A NAK az MTI-hez szombaton eljuttatott közleményében hangsúlyozza, hogy a virsli összetételét a Magyar Élelmiszerkönyv szigorúan szabályozza. Az előírások közül a legfontosabb a hústartalom, amely a késztermékre vonatkoztatva legalább 51 százalék.
Ha a hústartalom alacsonyabb, vagy tíz százaléknál több a mechanikailag lefejtett hús a termékben, az már nem nevezhető virslinek.
A jó minőségű termék kiválasztásához a NAK azt javasolja a fogyasztóknak, hogy az előrecsomagolt virslik esetében a termék hátoldali címkéjén keressék a HU oválbélyegzőt, amely a hazai üzemet jelöli, emellett az összetevőknél is érdemes ellenőrizni a hústartalmat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképe szerint a fogyasztók az idén is széles kínálatból válogathatnak.
A slágertermék vélhetően ezúttal is az enyhén füstölt juhbeles, roppanós és a frankfurti virsli lesz, de a bécsi virsli is kedvelt ebben az időszakban.
A fogyasztók továbbra is keresik a sajtos, chilis ízesítésű termékeket. Bár a virsli egész évben keresett termék, az év közben fogyasztott mennyiség meg sem közelíti az év végi, szilveszteri igényt. Ez vállalkozástól és mérettől függően elérheti a teljes éves mennyiség 25 százalékát, a kisebb húsfeldolgozó üzemek esetében pedig még ennél is magasabb lehet az arány – írják a közleményben.