A Fővárosi Közgyűlés jövő kedden tartja alakuló ülését

Jövő kedden tartja alakuló ülését a Fővárosi Közgyűlés, a testület napirendjén tizenöt előterjesztés szerepel.

Forrás: MTI2019. 10. 29. 23:27
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Karácsony Gergely főpolgármester – a budapest.hu oldalon kedden közzétett meghívó szerint – tizenöt javaslatot terjeszt a közgyűlés elé. A napirendi pontok közül kettőnél már megismerhető az előterjesztés, a további tizenhármat később hozzák nyilvánosságra.

Karácsony Gergely módosítani javasolja a fővárosi önkormányzat szervezeti és működési szabályzatát (szmsz), valamint a kapcsolódó fővárosi közgyűlési rendeleteket. A javaslathoz mellékelt előzetes hatásvizsgálat szerint az szmsz-módosítás révén a döntéshozatali eljárások „átláthatósága, felgyorsulása és hatékonyság-növekedés, továbbá ezekkel összefüggésben költségcsökkenés várható”.

A tervezett módosítások között szerepel, hogy az eddigiekkel ellentétben a főpolgármester sürgősségi indítvánnyal a közgyűlés elé terjeszthet önkormányzati rendelettervezetet.

A tervezet rendelkezik arról, hogy a képviselők „legalább két tagból álló képviselőcsoportot alakíthatnak”; erre az előző közgyűlés idején nem volt lehetőség. A képviselőcsoportok működési feltételeit a költségvetési keretéből biztosítanák.

A módosítás szerint klímavédelmi és környezetvédelmi bizottságot hoznának létre, valamint megszüntetnék a városigazgatói posztot. Karácsony Gergely egy másik előterjesztésében arra tesz javaslatot, hogy elődje, Tarlós István végkielégítését a duplájára emeljék tekintettel arra, hogy Tarlós István kilenc évig töltötte be a főpolgármesteri tisztséget.

Az ülésen tárgyalhatnak majd az „Ezaminimum!” antikorrupciós minimumprogram megvalósításáról, a Római-part területére vonatkozó változtatási tilalomról, a Fővárosi Érdekegyeztető Tanács létrehozásáról, a „rabszolgatörvény” alkalmazásának kizárásáról, a klímavészhelyzetről, az Egészséges Budapest Program továbbfejlesztéséről és a városligeti fejlesztéseket érintő javaslatokról.

A Fővárosi Közgyűlésnek 33 tagja van: a közvetlenül választott főpolgármester mellett a 23 kerületi polgármester, továbbá 9 képviselő a fővárosi kompenzációs listáról szerzett mandátumot. A testületbe – a főpolgármestert, a polgármestereket, valamint a kompenzációs listás képviselőket is beleszámítva – a Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP 18, a Fidesz-KDNP 13 tagot küldhet, és tagja a közgyűlésnek két független polgármester is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.