A kormány leburkoltatja Budapest földútjait

A kormány tavaly kezdte meg felszámolni Budapest földútjait a fővárosi Fidesz kezdeményezésére. Tegnap Rákosmentén adták át a százötvenedik felújított utcát, amely a Budapesti Útépítési Programban valósult meg. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadón leszögezte: a megújult útszakasz annak az együttműködésnek a látható eredménye, amikor a kerületi önkormányzat és a kormány együtt tud dolgozni. A miniszter utalt arra, hogy ugyan megromlott a viszony a főváros és a kormány között, de bárkivel együtt tudnak működni Budapest fejlesztése érdekében, amennyiben nem kell kisstílű politikai vitákat megvívni.

2020. 06. 16. 19:14
null
Fotók: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Könnyebb fejleszteni Budapestet, ha a kormány, a főváros és a önkormányzat együtt tud működni, és az együttműködésre való hajlandóság minden oldalról megvan – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Budapesti Útépítési Programban megújult, XVII. kerületi Oszkár utca átadóján. A tárcavezető hangsúlyozta: a program a következő években is folytatódni fog. – A jövő évi költségvetésben sokkal több a bizonytalanság, mint az elmúlt tíz évben bármikor. Túl vagyunk egy nehéz időszakon, a járvány gazdasági hatásait még mindig nem ismerjük egészen pontosan, azt viszont látjuk, hogy a kormánynak vannak fontos prioritásai, és minden ellenkező híresztelés dacára – amelyek politikailag motiváltak – Budapest fejlesztése ezeknek része – szögezte le Gulyás Gergely.

A miniszter szerint a kormány nyitott arra, hogy a fővárosi fejlesztések érdekében bárkivel együttműködjön. – Könnyebb, ha nem kell kisstílű politikai vitákat folytatni, a kormány folytatni fogja ezt a programot. A cél az, hogy négy év múlva eljussunk odáig, hogy Budapesten ne legyen olyan utca, amely nincs leaszfaltozva – mondta Gulyás Gergely, majd hozzátette: a megújult Oszkár utca minőségét Budapest sok főútvonala megirigyelhetné. Egyben nyomatékosította, hogyha van jó szándék, akarat és ehhez az anyagi támogatás is rendelkezésre áll, akkor tud Budapest egyről a kettőre jutni.

– Rákosmente egyik legnagyobb nyertese az útfelújítási programnak, összesen hatszázmillió forintos támogatást kap az önkormányzat. Az Oszkár utca a program indulása óta elkészült 150., amely szilárd útburkolatot kapott. A fővárosi Fidesz tavaly kezdeményezte, hogy négyéves programban érjük el azt, hogy a fejlett európai nagyvárosokhoz hasonlóan ne legyen aszfaltozatlan budapesti utca – emlékeztetett a miniszter. Gulyás Gergely azt is megemlítette, hogy Budapestnek a kertvárosi élet is része, a kiköltőzőket pedig megfelelő utaknak kell szolgálnia.

Szathmáry Kristóf, a program miniszteri biztosa szerint az útavatás is cáfolja, hogy a kormány nem támogatja a fővárosi kerületeket. – Sokan ezt a hazugságot próbálják terjeszteni, ez az út is bizonyíték arra, hogy ez nem igaz. Soha ennyi fejlesztési forrást nem kaptak a kerületek a kormánytól, mint ahogy az elmúlt időszakban történt. Ennek egyik jó példája a Budapesti Útépítési Program – hangsúlyozta a miniszteri biztos. Szathmáry a számokat ismertetve elmondta: a fővárosi program 2019-ben indult tízmilliárd forint összeggel, ami kétszáztizenöt új utat jelent, majdnem ötven kilométer hosszúságban. A tavalyi forrásból még hatvanöt út fog megépülni. – Idén ötmilliárd forint áll rendelkezésre, az első körben a pályázatokat már benyújtották, és a döntések is megszülettek – tette hozzá a miniszteri biztos.

Dunai Mónika, Rákosmente országgyűlési képviselője az átadón azt mondta: az emberek szeretnének budapestihez és nagyvárosihoz méltóan, nem sárban közlekedni, ezért erősen lobbiznak az aszfaltozásért, a külső kerületek fejlesztéséért.

Az útátadáson elhangzottaknak különös jelentőséget tulajdonít, hogy két hete kiderült, Karácsony Gergely főpolgármester teljesen lenullázta Rákosmente és másik három, kormánypárti kerület útjainak felújítására szánt keretet. Ezeknek a kerületeknek a következő négy évben csak kormányzati forrásból lesz lehetőségük további útszakaszok felújítására.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.