A fővárosiak döntő többsége a Liget-projekt mellett áll

A tervek ismeretében a megkérdezett fővárosiak hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, a fejlesztések elfogadottsága pedig a fiatalok, családosok és a parkot övező belvárosi kerületekben kimagasló. Európa legnagyobb kulturális városfejlesztése során nemcsak ikonikus kortárs múzeumi épületekkel gazdagodik Budapest, hanem a Városliget zöldfelülete is megújul és nő a lebetonozott területek parkosításával.

2019. 12. 11. 5:50
null
Az ellenzéki városvezetés össztüze alatt álló Új Nemzeti Galéria terve aratta az egyik legnagyobb sikert a budapestiek között Fotó: Városliget Zrt.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Városliget átfogó megújítására vonatkozó konkrét tervek ismeretében a fővárosiak több mint kétharmada, hetven százaléka támogatja a Liget Budapest projektet, háromnegyedük pedig úgy látja, a fejlesztések erősítik Budapest családbarát kínálatát – derült ki a Városliget Zrt. megbízásából az Inspira Research Group által készített közvélemény-kutatásból.

Az ezerfős, személyes interjúk alapján november 2. és november 12. között készített fővárosi reprezentatív felmérés szerint a megkérdezettek 76 százaléka szerint fontos, hogy új, korszerű kulturális intézmények is kerüljenek a Városligetbe oly módon, hogy közben a zöldfelületet is növelik és megújítják, az új épületeket pedig lebontott épületek vagy parkolók helyén építik fel.

Az ellenzéki városvezetés össztüze alatt álló Új Nemzeti Galéria terve aratta az egyik legnagyobb sikert a budapestiek között
Fotó: Városliget Zrt.

A válaszadók 74 százaléka szerint Budapest kulturális hírnevét és nemzetközi turisztikai vonzerejét is kedvezően befolyásolják majd a Liget-projekt részeként felépítendő új épületek, melyek közül a döntő többség a Magyar Innováció Házát és az Új Nemzeti Galériát kedveli a legjobban, amely a fővárosiak 81, illetve 72 százalékának nyerte el a tetszését.

Az egykori Közlekedési Múzeum torzójának helyére, valamint a lebontott Petőfi Csarnok területére tervezett új épületek a fiatalok és fiatal középko­rúak, a belváro­siak, illetve a nagycsaládosok körében kiugróan népszerűek. További fontos megállapítása a kutatásnak, hogy a válaszadók 72 százaléka szerint a tervezett új épületek megvalósítása a Városliget eddigi állapotához képest pozitív irányú változást jelentene.

Budapest nem csak a budapestieké

A most már külföldön is elismert és figyelemmel kísért díjat kapott, sikeres Liget Budapest Projekt befejezése veszélybe került – állapítja meg a vidék Magyarországához és a budapestiekhez intézett felhívás. A budapestiek döntése értelmében a városnak új vezetése van, akik a folytatást meg akarják akadályozni. Ez a terv óriási lehetőség, talán száz évben egyszer van ilyen, hogy a kultúra, a művészetek területén ilyen maradandót hozzon létre. Budapesten? Igen, de Budapest nem csak a budapestieké, Budapest az egész országé, így ez mindenki javára és hasznára válik, mert Budapest a Nemzet Fővárosa. A felhívást közzétevők kérik a kormányt, tegyen meg mindent, használjon fel minden törvényes lehetőséget a Liget Budapest Projektet megmentésére és vigye végbe következetesen eredeti elhatározását. – Legyen a Városliget még inkább a kultúra a művészetek, a pihenés gyönyörű központja! – olvasható a felhívásban, melyben a kezdeményezők arra kérnek mindenkit, magán embereket, civil szervezeteket, egyesületeket, hogy segítsenek e nemes cél elérésében, és a felhívást osszák meg minél többen.

– A kutatás bizonyítja, hogy amennyiben a Liget Budapest projekt valós tartalmi elemeiről és céljairól kérdezik meg őket, akkor a budapestiek döntő többsége egyetért a projekttel és támogatja annak megvalósítását – hangsúlyozta Baán László.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa hozzátette: a megépíteni tervezett épületek Budapest új jelképei lesznek, és a már átadott projektelemekhez hasonlóan mindenki örömmel fogja használni őket. – Visszaigazolja ezt a jelenlegi kutatás is, amely szerint a projekt valamennyi új épülete elnyerte a fővárosiak nagy többségének a tetszését; a legnépszerűbbnek a Magyar Innováció Háza és az Új Nemzeti Galéria bizonyult – fogalmazott a miniszteri biztos.

Gyorgyevics Benedek, a Liget-projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója kiemelte: a budapestiek döntő többsége támogatja, hogy Európa legnagyobb kulturális fejlesztésével a századfordulós, pezsgő, polgári hangulat térhessen vissza a parkba, amikor tökéletes harmóniát alkotott a természet és az intézmények.

– Épp ezért újítjuk meg a Liget karakterét adó épületeket – Szépművészeti Múzeum, Millennium Háza –, emellett lepusztult s már lebontott régi épületek vagy lebetonozott parkolók helyén új, kortárs épületeket is létrehozunk, mint a Néprajzi Múzeum, az Új Nemzeti Galéria, a Magyar Zene Háza és a Magyar Innováció Háza – tette hozzá a vezérigazgató.

Mint ismeretes, a Liget-projekt alapvető célkitűzése, hogy a park évtizedek óta elhanyagolt zöldfelületét rehabilitálja és nagyságát a Városligeten belül – a feleslegesen lebetonozott területek feltörésével – a mostani 60 százalékról 65 százalékra növelje, és ezzel együtt valósítsa meg a már több mint száz éve itt lévő számos épület felújítását és az új kulturális intézmények létrehozását.

Megfúrhatják a Biodómot

A Fővárosi Állat- és Növénykert fejlesztéséhez, a félkész biodóm felépítéséhez további húszmilliárd forintot kér a kormánytól a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat, illetve nyílt pályázatot ír ki az állatkert gazdasági igazgatói posztjára – írta tegnapi cikkében a Népszava. Fürjes Balázs államtitkár októberben a Magyar Nemzetnek adott interjúban ezzel szemben azt mondta: az állatkerti építkezés teljes, 62,8 milliárd forintos költségvetését átutalta már a kormány a beruházás lebonyolítóinak. Az 1,7 hektáros biodómban sok más mellett Közép-Európa legnagyobb tengeri akváriumával várják majd a látogatókat. Mint azt a Magyar Nemzet korábban megírta: a Karácsony Gergely főpolgármester vezette ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés a Városligetben és környékén folyó beruházások közül jogilag csak a biodóm építkezését tudja leállítani.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.