A budapestiek erős és tapasztalt vezetőt támogatnak

A közelgő főpolgármester-választás kapcsán a Századvég megvizsgálta a regnáló főpolgármester városvezetői teljesítményével és személyével kapcsolatos lakossági attitűdöket. A kutatás kitért továbbá arra, hogy a budapestiek hogyan látják a főváros jövőjét, valamint meghatározott közéleti kérdések és bizonyos személyes tulajdonságok alapján hogyan értékelik Tarlós István és Karácsony Gergely alkalmasságát a főpolgármesteri posztra.

Forrás: Századvég2019. 09. 25. 14:15
TARLÓS István
A főpolgármester szavahihetetlennek és önállótlannak nevezte a zuglói polgármestert Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A válaszadók többsége (60 százaléka) pozitív véleménnyel van Tarlós Istvánról, és mindössze 36 százalékuk helyezkedett eltérő álláspontra. A jelenség hátterében az áll, hogy a budapesti választók a nyugodt építkezés és a stabilitás garanciáját – az egymással hadakozó ellenzéki jelöltekkel szemben – a jelenlegi főpolgármesterben látják. Hasonlóan vélekednek a megkérdezettek Tarlós István tevékenységéről is: a válaszadók 62 százaléka elégedett a regnáló főpolgármester teljesítményével, és pusztán 35 százalékuk vélekedik ettől eltérően.

Külön érdekesség, hogy még azon választók egy része is elismeri a főpolgármester teljesítményét, akik egyébként nem szimpatizálnak a FIDESZ-KDNP jelöltjének személyével. Mindezek fényében nem meglepő, hogy a budapestiek nem szeretnének változást a városvezetés jelenlegi irányvonalában: a megkérdezettek 58 százaléka szerint jó irányba mennek a dolgok a fővárosban, és csupán 36 százalékuk fogalmazott meg negatív és 5 százalékuk köztes véleményt.

E kutatási adatok alapvetően két tényezővel magyarázhatók. Egyrészt az elmúlt kilenc évben olyan fejlesztések valósultak meg, amelyek a Demszky-korszakban nem tartoztak a realitások körébe (például a tömegközlekedés látványos fejlődése), másrészt pedig a korábbi szocialista-szabaddemokrata vezetés idején jellemző eladósodottságot a pénzügyi stabilitás váltotta fel.

A felmérés szerint ugyanakkor a fővárosiak igen lesújtó véleménnyel vannak Karácsony Gergely alkalmasságáról: a megkérdezettek mindössze 21 százaléka gondolja úgy, hogy a baloldal jelöltje képes lenne a kormánynál kiharcolni mindazt, amire Budapestnek szüksége van, míg ez az arány Tarlós István esetében 73 százalék. Ezen felül a válaszadók többsége szerint a jelenlegi főpolgármester képes a főváros hosszú távú fejlesztésére, illetve a közlekedés és az infrastruktúra modernizálására (62, illetve 61 százalék), miközben Karácsony Gergelyről csak feleannyian vélekednek így (31 és 32 százalék).

A budapestiek nem tartják hitelesnek a zuglói polgármester zöldpolitikai terveit sem: a megkérdezettek 55 százaléka szerint Tarlós István alkalmas a zöldterületek fejlesztésére, míg a baloldali jelöltről pusztán 37 százalékuk feltételezi ezt.

A kutatás alapján kijelenthető, hogy a budapestiek Tarlós Istvánt továbbra is erős vezetőnek tekintik, aki alkalmas Budapest irányítására (62 és 57 százalék), ezzel szemben Karácsony Gergely megítélése jóval negatívabb e kvalitások tekintetében (12, illetve 26 százalék).

Mindezek mellett a zuglói polgármester továbbra sem tudja függetleníteni magát a sikertelen polgármesteri tevékenységétől: a megkérdezettek 55 százaléka bizonytalan, tapasztalatlan politikai szereplőnek tartja, míg Tarlós István esetében ez az arány csupán 6 százalék. Ezen felül a budapestiek tisztán látják, hogy Karácsony Gergely a hatalomba való visszatérését előkészítő Gyurcsány Ferenc markában van: a válaszadók többsége (54 százaléka) szerint a zuglói városvezető közel áll a volt miniszterelnökhöz, szemben a jelenlegi főpolgármesterrel, akiről pusztán 2 százalékuk vélekedik így.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.