Ellenzéki kék fény, európai disztópia – az elemzők megvitatták a legfontosabb politikai történéseket

Új résszel jelentkezett a XXI. Század Intézet podcast sorozata, amelyben szóba kerültek a baloldali rendőrségi ügyek, valamint Volodimir Zelenszkij béketerve is.

2024. 10. 25. 14:32
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke sajtótájékoztatón beszél az Európai Tanács csúcstalálkozóján (Fotó: AFP)
Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke sajtótájékoztatón beszél az Európai Tanács csúcstalálkozóján (Fotó: AFP)
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megjelent a XXI. Század Intézet Mindig péntek című podcast-sorozatának legújabb adása, amely az Ellenzéki Kék fény, európai disztópia címet viseli. Békés Márton, az intézet igazgatója beszélgetett az intézet vezető elemzőjével, Deák Dániellel és vezető kutatójával, Kosztur Andrással.

Az adásban elhangzott, hogy a 2022-es összefogásban részt vevő pártok és képviselőik körül egyre több a gyanú, a hírek korrupcióról, felfüggesztett börtönbüntetésről és ügyészségi meghallgatásról szólnak. Rögtön két kerületben is probléma akadt a baloldali vezetéssel: az egyik Óbuda, ahol a DK-s polgármestert rabosították, aki a képviselőtestületet is a börtönből hívta össze, a másik Zugló, ahol a korábbi MSZP-s vezetés ellen fogalmaztak meg alapos gyanút. 

Horváth Csaba volt zuglói polgármester ellen vádat emeltek, de vád alatt áll Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen is – mind szocialisták. 

A momentumosok közül két egykori pártelnök is összetűzésbe keveredett a törvénnyel: Fekete-Győr Andrást két év felfüggesztettre ítélték, Donáth Annát pedig a Fővárosi Nyomozó Ügyészség csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntette miatti hallgatta ki. A napokban igen furcsa értesülésekre hivatkozó Csárdi Antal, aki azzal, hogy kilépett az LMP-ből, a párt parlamenti frakcióját is felrobbantotta, pedig mentelmi jogától fosztatott meg.

Disztópikus terv Zelenszkijtől

A műsorban szóba került, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök ismertette győzelmi tervét. Azzal számol, hogy a háború 2025-ben véget ér, ám ehhez még idén jelentős előrelépést vár. Az öt pont és legalább három titkos záradék része Oroszország békére szorítása, mégpedig nagyszabású katonai beavatkozással: Ukrajnát még a háború vége előtt meg kell hívni a NATO-ba, folytatni kell a műveleteket Oroszország területén, engedélyezni kell a nagy hatótávolságú fegyverek bevetését az orosz hátország ellen, és a szövetségesekkel közösen kell fellépni az orosz légierő ellen. A két legmeglepőbb pont, hogy az ukrán hadsereg a háború után felválthatná az amerikai erőket Európa területén, és hogy Ukrajna billiódollárnyi értékű természeti kincseit nyugati szövetségeseivel közösen aknázná ki.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij Ukrajna elnöke sajtótájékoztatón beszél az Európai Tanács csúcstalálkozóján (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.