A bíróság állítja helyre a törvényességet Gödön

A Budapest Környéki Törvényszéken folytatódik a legutóbbi gödi botrány. Balogh Csaba momentumos polgármester ellenáll a kormányhivatal törvényességi felszólításának, és nem szünteti meg a törvénysértő helyzetet. Várhatóan a törvényszék fogja visszaállítani azt Göd városában.

2021. 01. 29. 9:31
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Törvénysértően járt el Balogh Csaba, Göd város momentumos polgármestere, amikor leváltotta két alpolgármesterét, egykori szövetségeseit, Fülöp Zoltánt és Lőrincz Lászlót, állapította meg 2020. december 11-én kelt törvényességi felszólításában a Pest Megyei Kormányhivatal. A hivatal a felszólítás kézhezvételétől harminc napot adott az egyébként is botrányos évet maga mögött tudó, az önkormányzatban egyharmados kisebbségbe szorult városvezetőnek, hogy állítsa helyre a törvényes állapotot. Balogh Csaba azonban ellenáll a kormányhivatalnak, és nem állította helyre a törvényes állapotot a jobb sorsra érdemes Duna-parti városban. Sőt, mint az egy a kormányhivatalnak megküldött, kalandos sorsú leveléből kiderül, nem is szándékozik megtenni azt.

Balogh Csaba momentumos városvezető törvénysértően járt el a kormányhivatal szerint, a törvényszéken folytatódik a gödi jogvita
Fotó: Facebook/Balogh Csaba

A kormányhivatal a törvényességi felhívásában közli Balogh Csabával, hogy a vonatkozó törvény értelmében

az alpolgármesterek megbízatása csak akkor ér véget, ha azt a polgármester előterjesztésére megszavazza az önkormányzati választott testület.

Ez pontosan azt jelenti, hogy a pandémia miatt kapott egyszemélyes városvezetési lehetőség nem jelent korlátlan döntési hatalmat; alpolgármestert csak az önkormányzati testület többségi döntésével lehet leváltani.

Fülöp Zoltán, az egyik törvénytelenül leváltott alpolgármester azt írta a közösségi oldalán. „A Pest Megyei Kormányhivatal 2020. december 11-én kelt törvényességi felhívásában megállapította, hogy a veszélyhelyzet nem a hatalmi tombolásra való, és szép hosszú indoklás végén nemes egyszerűséggel a vonatkozó határozat visszavonására szólította fel a polgármestert. A felhívás annak rendje, módja szerint december 14-én meg is érkezett a hivatalba. Polgármesterünk, az átláthatóság bajnoka nemhogy nem értesítette a testületet erről, de még az irat kiadását is megtiltotta, többszörösen is. Mindezek után szépen csendben feltett egy előterjesztést SZMSZ-módosítás címmel, mely tartalmazza az említett felhívást is (csak úgy, mellesleg – milyen jó, hogy minden anyagot végigolvasok), és a kormányhivatalnak címzett válaszlevelét is. Csupán a berakott válaszlevélből derül ki, hogy az alpolgármestereket érintő törvényességi felhívásra érdemben ennyit tud reagálni: »a felhívást nem tudom elfogadni«. A levelében hosszasan panaszkodik még, megkérdőjelezi a kormányhivatal illetékességét, de véleményét jogilag nem tudja alátámasztani. Újabb alaptalan vádakat sorol ellenünk, melyek véletlenül sem egyeznek a korábbi kifogásokkal.

Összegezve elmondhatjuk: polgármesterünk nem ismer se Istent, se embert, se jogot, se törvényt – csak egy a fontos: egy párt mindenek felett!” – szögezte le az egyik leváltott alpolgármester, Fülöp Zoltán.

A törvényesség helyreállítására Balogh Zoltánnak megszabott határidő lejárt, és mint azt a Magyar Nemzet megtudta: az ügy a bíróságon folytatódik. A helyileg illetékes

Budapest Környéki Törvényszék dönti el a jogvitát, és ha kell, állíttatja helyre a törvényességet Gödön.

Egyébként november 17-én a közelmúlt történelme megismédlődött Göd városában azzal, hogy a járvány második hulláma kezdetén a momentumos polgármester ismét felmentette a város választott alpolgármestereit. Balogh Csaba ugyanis július elején már megtette ugyanezt, november 17-én pedig a Gödi Összefogás frakciójából Hlavács Juditot és Andrejka Zombort bízta meg az alpolgármesteri teendőkkel. (A Gödi Összefogás képviselőcsoportjának tagja még Balogh Csaba és a polgármester felesége, Vajda Viktória.) Csakhogy Balogh ezzel nem tudott többséget szerezni az önkormányzati testületben. A Göd Fejlődéséért nevű frakció – amelynek tagja Fülöp Zoltán ex-LMP-s, Hives Gábor (Jobbik), illetve az ex-DK-s Lőrincz László és Szilágyi László –, valamint a négyfős Fidesz-frakció alkotta kétharmados többség nélkül gyakorlatilag komoly döntést nem hozhat a városvezető.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.