A balliberálisok visszatérő mániája az ingatlanadó

Karácsony Gergely mostani ingatlandós ötlete is azt bizonyítja Boros Imre egykori miniszter szerint, hogy az MSZP—Párbeszéd főpolgármester-jelöltje visszavonulóban van, és az általa jelenleg vezetett Zuglóban próbálkozhat ősszel a jelöltséggel. Karácsony hat éven át látta el tanácsokkal a Medgyessy- és Gyurcsány-kormányokat, akkor, amikor az ingatlanok és más vagyontárgyak megterhelésére több baloldali ötletroham is történt, ám ezeket vagy nem merték, vagy nem tudták megvalósítani.

Baranyai Gábor - Kárpáti András
2019. 06. 13. 6:05
Bajnai Gordon; Karácsony Gergely
Karácsony Gergely és Bajnai Gordon a 2014-es EP-választás eredményváróján. Egy nyelvet beszélnek MTI Fotó: Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Igazi, Karácsony Gergelyre jellemző megnyilvánulás volt az ingatlanadó ötlete, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltje ismét jó nagyot fújt közelről a nullás lisztbe – jelentette ki lapunknak Boros Imre, az első Orbán-kormány minisztere. Szavai szerint a hangzatos bejelentés a kevésbé tájékozott szavazóknak lehet vonzó.

– A Karácsony által említett módon ingatlanadót bevezetni egy kerületi testületnek – polgármesternek pedig végképp – nincs jogi lehetősége. A javaslatot át kellene futtatni a parlamenten, és adott esetben az adótörvények átírása is szükséges lenne.

Karácsony Gergely és Bajnai Gordon a 2014-es EP-választás eredményváróján. Egy nyelvet beszélnek
MTI Fotó: Máthé Zoltán

Továbbá azt sem lehet tudni, hogyan húznák meg az 500 milliós értékhatárt, például bekerülési vagy becsérték alapján, és az sem világos, hogy mennyiben befolyásolná a lokáció az ugyanolyan méretű és minőségű, de az ország különböző részein elhelyezkedő ingatlanok árát – fejtette ki a közgazdász, hozzátéve: súlyos társadalmi igazságtalanságokhoz vezethetne Karácsony elképzelésének megvalósítása.

Megjegyezte: az is felmerül, hogy csak a személyes tulajdonra vonatkozna-e az adó vagy cégingatlanokra is. (Érdemes megjegyezni azt is, ha kivetnék az ingatlanadót, az eredeti értékhatárt később meg lehetne változtatni, így az 500 milliónál kisebb értékű házakat, lakásokat is terhelhetné.) A szakember arra is emlékeztetett: a balliberális Horn-, majd a Medgyessy-, Gyurcsány-, Bajnai-kormányokat végigkísérték az ingatlanadóval kapcsolatos tervek, kísérletek.

Először a Horn-kormány idején, 1997-ben került szóba az ingatlanok megadóztatása, de a közelgő választások miatt a parlament elnapolta az ötletet. Legközelebb Medgyessy Péter miniszterelnöksége idején, 2003-ban a László Csaba irányította PM állt elő egy tervezettel, amely a sajtón keresztül kiszivárgott, és az MSZP vezérkarának nyomására a tárca végül visszatáncolt.

Néhány évvel később, az Élet és Irodalom 2006. április 29-i számában jelent meg az Utolsó esély című tanulmány, amelynek balliberális közgazdász szerzői – Bokros Lajos, Bauer Tamás, Csillag István és Mihályi Péter – leszögezték, hogy terveik szerint az ingatlanadó lenne a közteherviselés átalakításának sarokpontja. Ugyanezen év őszén több cikk is megjelent pénzügyminisztériu­mi forrásokra hivatkozva, hogy új – közte az ingatlanokat terhelő – adóterhek bevezetésén gondolkodik az MSZP–SZDSZ-kormány.

Az ezt követő egy évben az ingatlanadóügyben tapasztalt kommunikációs zűrzavart Gyurcsány Ferenc miniszterelnök zárta le a parlament 2007-es első őszi ülésnapján, egy időre újra elvetve az új adónem bevezetésének lehetőségét.

Amikor a világválság és a rossz gazdasági, társadalmi döntések miatt már csak vergődő Gyurcsány-kormány 2009-re tolta az egységes ingatlanadó bevezetését, megszegte az Euró­pai Uniónak a konvergenciaprogramban tett ígéretét. Karácsony ebben az időszakban, 2002 és 2008 között a Miniszterelnöki Hivatal koordiná­ciós államtitkárságán dolgozott politikai tanácsadóként.

Gyurcsány utódja, Bajnai Gordon a Magyar Televízió Este című műsorában 2009. május 21-én beszélt újra az ingatlanadóról, amely szerinte csak az emberek öt százalékát érintené. Az Országgyűlés 2009 júniusában szavazta meg az új adóterhek bevezetését, azonban végül az Alkotmánybíróság 2010. januá­ri ülésén alkotmányellenesnek találta, és visszamenőleg megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részeit.

Boros Imre szerint az aspiráns nagyot fújt a nullás lisztbe
Fotó: Mirkó István

Karácsony Gergelyt megelőzően Botka László, az MSZP kérészéletű miniszterelnök-jelölte kampányolt 2017-ben vagyonadó bevezetésével. Szeged szocialista polgármesterének „Fizessenek a gazdagok!” szlogenje órásplakátokon kísértett a házfalakról, és az utak mentén addig, amíg a miniszterelnök-jelöltséget kénytelen volt átadni a zuglói polgármesternek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.