A cukrász is tudjon angolul

Hangsúlyosabbá válik az idegen nyelvek oktatása a szakképzésben is a következő tanévtől, hogy ne csak a gimnazisták számára legyen elérhető cél a középfokú nyelvvizsga megszerzése. A technikumokban egy nyelvet fognak tanulni, de azt olyan magas óraszámban, mint amennyiben a gimnáziumokban a két nyelvet tanulják.

Csókás Adrienn
2019. 10. 04. 5:50
null
A kormány alapjaiban újítja meg a szakmaképzés rendszerét Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az innovációs minisztérium tervei szerint a megújuló szakképzés biztosítani fogja a középfokú nyelvvizsga megszerzéséhez szükséges tudást. A szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkár egy háttérbeszélgetésen emelte ki, hogy a technikumokban az idegen nyelvi óraszámok ugyanolyan magasak lesznek, mint a hagyományos gimnáziumban. Annyi különbséggel, hogy a technikumok diák­jai egy idegen nyelvet tanulnak, de azt annyi órában, mint a gimnáziumi tanulók a két nyelvet. Pölöskei Gáborné kitért arra is, hogy a technikumokban az első két évben lesz nagyobb hangsúly a közismereti tantárgyak oktatásán, 11. évfolyamtól ez csökken, és a szakmai gyakorlat kap nagyobb hangsúlyt, a nyelvoktatást viszont végig kiemelten kezelik, hiszen fontos célkitűzés, hogy a szakképzésből legyen út tovább a felsőoktatásba is. Amihez, mint tudjuk, ettől a tanévtől a nyelvvizsga jelenti a belépőt.

Jelenleg a szakgimnáziumok (­leendő technikumok) kerettanterve szerint heti négy nyelvórája van a tanulóknak, a hároméves, érettségit nem adó szakközépiskolákban pedig mindössze heti két órát fordítanak nyelvtanulásra. Bár az új Nemzeti alaptanterv végleges ver­ziója még mindig nem nyilvános, a korábban közzétett vitaanyag szerint nagyobb hangsúly kerül a nyelvoktatásra 2020-tól, mert kötelező alapóraszámként 10. osztályig hat, a felsőbb évfolyamokon pedig hét nyelvórát ír elő a dokumentum a középiskolásoknak. A szakgimnáziumokban heti hat, majd nyolc órában maximálnák a nyelvoktatást. A várhatóan emelkedő óraszámokat megtámogatják a kétszer kéthetes külföldi nyelvtanfolyamok bevezetésével, ami a technikumokban tanulókra is érvényes lesz, nem csak a gimnazistákra.

A kormány alapjaiban újítja meg a szakmaképzés rendszerét
Fotó: Kurucz Árpád

Pölöskei Gáborné a beszélgetésen jelezte azt is, hogy a most megjelent, racionalizált OKJ a szakképzést érintő további változásoknak csak az első lépése, ami nem jelenti azt, hogy a későbbiekben nem fogják az egész jegyzéket kivezetni, és valami mást ajánlani helyette. A jelen törvényi keretek között azonban ezt tudják most megtenni – fogalmazott. Változni fog az egyes képzések tananyaga is, mert vannak tartalmi átfedések, amit korrigálni kell. A nagy törvénycsomag még idén ősszel kormány elé kerül.

A helyettes államtitkár a változások között említette még, hogy bizonyos szakmákra a jövőben csak az érettségi megszerzése után lehetne jelentkezni. Elmondása szerint ez nem valamiféle önkényes szigorítás, hisz olyan képzésekről van szó, amit egyébként is szinte kizárólag felnőttek választanak, illetve amelyek talán nem is valók még a 15 éveseknek. Ezek közé tartozik például az optikus technikus, a szociális és mentálhigiénés szakgondozó vagy a honvéd altiszt szakma.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.