A BKK dönthet a Lánchídról

Jövő héten kerül a BKK igazgatósága elé a Lánchíd felújításának pályázati kiírása. Draskovics Tibor, az igazgatóság elnöke erről a Klubrádióban számolt be, a testület tagjai is csak innen értesültek, hogy milyen döntés előtt állnak. Közben műszakilag felülvizsgálták a Lánchíd felújításának részleteit, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók és mely esetekben olcsóbb a csere, mint a restaurálás.

2020. 07. 11. 10:48
null
Az egyre rosszabb állapotú híd felújítását már júniusban el kellett volna kezdeni egy tanulmány szerint. Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Lánchíd felújításáról jövő héten úgy kellene felelős döntést hoznunk, hogy az igazgatóság még semmilyen anyagot nem látott, pedig az Draskovics Tibor elmondása szerint jelentős változásokat tartalmaz a korábbiakhoz képest – hívta fel a figyelmet Wintermantel Zsolt, a Budapesti Közlekedési Központ Zrt. (BKK) kormánypárti igazgatósági tagja tegnapi Facebook-bejegyzésében. A volt újpesti polgármester szerint a Lánchíd felújítása lenne annyira fontos, hogy az arról szóló igazgatósági ülésről ne egy rádióinterjúból értesüljön a fővárosi közlekedésszervező cég igazgatósága.

A kormánypárti politikus arra reagált, hogy Draskovics Tibor, a BKK igazgatóságának az elnöke a Klubrádió csütörtöki műsorában jelentette be, hogy jövő héten dönt az igazgatóság az egyre romló állapotú híd felújítási pályázatának kiírásáról. Draskovics a rádióinterjúban elmondta: az elmúlt hónapokban nagyon komoly szakértői munka folyt, hogy melyek azok a részletek, amelyek elhagyhatók a korábbi kiírásból.

A főváros újragondolja a hídfelújítás részleteit
Fotó: Éberling András

– Hogyan csökkenthető, változtatható a műszaki tartalom annak érdekében, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzése érdekében, az megvalósuljon, de semmi olyan, ami olyan költséget generál, aminek sajnos nincsen meg a fedezete – mondta a műsort vezető Bolgár Györgynek a BKK igazgatóságának elnöke. Hozzátette: rengeteg olyan műem­léki eleme van a Lánchídnak, aminek kapcsán el lehet azon gondolkozni, hogy kidobják és készüljön belőle új darab, vagy pedig a meglévők felújításával érjék el a kívánt esztétikai állapotot. – Szeretném hangsúlyozni, a műszaki tartalomban nyilvánvalóan semmi olyan változtatás nem történik, nem is történhet, ami kedvezőtlen lenne a híd majdani műszaki állapota szempontjából. De nagyon sok olyan részlet van, ami a műszaki állapotot nem befolyásolja, a költségeket viszont igen – magyarázta Draskovics, aki példaként a kandelábereket hozta fel.

A BKK igazgatósági elnöke a közbeszerzési eljárásról úgy nyilatkozott, akkor lehet kiírni, ha a munka megrendelője látja azt, hogy a pénz rendelkezésre áll, vagy legalább esélye van annak, hogy rendelkezésre álljon. – A BKK igazgatósága a jövő héten fogja tárgyalni és jóváhagyni azt a közbeszerzési kiírástervezetet, amin a kollégáink most az utolsó simításokat végzik. Miután az Európai Unió is jóváhagyja, a kiírás meg fog jelenni – jelentette ki. Draskovics Tibor a főváros 180 milliárd forintos tartalékáról azt mondta: az a pénz már le van költve, jövőbeni projektek vannak mögötte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.