtette: „Nem tudunk szembenézni azzal, hogy több mint egy évtizede vakon és tévúton járunk. Ezért félünk és remegve utasítjuk el azt, ami reményt kelt (…). Nekünk is megvan a mi kis Napóleonunk, egy kicsit potrohos, egy kicsit bugyutább, aki sokat tanult elődjétől, aki nemcsak közreműködött ‘56 leverésében, hanem vezényelte a megtorlást”.

Demszky mostani felbuzdulása abban a tekintetben is érdekes, hogy a volt főpolgármester néhány éve még árulta a horvátországi villáját. Még 2019-ben a Magyar Idők írta meg, hogy Demszky eladja az Isztriai-félszigeten fekvő Kusariban lévő villáját, az ingatlanért mintegy százmillió forintnak megfelelő horvát kunát vagy eurót szeretne kapni. Demszky Gábor még 2002-ben vette meg az Abbáziától harminc kilométerre fekvő telket és a rajta lévő romos építményeket. A régi épületeket szinte az alapokig visszabontották, és a korabeli híradások szerint mintegy másfél év alatt épült fel a liberális politikus nyaralója. Autópályán akár hét-nyolc óra alatt elérhető a kusari villa Budapestről, amit az akkor hivatalban lévő Demszky Gábor az FKF Zrt.-től havi 156 ezer forintért bérelt Opel Fronterával vagy a Városháza Volkswagen Touaregjével tett meg. A nyaraló körül akkoriban a Blikk riporterei az FKF Mercedes kisbuszából üdítőket, élelmet pakoló két férfival is találkoztak, akik a fővárosi cég gépkocsijavító műhelyének vezetője és művezetői voltak.

A fokozódó médiaérdeklődésre tekintettel a Városháza sajtóosztálya 2004 elején közleményt adott ki, amely szerint az öt épületből álló ingatlanegyüttesre családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból jött össze a pénz, és az épületeket Demszky és akkori felesége négy barátjával közösen vásárolta meg. 

A luxusnyaralóban sokáig nagy élet volt, a főpolgármester és aktuális házastársa politikus barátai, cégvezetők, művészek adták egymásnak a kilincset.

Borítókép: Demszky Gábor (Fotó: MTI/Kovács Tamás)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.